Napoje roślinne
Alternatywa dla mleka
Napoje zbożowe nie mogą być nazywane mlekiem. Zgodnie z europejskim prawem żywnościowym nazwa ta jest zarezerwowana wyłącznie dla produktów mlecznych ssaków. Dlatego też są one określane jako substytuty mleka lub alternatywy mleka.
Substytut mleka - bez laktozy i bez glutenu
Jak już wspomniano, substytutów mleka można używać, jeśli jesteś weganinem lub szukasz smakowej alternatywy dla mleka. Produkty pochodzenia roślinnego nie zawierają cholesterolu, ponieważ substancja podobna do tłuszczu występuje naturalnie tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. Ponadto, większość zamienników mleka ma niższą zawartość tłuszczu niż mleko krowie, a także lepiej sprawdza się pod względem jakości tłuszczu ze względu na wyższą zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wreszcie, napoje sojowe, migdałowe i ryżowe są bezglutenowe, a zatem są również interesujące dla osób z celiakią, chorobą jelita cienkiego.
Jaka alternatywa dla mleka jest najlepsza?
Mleko owsiane
- wyprodukowany z łuskanego owsa
- słodkawy i łagodny smak z lekką nutą owsa
- bez laktozy i wegański
- wszechstronne zastosowanie jako dodatek do kawy, musli i koktajli
- do przygotowywania dań na słodko i do gotowania
Mleko migdałowe
- ma lekki kremowy smak
- idealny do kawy, musli oraz smoothie
- do przygotowywania słodkich potraw i do gotowania
- jest wegański
Mleko ryżowe
- lekko słodki smak w wyniku fermentacji skrobi ryżowej
- nie zawiera laktozy i glutenu
- jest wegański
- nie spienia się dobrze np. do kawy
- idealny do smoothies i koktajli
Jak smakują napoje owsiane i inne alternatywy dla mleka?
Napoje zbożowe mają lekko słodki smak, nie zawierają laktozy, cholesterolu i tłuszczu. Roślinne substytuty mleka zawierają również pewną ilość nienasyconych kwasów tłuszczowych. Wiele napojów roślinnych jest również bezglutenowych.
Wskazówka dla wszystkich fanów kawy
Jeśli chcesz spienić napój roślinny i użyć go jako substytutu mleka do kawy lub kawy organicznej, obecnie dostępne są różne napoje roślinne baristów.
Napoje sojowe
Napoje sojowe są wytwarzane z ziaren soi i wody. Substytut mleka wykonany z soi może być używany jak mleko, na przykład do gotowania lub pieczenia.
Napoje sojowe smakują słodko i łagodnie, ale nie są zbyt intensywne w smaku. Nie zawierają laktozy i dobrze komponują się z dietą bezglutenową.
Wiele osób używa terminu „mleko sojowe”, mówiąc o tym substytucie mleka. Prawnie poprawnym terminem jest jednak napój sojowy.
3 najważniejsze fakty na temat napoju sojowego
- bez laktozy
- bezglutenowy
- bogaty w białko pochodzenia roślinnego
Przygotowanie i stosowanie
Ogólnie rzecz biorąc, napój sojowy może być używany jako zamiennik mleka. Jest idealny do gotowania, podgrzewania i spieniania. Wegańska alternatywa mleka smakuje szczególnie dobrze w budyniach i innych deserach, owsiance z kaszy mannej lub w koktajlach w połączeniu z owocami.
W dm znajdziesz mleka owsiane, mleko migdałowe, mleko sojowe, mleko ryżowe i wiele innych alternatyw dla mleka krowiego. Odkryj produkty marek dmBio, Natumi i The Bridge.