Wegańskie buraczane gnocchi z pesto szpinakowym

Drogeria dm
3.11.2023

Gotowe w 60 min.
wegańskie
•
kuchnia włoska
•
mączne
•
kuchnia wegańska
Składniki
dla 4 porcje/porcji
Na gnocchi
125 g pokrojonych w plasterki buraków czerwonych (osuszonych)
500 g ziemniaków (mączystych)
100 g grysiku orkiszowego marki dmBio (dodatkowo trochę do posypania stolnicy)
80–100 g skrobi spożywczej marki dmBio
Na pesto
50 g orzechów piniowych marki dmBio
50 g szpinaku baby
4 gałązki bazylii
1–2 ząbki czosnku
100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia marki dmBio
Dodatkowo
sól
pieprz czarny marki dmBio (świeżo mielony)
2–3 łyżki oleju do smażenia marki dmBio
4 łyżki wegańskiej posypki do makaronu marki dmBio
Przygotowanie
wegańskie buraczane gnocchi z pesto szpinakowym
Krok
Ziemniaki gotuj na miękko przez ok. 20 minut, ostudź i obierz. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Buraki zblenduj i zmieszaj z ziemniakami. Dodaj grysik i skrobię, porządnie dopraw solą i pieprzem, a następnie wszystko ugnieć na jednolitą masę. Jednocześnie w dużym garnku zagotuj dobrze osoloną wodę.
Krok
Stolnicę posyp grysikiem, wyłóż ciasto i rozwałkuj, aż będzie grubości kciuka, następnie pokrój na kawałki o długości ok. 2 cm i ręcznie uformuj owalne gnocchi. Uformowane gnocchi partiami wrzucaj do wody. Kiedy woda zacznie znowu wrzeć, a gnocchi wypłyną na powierzchnię, zmniejsz ogień i pozwól im się gotować jeszcze przez 2 minuty. Gnocchi wyłów z wody szumówką, odcedź i odłóż do wyschnięcia na ręcznik papierowy. Tak samo postępuj z pozostałymi gnocchi.
Pesto
Krok
Na patelni bez tłuszczu przez chwilę podpraż orzechy piniowe, a następnie odstaw do wystygnięcia. Umyj szpinak i otrzep z wody. Bazylię umyj, otrzep z wody i poodrywaj liście. Czosnek obierz i grubo posiekaj. Szpinak, bazylię, czosnek i połowę orzechów piniowych zblenduj na gładką masę z odrobiną oliwy z oliwek, a następnie dopraw solą i pieprzem.
Krok
Na rozgrzanej dużej patelni podsmaż na oleju gnocchi ze wszystkich stron, aż będą chrupkie. Gnocchi ułóż na talerzu, dodaj pesto i posyp pozostałymi orzechami i posypką do makaronu.