Wilgotne ciasto piernikowe

Drogeria dm
12.11.2024

Gotowe w 55 min.
Czas przygotowania: 15 min.
•
Czas pieczenia/gotowania: 40 min.
360 kcal / porcja
wege
•
Święta
•
Deser
Składniki
dla 8 porcje/porcji (1)
Na ciasto piernikowe
130 g bezglutenowej mąki owsianej dmBio
90 g mąki z orzechów tygrysich dmBio
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
220 g musu jabłkowego dmBio
80 g napoju migdałowego dmBio
1 pasta z siemienia lnianego lub wegański zamiennik jajka dmBio
3 łyżki waniliowego syropu z agawy dmBio
30 g syropu daktylowego
1 łyżeczka cynamonu
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka wanilii Bourbon dmBio
1–2 łyżeczki przyprawy do pieczenia z cynamonem
Do przygotowania polewy
120 g jogurtu
50 g musu migdałowego/orzechowego dmBio
2 łyżki waniliowego syropu z agawy dmBio
0,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
wilgotnego ciasta piernikowego
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 175°. Wymieszaj wszystkie suche składniki, a w osobnej misce wszystkie mokre. Następnie wymieszaj obie masy, aby powstało kremowe ciasto.
Krok 2
Całość przelej do formy do pieczenia i piecz przez 35–40 minut.
Krok 3
Wymieszaj wszystkie składniki do przygotowania polewy, aby uzyskać kremową konsystencję. Rozprowadź polewę na cieście i gotowe – smacznego!
Produkty wykorzystane w tym przepisie:
Czy kiedykolwiek jadłeś piernik jako ciasto? Jeśli nie, to zdecydowanie musisz wypróbować ten przepis. 🎄🍰