Nawigacja głównaNawigacja kategoriiTreść główna

Wegańskie buraczane gnocchi z pesto szpinakowym

Drogeria dm

3.11.2023

Gotowe w 60 min.

wegańskie

kuchnia włoska

mączne

kuchnia wegańska

Składniki

dla 4 porcje/porcji

Na gnocchi

  • 125 g pokrojonych w plasterki buraków czerwonych (osuszonych)

  • 500 g ziemniaków (mączystych)

  • 100 g grysiku orkiszowego marki dmBio (dodatkowo trochę do posypania stolnicy)

  • 80–100 g skrobi spożywczej marki dmBio

Na pesto

  • 50 g orzechów piniowych marki dmBio

  • 50 g szpinaku baby

  • 4 gałązki bazylii

  • 1–2 ząbki czosnku

  • 100 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia marki dmBio

Dodatkowo

  • sól

  • pieprz czarny marki dmBio (świeżo mielony)

  • 2–3 łyżki oleju do smażenia marki dmBio

  • 4 łyżki wegańskiej posypki do makaronu marki dmBio

Przygotowanie

wegańskie buraczane gnocchi z pesto szpinakowym

  1. Krok

    Ziemniaki gotuj na miękko przez ok. 20 minut, ostudź i obierz. Przeciśnij przez praskę do ziemniaków. Buraki zblenduj i zmieszaj z ziemniakami. Dodaj grysik i skrobię, porządnie dopraw solą i pieprzem, a następnie wszystko ugnieć na jednolitą masę. Jednocześnie w dużym garnku zagotuj dobrze osoloną wodę.

  2. Krok

    Stolnicę posyp grysikiem, wyłóż ciasto i rozwałkuj, aż będzie grubości kciuka, następnie pokrój na kawałki o długości ok. 2 cm i ręcznie uformuj owalne gnocchi. Uformowane gnocchi partiami wrzucaj do wody. Kiedy woda zacznie znowu wrzeć, a gnocchi wypłyną na powierzchnię, zmniejsz ogień i pozwól im się gotować jeszcze przez 2 minuty. Gnocchi wyłów z wody szumówką, odcedź i odłóż do wyschnięcia na ręcznik papierowy. Tak samo postępuj z pozostałymi gnocchi.

Pesto

  1. Krok

    Na patelni bez tłuszczu przez chwilę podpraż orzechy piniowe, a następnie odstaw do wystygnięcia. Umyj szpinak i otrzep z wody. Bazylię umyj, otrzep z wody i poodrywaj liście. Czosnek obierz i grubo posiekaj. Szpinak, bazylię, czosnek i połowę orzechów piniowych zblenduj na gładką masę z odrobiną oliwy z oliwek, a następnie dopraw solą i pieprzem.

  2. Krok

    Na rozgrzanej dużej patelni podsmaż na oleju gnocchi ze wszystkich stron, aż będą chrupkie. Gnocchi ułóż na talerzu, dodaj pesto i posyp pozostałymi orzechami i posypką do makaronu.