Nawigacja głównaNawigacja kategoriiTreść główna

Strucla bożonarodzeniowa

Drogeria dm

12.11.2024

Gotowe w 3 godz.

Czas przygotowania: 60 min.

Czas pieczenia/gotowania: 2 godz.

305 kcal / porcja

ciasto

Święta

deser

Składniki

dla 12 porcje/porcji (1)

Namoczyć dzień wcześniej

  • 400 g rodzynek dmBio

  • 75 ml rumu lub soku jabłkowego dmBio

Ciasto drożdżowe

  • 60 g świeżych drożdży

  • 190 ml mleka o temperaturze pokojowej

  • 320 g mąki pszennej typ 405 dmBio

  • 1½ łyżki cukru brzozowego

  • 10 g soli

Ciasto francuskie

  • 280 g mąki pszennej typ 405 dmBio

  • 300 g masła o temperaturze pokojowej

  • 80 g migdałów dmBio (zmielonych samodzielnie)

  • 100 g cukru trzcinowego dmBio

  • 1 saszetka cukru z wanilią Bourbon dmBio

  • 1 łyżeczka skórki z cytryny

  • 35 g kandyzowanej skórki cytrynowej

  • 35 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Polewa

  • 100 g roztopionego masła

  • 80 g cukru brzozowego

  • 80 g cukru pudru

Przygotowanie

Sposób przygotowania

  1. Krok 1

    Wieczorem dzień wcześniej zalej rodzynki rumem lub sokiem jabłkowym i pozostaw pod przykryciem. Aby przygotować ciasto drożdżowe, rozpuść drożdże w letnim mleku i wymieszaj widelcem. Mąkę, cukier brzozowy i sól umieść w misce, po około 10 minutach dodaj rozpuszczone drożdże i dokładnie wyrób ciasto. Zagniataj, aż ciasto będzie lśniące i będzie łatwo się odklejać od ścianek miski. Drożdże odstaw do wyrośnięcia w letnim mleku

  2. Krok 2

    Przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 2 godziny. Ciasto jest gotowe, gdy podwoi swoją objętość i będzie elastyczne w dotyku. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia w ciepłym miejscu

  3. Krok 3

    Migdały włóż do robota kuchennego i dokładnie zmiel. Posiekaj kandyzowaną skórkę cytrynową i kandyzowaną skórkę pomarańczową, odsącz rodzynki. Dodaj kandyzowaną skórkę pomarańczową

  4. Krok 4

    Po około 2 godzinach w dużej misce zagnieć na ciasto francuskie mąkę z miękkim masłem. Dodaj zaczyn i dobrze ugnieć. Teraz dodaj zmielone migdały, cukier i cukier waniliowy, a na koniec kandyzowaną skórkę cytrynową, kandyzowaną skórkę pomarańczową i rodzynki i wszystko dokładnie wymieszaj. Ponownie przykryj ciasto i pozostaw do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 1–2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 220°C. Dodaj migdały i pozostałe składniki do ciasta

    Mandeln und weitere Zutaten in den Teig geben
  5. Krok 5

    Po wyrośnięciu ciasta ponownie dobrze je zagnieć i uformuj z niego podłużny „bochenek”, nacinając go lekko wzdłuż. Następnie umieść na wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i lekko posypanej mąką blasze. Po włożeniu ciasta do piekarnika zmień temperaturę na 160°C z termoobiegiem. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 50-60 minut. Jeśli ciasto zrobi się zbyt ciemne, przykryj je folią aluminiową do czasu zakończenia pieczenia. Następnie pozostaw do lekkiego ostygnięcia, aby zapobiec jego pękaniu. Uformuj kerststola

  6. Krok 6

    W celu przygotowania polewy posmaruj gorące ciasto dwoma warstwami roztopionego masła i posyp cukrem brzozowym. Po ostygnięciu oprósz ciasto grubą warstwą cukru pudru. Szczelnie owiń ciasto folią aluminiową i pozostaw na co najmniej 3 tygodnie w chłodnym miejscu (nie w lodówce!), aby dojrzało. Polej kerststola polewą i gotowe

Ciasto przechowywane pod przykryciem w chłodnym miejscu przetrwa jeszcze co najmniej dwa tygodnie.