Wegańskie gwiazdki orkiszowe z pestkami dyni
Drogeria dm
13.11.2024
Gotowe w 80 min.
Czas przygotowania: 60 min.
•
Czas pieczenia/gotowania: 20 min.
148 kcal / porcja
wege
•
Święta
•
deser
•
ciastka
Składniki
dla 15 porcje/porcji (60)
wegańskich gwiazdek orkiszowych z pestkami dyni
100 g pestek dyni dmBio
1 dojrzały banan (ok. 60 g)
150 g margaryny roślinnej
50 g cukru trzcinowego dmBio
250 g mąki orkiszowej dmBio, typ 630
50 g mąki kokosowej dmBio
1½ łyżeczki proszku do pieczenia z kamieniem winnym dmBio
1 szczypta soli
2–3 łyżki kremu sojowego do gotowania Soya Creme Cuisine dmBio
Przygotowanie
wegańskich gwiazdek orkiszowych z pestkami dyni
Krok 1
Pestki dyni posiekaj na drobno, 3 łyżki odłóż na później do dekoracji. Banana rozgnieć widelcem. Ubij margarynę przy użyciu ręcznego miksera do uzyskania lekkiej i kremowej konsystencji. Banana miksuj z cukrem na najwyższych obrotach, aż cukier się rozpuści.
Krok 2
Do drugiej miski wsyp pestki dyni, mąkę orkiszową, mąkę kokosową, proszek do pieczenia i sól. Za pomocą miksera z końcówką do wyrabiania ciasta wymieszaj szybko mąkę z margaryną. Uformuj ciasto w kulkę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Krok 3
Rozgrzej piekarnik w trybie termoobiegu do 155°C (175°C w przypadku grzania góra – dół). Wyłóż jedną lub dwie blachy papierem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto na grubość 4–5 mm na blacie oprószonym mąką. Przy użyciu foremek do ciastek o różnych rozmiarach wytnij gwiazdki, ostrożnie odklej je od blatu za pomocą szpatułki i umieść na blachach do pieczenia. Posmaruj gwiazdki cienką warstwą kremu sojowego i posyp resztą rozdrobnionych pestek dyni.
Krok 4
Piecz gwiazdki w piekarniku przez 15–20 minut, aż nabiorą złotobrązowego koloru. Następnie wyciągnij i pozostaw do ostygnięcia na blasze do pieczenia.
© DK Verlag