Zapiekanka jabłkowa z cynamonowymi sucharkami

Drogeria dm
20.09.2024

Gotowe w 50 min.
Czas przygotowania: 25 min.
•
Czas pieczenia/gotowania: 25 min.
Składniki
dla 5 porcje/porcji
Zapiekanka jabłkowa z cynamonowymi sucharkami
1 łyżka stołowa margaryny roślinnej
1 łyżeczka mielonego cynamonu cejlońskiego dmBio
500 ml napoju owsianego dmBio
200 g sucharków orkiszowych dmBio
4 jabłka (np. szara reneta, antonówka lub ligol)
2 łyżki stołowe soku z cytryny dmBio
1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku dmBio
3 łyżki stołowe dżemu morelowego dmBio
50 g gorzkiej czekolady dmBio
2 łyżki stołowe nierafinowanego cukru trzcinowego dmBio
Przygotowanie
na zapiekankę jabłkową z cynamonowymi sucharkami
Krok
Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C (z termoobiegiem do 170°C) i wysmarować naczynie żaroodporne margaryną.
Krok
Dokładnie wymieszać cynamon w napoju owsianym przy użyciu trzepaczki. W naczyniu żaroodpornym umieścić 6–8 sucharków (w zależności od rozmiaru naczynia) oraz polać je 1 łyżką stołową napoju owsianego z cynamonem.
Krok
Jabłka obrać, poćwiartować i usunąć z nich gniazda nasienne. Owoce pokroić na plastry i skropić sokiem z cytryny.
Krok
Wymieszać budyń w proszku z 3 łyżkami napoju owsianego z cynamonem. Resztę napoju zagotować, wlać do niego wymieszany budyń i ponownie zagotować. Ściągnąć garnek z ognia, dodać dżem morelowy i polać sucharki budyniem. Połamać czekoladę na kawałki i poukładać je na budyniu.
Krok
Plastry jabłka rozłożyć na budyniu na wzór dachówki. Pozostałe sucharki pokruszyć w dłoniach, zmieszać z cukrem i posypać całość. Zapiekankę jabłkową wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec przez ok. 25 minut.