Wegańskie piernikowe tiramisu z pieczonym jabłkiem
Drogeria dm
12.11.2024
Gotowe w 55 min.
Czas przygotowania: 15 min.
•
Czas pieczenia/gotowania: 25 min.
200 kcal / porcja
deser
•
wege
Składniki
dla 4 porcje/porcji (1)
wegańskiego piernikowego tiramisu z pieczonym jabłkiem
750 g kwaśnych jabłek (np. Boskoop)
150 ml wody
3 łyżki stołowe syropu z agawy dmBio
1,5 opakowania mielonej wanilii Bourbon dmBio
3 łyżki żurawiny dmBio
640 g kokosowego jogurtu dmBio
1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego dmBio
275 g wegańskich pierniczków Elizy dmBio
100 ml kawy dmBio, zaparzonej, ostudzonej
1 łyżka kakao dmBio, lekko odtłuszczonego
Przygotowanie
wegańskiego piernikowego tiramisu z pieczonym jabłkiem
Krok 1
Aby przygotować kompot z pieczonych jabłek, obierz je, pokrój na ćwiartki i wydrąż ich gniazda nasienne, następnie pokrój owoce w kostkę i umieść w naczyniu żaroodpornym. Dodaj 150 ml wody, 2 łyżki syropu z agawy i ¼ łyżeczki wanilii Bourbon. Piecz w piekarniku przez ok. 25 min, aż jabłka lekko się zarumienią, a następnie dodaj żurawinę. Wyjmij i pozostaw do ostygnięcia.
Krok 2
W międzyczasie wymieszaj jogurt kokosowy z 1 łyżką syropu z agawy, ¼ łyżeczki wanilii i cynamonem. Pierniczki pokrusz na małe kawałki.
Krok 3
Skrop pierniczki odrobiną kawy. W szklankach ułóż naprzemiennie warstwy kompotu z pieczonych jabłek, kremu i pierniczków. Górną warstwę powinien stanowić krem. Posyp kakao.