Nawigacja głównaNawigacja kategoriiTreść główna

Soczewice i fasole

Sprawdź dostępność w
1 produkt
Sortuj:
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Soczewica czerwona, 500 g; Cena: 8,85 zł; Cena bazowa: 0,5 kg (17,70 zł za 1 kg); Produkt marki dm; 0 z 5 gwiazdek przy 0 ocenach; Dostępność: Status zielony Dostawa dostępna, Status szary Wybierz sklep dmSoczewica czerwona dmBio
Produkt marki dm
8,85 zł
0,5 kg (17,70 zł za 1 kg)
Dostawa dostępna

Soczewice w dm

Kolorowe rośliny strączkowe są łatwe do ugotowania i dostarczają nam bogactwa białka roślinnego, ważnych witamin, minerałów i innych składników odżywczych.

Bogate w witaminy

Dzięki wysokiej zawartości węglowodanów soczewice są bardzo sycące. W zależności od rodzaju, 100 g soczewicy dostarcza około 300 kilokalorii i około 2 g tłuszczu. Rośliny strączkowe są również jednymi z najbogatszych źródeł białka i w połączeniu z ryżem lub zbożami dostarczają wszystkich niezbędnych aminokwasów. Dlatego są idealnym zamiennikiem mięsa i są szczególnie niezbędne w diecie wegetariańskiej i wegańskiej.

Soczewice mają mało kalorii. Dzięki dużej zawartości błonnika mają również niski indeks glikemiczny (IG). Oznacza to, że poziom cukru we krwi po spożyciu wzrasta wolniej, co prowadzi do wydzielania mniejszej ilości insuliny, co może regulować poziom cukru we krwi. Soczewice mogą również wspierać trawienie, co zapewnia długotrwałe uczucie sytości.

Jak gotować soczewicę?

W przeciwieństwie do innych roślin strączkowych, soczewice nie muszą być koniecznie moczone w wodzie przed gotowaniem. Przygotowanie jest proste i szybkie:

  1. Przed gotowaniem należy je przepłukać zimną wodą.
  2. Czas gotowania dla moczonej soczewicy wynosi od 20 do 25 minut, w zależności od rodzaju i pożądanej twardości, natomiast dla niemoczonej soczewicy wynosi około 30 minut.
  3. Soczewicę należy przyprawić dopiero po namoczeniu i ugotowaniu.

Niezależnie od tego, czy jest to soczewica czerwona, soczewica beluga czy soczewica górska: wszystkie można przygotować na wiele sposobów, na przykład jako zupę, w sałatce, a także jako dal lub curry.