Wegańskie szaszłyki z tofu

Drogeria dm
16.04.2025

Gotowe w 45 min.
Czas przygotowania: 20 min.
•
Czas pieczenia/gotowania: 25 min.
200 kcal / porcja
Składniki
dla 4 porcje/porcji (12)
Wegańskie szaszłyki z tofu
2 cukinie
sól
1 czerwona papryka chili
1 łyżeczka mielonej kawy espresso dmBio
1 łyżka miodu wielokwiatowego dmBio
2 łyżki sosu sojowego Shoyu dmBio
2 łyżki oleju do smażenia dmBio
2 opakowania wędzonego tofu dmBio (200 g każde)
1 czerwona papryka
Przygotowanie
Wegańskie szaszłyki z tofu
Przygotuj cukinie
Umyj cukinie, pokrój wzdłuż na cienkie plasterki i posól. Pozostaw na około 20 minut, a następnie osusz.
Przygotuj marynatę
Oczyść paprykę chili, usuń pestki, umyj i pokrój w kostkę. Wymieszaj z kawą, miodem, sosem sojowym, olejem i łyżeczką soli.
Przygotuj tofu i paprykę i usmaż szaszłyki na grillu
Przekrój tofu na pół w poziomie, pokrój na 12 pasków i zamarynuj. Umyj i oczyść paprykę, a następnie pokrój w paski. Zawiń tofu w plastry cukinii i razem z papryką nabij na patyczki. Smaż na rozgrzanym grillu przez około 3 minuty z każdej strony.