Przyprawa do piernika własnej roboty

Drogeria dm
Czas czytania 4 min.
•
12.11.2024

Świąteczne pierniczki, pierniczki Elizy, pierniczki Printe lub piernikowe serca dostępne na świątecznych jarmarkach – wszystkie te przysmaki zawdzięczają swój niepowtarzalny, pełen ciepła, świąteczno-zimowy smak mieszance przypraw korzennych. Przygotowanie jej we własnej kuchni jest bardzo proste. Z tego artykułu dowiesz się, jak przygotować domową przyprawę do piernika.
Instrukcja przygotowania
Jakich składników potrzebujesz do przygotowania własnej przyprawy do piernika? Nie ma jednego przepisu na jej przygotowanie. To, jakie aromaty i składniki powinny znaleźć się w domowej przyprawie do piernika oraz jakimi dodatkami ją wzbogacić, ostatecznie zależy od Twoich preferencji. Poniżej podajemy orientacyjne proporcje podstawowych składników:
- 35 g cynamonu
- 8 g goździków
- 8 g gałki muszkatołowej
- 8 g kardamonu
- 4 g ziela angielskiego
- 4 g gwiazdek anyżu
- 4 g kolendry
- 2 g imbiru
Wskazówka: Warto poeksperymentować z proporcjami, aby uzyskać preferowaną mieszankę. Ważne, aby cynamonu, który jest głównym składnikiem, było najwięcej w stosunku do pozostałych przypraw. Ponadto należy przestrzegać kolejności przypraw według ich gramatury – od największej ilości cynamonu do najmniejszej ilości imbiru.
Jak zrobić przyprawę do piernika własnej roboty?
Przygotowanie mieszanki przypraw jest bardzo proste. Dzięki poniższym instrukcjom samodzielnie i w mgnieniu oka przygotujesz przyprawę do piernika, idealnie dopasowaną do Twoich upodobań.
- Odważ niezbędne składniki.
- Rozgnieć w moździerzu laski cynamonu i gwiazdki anyżu. Uwaga! W przypadku gwiazdek anyżu wykorzystuje się nie tylko nasiona, lecz także „wypustki”.
- Wymieszaj wszystkie składniki.
- Zmiel całość lub potrzebną ilość na proszek (patrz poniżej).
- Przesyp wszystko do szczelnie zamykanego słoika i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
Ile przyprawy potrzeba?
Ilość przyprawy do piernika jest różna w zależności od przepisu. Orientacyjna ilość przyprawy do wypieków wynosi około 20 gramów na kilogram ciasta. Gdy samodzielnie przygotowujesz przyprawę do piernika, najlepiej dokładnie określ ilość potrzebną do danego wypieku.
Przyprawy do mieszanki
Koniec listy
Z czego składa się przyprawa do piernika?
Jakie przyprawy najczęściej dodaje się do pierników? Skład przyprawy do pierników nie jest sztywno narzucony. Każdy producent i każdy piekarz ma swój własny przepis, który różni się pod względem składników i ich proporcji. Tradycyjne mieszanki mogą się też różnić w zależności od regionu. Wymienione poniżej przyprawy zazwyczaj wchodzą w skład przyprawy korzennej:
- cynamon
- gwiazdki anyżu
- imbir
- kardamon
- kolendra
- goździki
- ziele angielskie
- gałka muszkatołowa
Niektóre mieszanki przypraw do piernika zawierają również składniki aromatyzujące, takie jak koper włoski, wanilia, kwiat muszkatołowy (suszony kwiat gałki muszkatołowej) i skórki owoców cytrusowych.
Jaką rolę odgrywa cynamon?
Jaką rolę odgrywa cynamon?
Do wyboru masz dwa warianty cynamonu. Cynamon otrzymuje się z wysuszonej kory dwóch drzew cynamonowych – cynamonowca cejlońskiego (prawdziwego) i cynamonowca wonnego (kasja). Ten ostatni jest tańszy, a jego skład różni się nieznacznie od „prawdziwego” cynamonu. Przede wszystkim cynamon kasja zawiera większą ilość kumaryny, substancji potencjalnie szkodliwej dla wątroby w przypadku przedawkowania. Dlatego do przygotowania własnej przyprawy do piernika zdecydowanie warto sięgnąć po wysokiej jakości cynamon cejloński.
Piernik i ciasto korzenne – różnice
Piernik i ciasto korzenne – różnice
Czy istnieją różnice między przyprawą do piernika a przyprawą korzenną? Przyprawa korzenna zawiera więcej cynamonu. Zazwyczaj jednak nie ma w składzie anyżu ani kolendry. Ciekawostka: Mieszanka przypraw do ciastek często zawiera biały pieprz.
Do czego można użyć przyprawy do piernika?
Mieszankę można z powodzeniem stosować nie tylko w świątecznych wypiekach. Do czego jeszcze można użyć domowej przyprawy do piernika? Ta uniwersalna mieszanka przypraw doskonale komponuje się z innymi wypiekami, takimi jak ciasto z bakaliami. Poniżej kilka inspiracji.
- Desery: ryż na mleku, kasza manna, lody lub budyń można doprawić domową przyprawą do piernika.
- Jabłko: dzięki przyprawie mus jabłkowy lub pieczone jabłka nabierają wyjątkowego smaku.
- Napoje: gorące napoje, takie jak herbata, poncz lub grzane wino, zyskują dzięki przyprawie do piernika ciepły, zimowy smak. Pyszny jest również likier piernikowy.
- Do smarowania: mieszanka przypraw korzennych nadaje konfiturom i dżemom wyjątkowy smak.
- Dania wytrawne: domowa przyprawa do piernika to zaskakujący i pyszny dodatek do czerwonej kapusty, sosów i pieczonego mięsa.
Przyprawa do piernika: jak długo można przechowywać przyprawę?
Przyprawę należy przechowywać w taki sam sposób, jak inne przyprawy – w suchym, szczelnym i chronionym przed światłem miejscu, najlepiej w nieprzezroczystym pojemniku lub zamkniętej szafce. W takich warunkach mieszanka przypraw może być przechowywana nawet do 3 lat. Wprawdzie po upływie tego okresu mieszanka nie ulegnie zepsuciu, ale z czasem jej smak straci na intensywności.
Wskazówka: Najlepszym sposobem na wydobycie smaku przyprawy do piernika jest zmielenie jej tuż przed użyciem, na przykład w elektrycznym młynku do przypraw lub ręcznie w moździerzu.
Najczęściej zadawane pytania (FAQ)
Czy piernik zawiera cynamon?
Czy piernik zawiera cynamon?
Cynamon jest podstawowym składnikiem przyprawy do piernika. Typ użytego cynamonu ma znaczny wpływ na smak i jakość mieszanki. Warto wiedzieć: Według skandynawskich przepisów na przyprawę do piernika zawartość cynamonu jest zazwyczaj niższa.
Czy przyprawa do piernika jest zdrowa?
Czy przyprawa do piernika jest zdrowa?
W przypadku spożycia nadmiernej ilości kumaryna zawarta w cynamonie może mieć negatywny wpływ na wątrobę. Osoba dorosła o prawidłowej wadze nie powinna spożywać więcej niż 2 gramy cynamonu kasja dziennie. Osoby uczulone na którąś z przypraw również powinny zachować ostrożność podczas spożywania pierników.
Ile kalorii ma przyprawa do piernika?
Ile kalorii ma przyprawa do piernika?
W zależności od składu wartość energetyczna przyprawy do piernika wynosi około 340 kcal na 100 gramów.