Kasze bulgur, komosy ryżowe i inne
Kasze bulgur, komosy ryżowe i inne - zdrowe i smaczne dodatki w Twojej kuchni
Jeśli szukasz zdrowych i smacznych dodatków do swoich potraw, to trafiłeś we właściwe miejsce. Nasza oferta obejmuje szeroki wybór kasz, które doskonale wzbogacą Twoje codzienne menu.
Dlaczego warto wybierać kasze?
Kasze, takie jak bulgur czy komosa ryżowa, to doskonałe źródło białka, błonnika oraz niezbędnych witamin i minerałów. Są idealnym rozwiązaniem dla osób dbających o zdrową dietę, a także dla tych, którzy poszukują alternatywy dla tradycyjnych węglowodanów. Dzięki różnorodności smaków i tekstur, kasze można wykorzystać w wielu przepisach – od sałatek, przez zupy, aż po dania główne.
Kasza bulgur
Bulgur jest produkowany z pszenicy i chętnie wykorzystywany jako dodatek do dań. Ta odmiana zboża, składająca się z większych ziaren, pochodzi z Bliskiego Wschodu i w takich krajach jak Turcja, Izrael czy Iran od dawna stanowi podstawowy składnik żywności. Prosty w przygotowaniu i bardzo sycący: bulgur nie wymaga gotowania, wystarczy tylko namoczyć go w gorącej wodzie, ponieważ już podczas procesu produkcji jest parzony. Dzięki temu nie traci również wartości odżywczych. Zawiera także ważne minerały, takie jak magnez, cynk, wapń i żelazo.
Ziarna te stały się szczególnie znane w kuchni orientalnej, w tym w libańskim daniu tabouleh z pomidorami, miętą i oliwą z oliwek, które jest również znane jako sałatka bulgur. Ponieważ bulgur nie ma prawie żadnego własnego smaku, często jest uszlachetniany różnymi przyprawami i ziołami. Doskonale nadaje się do wegańskich przepisów z warzywami, a także jako świetny dodatek do mięs.
Quinoa - lekka i wegańska
Quinoa to prawdziwie wszechstronny produkt. Ziarna uzyskane z południowoamerykańskiej rośliny są podobne do naszych zbóż, takich jak pszenica, ale nie należą do żadnego rodzaju zbóż. Z tego powodu quinoa jest również znana jako pseudozboże.
Nasiona komosy ryżowej są uprawiane od ponad 5000 lat i były już podstawowym pożywieniem Inków. Nasiona quinoa nie tylko smakują wyśmienicie, ale także nie zawierają prawie żadnych węglowodanów i dlatego są często popularnym składnikiem różnych diet. Roślina ta jest między innymi źródłem wysokiej jakości białka, które zawiera najważniejsze aminokwasy. Oznacza to, że nasiona mogą również konkurować ze źródłami białka zwierzęcego. Niezależnie od tego, czy jest to prosty przepis na sałatkę, miska Buddy czy warzywne stir-fry, komosa ryżowa jest szybka w przygotowaniu - wegańskie i pyszne gotowanie nigdy nie było tak łatwe!