Strucla bożonarodzeniowa
Drogeria dm
12.11.2024
Gotowe w 3 godz.
Czas przygotowania: 60 min.
•
Czas pieczenia/gotowania: 2 godz.
305 kcal / porcja
ciasto
•
Święta
•
deser
Składniki
dla 12 porcje/porcji (1)
Namoczyć dzień wcześniej
400 g rodzynek dmBio
75 ml rumu lub soku jabłkowego dmBio
Ciasto drożdżowe
60 g świeżych drożdży
190 ml mleka o temperaturze pokojowej
320 g mąki pszennej typ 405 dmBio
1½ łyżki cukru brzozowego
10 g soli
Ciasto francuskie
280 g mąki pszennej typ 405 dmBio
300 g masła o temperaturze pokojowej
80 g migdałów dmBio (zmielonych samodzielnie)
100 g cukru trzcinowego dmBio
1 saszetka cukru z wanilią Bourbon dmBio
1 łyżeczka skórki z cytryny
35 g kandyzowanej skórki cytrynowej
35 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
Polewa
100 g roztopionego masła
80 g cukru brzozowego
80 g cukru pudru
Przygotowanie
Sposób przygotowania
Krok 1
Wieczorem dzień wcześniej zalej rodzynki rumem lub sokiem jabłkowym i pozostaw pod przykryciem. Aby przygotować ciasto drożdżowe, rozpuść drożdże w letnim mleku i wymieszaj widelcem. Mąkę, cukier brzozowy i sól umieść w misce, po około 10 minutach dodaj rozpuszczone drożdże i dokładnie wyrób ciasto. Zagniataj, aż ciasto będzie lśniące i będzie łatwo się odklejać od ścianek miski. Drożdże odstaw do wyrośnięcia w letnim mleku
Krok 2
Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Ciasto jest gotowe, gdy podwoi swoją objętość i będzie elastyczne w dotyku. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu
Krok 3
Migdały włóż do robota kuchennego i dokładnie zmiel. Posiekaj kandyzowaną skórkę cytrynową i kandyzowaną skórkę pomarańczową, odsącz rodzynki. Dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową
Krok 4
Po około 2 godzinach w dużej misce zagnieć na ciasto francuskie mąkę z miękkim masłem. Dodaj zaczyn i dobrze ugnieć. Teraz dodaj zmielone migdały, cukier i cukier waniliowy, a na koniec kandyzowaną skórkę cytrynową, kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki i wszystko dokładnie wymieszaj. Ponownie przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 1–2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Dodaj migdały i pozostałe składniki do ciasta
Krok 5
Po wyrośnięciu ciasta ponownie dobrze je zagnieć i uformuj z niego podłużny „bochenek”, nacinając go lekko wzdłuż. Następnie umieść na wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i lekko posypanej mąką blasze. Po włożeniu ciasta do piekarnika zmień temperaturę na 160°C z termoobiegiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 50-60 minut. Jeśli ciasto zrobi się zbyt ciemne, przykryj je folią aluminiową do czasu zakończenia pieczenia. Następnie pozostaw do lekkiego ostygnięcia, aby zapobiec jego pękaniu. Uformuj kerststola
Krok 6
W celu przygotowania polewy posmaruj gorące ciasto dwoma warstwami roztopionego masła i posyp cukrem brzozowym. Po ostygnięciu oprósz ciasto grubą warstwą cukru pudru. Szczelnie owiń ciasto folią aluminiową i pozostaw na co najmniej 3 tygodnie w chłodnym miejscu (nie w lodówce!), aby dojrzało. Polej kerststola polewą i gotowe
Ciasto przechowywane pod przykryciem w chłodnym miejscu przetrwa jeszcze co najmniej dwa tygodnie.