Nawigacja głównaNawigacja kategoriiTreść główna

Zapiekanka jabłkowa z cynamonowymi sucharkami

dm-drogeriemarkt

Drogeria dm

20.09.2024

Zapiekanka jabłkowa z cynamonowymi sucharkami

Gotowe w 50 min.

Czas przygotowania: 25 min.

Czas pieczenia/gotowania: 25 min.

Składniki

dla 5 porcje/porcji

Zapiekanka jabłkowa z cynamonowymi sucharkami

  • 1 łyżka stołowa margaryny roślinnej

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu cejlońskiego dmBio

  • 500 ml napoju owsianego dmBio

  • 200 g sucharków orkiszowych dmBio

  • 4 jabłka (np. szara reneta, antonówka lub ligol)

  • 2 łyżki stołowe soku z cytryny dmBio

  • 1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku dmBio

  • 3 łyżki stołowe dżemu morelowego dmBio

  • 50 g gorzkiej czekolady dmBio

  • 2 łyżki stołowe nierafinowanego cukru trzcinowego dmBio

Przygotowanie

na zapiekankę jabłkową z cynamonowymi sucharkami

  1. Krok

    Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C (z termoobiegiem do 170°C) i wysmarować naczynie żaroodporne margaryną.

  2. Krok

    Dokładnie wymieszać cynamon w napoju owsianym przy użyciu trzepaczki. W naczyniu żaroodpornym umieścić 6–8 sucharków (w zależności od rozmiaru naczynia) oraz polać je 1 łyżką stołową napoju owsianego z cynamonem.

  3. Krok

    Jabłka obrać, poćwiartować i usunąć z nich gniazda nasienne. Owoce pokroić na plastry i skropić sokiem z cytryny.

  4. Krok

    Wymieszać budyń w proszku z 3 łyżkami napoju owsianego z cynamonem. Resztę napoju zagotować, wlać do niego wymieszany budyń i ponownie zagotować. Ściągnąć garnek z ognia, dodać dżem morelowy i polać sucharki budyniem. Połamać czekoladę na kawałki i poukładać je na budyniu.

  5. Krok

    Plastry jabłka rozłożyć na budyniu na wzór dachówki. Pozostałe sucharki pokruszyć w dłoniach, zmieszać z cukrem i posypać całość. Zapiekankę jabłkową wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec przez ok. 25 minut.