Nawigacja głównaNawigacja kategoriiTreść główna

Kawy i substytuty kawy

Sprawdź dostępność w
13 produktów
Sortuj:
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Napój Caffé Latte, 230 ml; Cena: 3,95 zł; Cena bazowa: 230 ml (1,72 zł za 100 ml); Produkt marki dm; 3,746 z 5 gwiazdek przy 63 ocenachNapój Caffé Latte  dmBio
Produkt marki dm
3,95 zł
230 ml (1,72 zł za 100 ml)
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Cappuccino owsiane, 230 ml; Cena: 5,45 zł; Cena bazowa: 230 ml (2,37 zł za 100 ml); Produkt marki dm; 3,189 z 5 gwiazdek przy 106 ocenachCappuccino owsiane dmBio
Produkt marki dm
5,45 zł
230 ml (2,37 zł za 100 ml)
Marka: INKA; Nazwa produktu: Kawa zbożowa Bio Klasyczna, 100 g; Cena: 14,35 zł; Cena bazowa: 100 g (14,35 zł za 100 g); 0 z 5 gwiazdek przy 0 ocenachKawa zbożowa Bio Klasyczna  INKA
14,35 zł
100 g (14,35 zł za 100 g)
Marka: INKA; Nazwa produktu: Kawa zbożowa Bio Orkiszowa, 100 g; Cena: 14,35 zł; Cena bazowa: 100 g (14,35 zł za 100 g); 0 z 5 gwiazdek przy 0 ocenachKawa zbożowa Bio Orkiszowa  INKA
14,35 zł
100 g (14,35 zł za 100 g)
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Caffe Crema z Peru, całe ziarna, 500 g; Cena: 41,95 zł; Cena bazowa: 0,5 kg (83,90 zł za 1 kg); Produkt marki dm; 5 z 5 gwiazdek przy 1 ocenachCaffe Crema z Peru, całe ziarna dmBio
Produkt marki dm
41,95 zł
0,5 kg (83,90 zł za 1 kg)
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Kawa mielona, 500 g; Cena: 39,95 zł; Cena bazowa: 0,5 kg (79,90 zł za 1 kg); Produkt marki dm; 4,591 z 5 gwiazdek przy 477 ocenachKawa mielona dmBio
Produkt marki dm
39,95 zł
0,5 kg (79,90 zł za 1 kg)
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Kawa z Peru mielona, 500 g; Cena: 41,95 zł; Cena bazowa: 0,5 kg (83,90 zł za 1 kg); Produkt marki dm; 5 z 5 gwiazdek przy 1 ocenachKawa z Peru mielona dmBio
Produkt marki dm
41,95 zł
0,5 kg (83,90 zł za 1 kg)
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Caffe Crema ziarnista, 1 kg; Cena: 69,95 zł; Cena bazowa: 1 kg (69,95 zł za 1 kg); Produkt marki dm; 4,722 z 5 gwiazdek przy 705 ocenachCaffe Crema ziarnista dmBio
Produkt marki dm
69,95 zł
1 kg (69,95 zł za 1 kg)
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Espresso, kawa mielona, 250 g; Cena: 19,95 zł; Cena bazowa: 250 g (7,98 zł za 100 g); Produkt marki dm; 4,462 z 5 gwiazdek przy 145 ocenachEspresso, kawa mielona dmBio
Produkt marki dm
19,95 zł
250 g (7,98 zł za 100 g)
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Espresso, kawa ziarnista, 1 000 g; Cena: 69,95 zł; Cena bazowa: 1 kg (69,95 zł za 1 kg); Produkt marki dm; 4,571 z 5 gwiazdek przy 336 ocenachEspresso, kawa ziarnista dmBio
Produkt marki dm
69,95 zł
1 kg (69,95 zł za 1 kg)
Marka: INKA; Nazwa produktu: Kawa zbożowa Bio Cykoria, 100 g; Cena: 14,35 zł; Cena bazowa: 100 g (14,35 zł za 100 g); 0 z 5 gwiazdek przy 0 ocenachKawa zbożowa Bio Cykoria  INKA
14,35 zł
100 g (14,35 zł za 100 g)
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Bezkofeinowa kawa rozpuszczalna, 100 g; Cena: 24,95 zł; Cena bazowa: 100 g (24,95 zł za 100 g); Produkt marki dm; 4,675 z 5 gwiazdek przy 166 ocenachBezkofeinowa kawa rozpuszczalna dmBio
Produkt marki dm
24,95 zł
100 g (24,95 zł za 100 g)
Marka: INKA; Nazwa produktu: Kawa zbożowa Bio Figowa, 100 g; Cena: 14,35 zł; Cena bazowa: 100 g (14,35 zł za 100 g); 0 z 5 gwiazdek przy 0 ocenachKawa zbożowa Bio Figowa  INKA
14,35 zł
100 g (14,35 zł za 100 g)

Kawa w dm - jaką kawę najlepiej wybrać?

Czy można oprzeć się tak kuszącemu aromatowi kawy o poranku? Aby przygotować swoją ulubioną kawę w domu, można wybierać spośród szerokiej gamy metod przygotowania i odmian kawy. Producenci kawy oferują ziarna w różnych rodzajach palenia. To sprawia, że wybór smaków jest naprawdę duży. Tutaj dowiesz się więcej o popularnych gorących napojach, które są również dostępne w dm w jakości ekologicznej i z certyfikatem Fairtrade.

Skąd pochodzą ziarna kawy?

Największe na świecie regiony uprawy kawy znajdują się w krajach takich jak Meksyk, Rwanda, Indie i Gwatemala. Często znajdują się one na wyżynach, gdzie klimat jest idealny dla tej przypominającej krzew rośliny. Istnieją dwa różne rodzaje ziaren kawy, Robusta i Arabica. Podczas gdy ta pierwsza zasługuje na swoją nazwę i jest raczej nieskomplikowana w uprawie, bardziej delikatne ziarna Arabiki są uprawiane na wysokościach od 1000 do 3500 metrów. Obie odmiany charakteryzują się specyficznym aromatem. Dlatego też palarnie kawy lubią je mieszać, aby uzyskać zrównoważony smak.

Jakie są rodzaje palonej kawy?

Kawa jest poddawana obróbce termicznej w procesie palenia, aby mogła optymalnie rozwinąć swój typowy smak. Uruchamia to procesy chemiczne, które w pierwszej kolejności wytwarzają wspaniały i aromatyczny smak kawy. W palarni kawy eksperci określają optymalny stosunek temperatury i czasu palenia dla każdego ziarna kawy. Delikatne palenie ziaran kawy jest ważne - trwa dłużej, ale tylko wystawia ziarna, które na początku mają jeszcze jasny kolor, na działanie niższych temperatur. Pozwala to uzyskać owocowy, pyszny smak.

  • Włoskie kawy espresso są najciemniejsze i najmocniejsze.
  • Ziarna o średniej jakości palenia są jednymi z najpopularniejszych i są najczęściej używane do kaw filtrowanych
  • Do parzenia kawy najlepiej nadają się jasne ziarna, z których można przygotować kawę o owocowym aromacie.

Która kawa jest odpowiednia dla której metody przygotowania?

Palona kawa i gorąca woda - to podstawowa receptura tego popularnego napoju. Istnieją różne metody przygotowania tego popularnego napoju.

W przypadku klasycznej kawy filtrowanej, gorąca woda jest wlewana na zmieloną kawę w proszku, tak aby powoli ściekała przez filtr do kawy. Woda pozostaje w kontakcie z proszkiem przez stosunkowo długi czas, dlatego grubo zmielona kawa jest bardziej odpowiednia do tego przygotowania. Kawę tę można przygotować za pomocą elektrycznego ekspresu do kawy z filtrem, ręcznego dzbanka filtrującego lub Chemeksa.

W przypadku French Press należy zalać kawę w proszku gorącą wodą, a następnie docisnąć filtr.

Espresso, które przygotowuje się w ekspresie przelewowym lub ciśnieniowym, działa inaczej. Gorąca woda jest wtłaczana przez zmieloną kawę pod wysokim ciśnieniem i ma kontakt z proszkiem tylko przez krótki czas. Ziarna kawy powinny być zatem drobno zmielone, aby można było wydobyć z nich jak najwięcej składników.

Kawa mielona czy całe ziarna - co jest lepsze?

Eksperci często zalecają kupowanie kawy w postaci całych ziaren i mielenie ich tuż przed przygotowaniem - to najlepszy sposób na zachowanie smaku.

Całe ziarna kawy od popularnych producentów można znaleźć również w dm. Oferują oni kawę w różnych rodzajach palenia, którą można samodzielnie zmielić w celu przygotowania w pełni automatycznym ekspresie do kawy, ekspresie do kawy lub dzbanku filtrującym.

Gotową kawę mieloną najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku w lodówce. Zmielona kawa jest również dostępna w kapsułkach, które można kupić w sklepie internetowym.

Czy istnieją alternatywy bez kofeiny?

Jeśli chcesz cieszyć się ciepłym napojem bez kofeiny, istnieje wiele alternatyw do wyboru. Należą do nich kawy bezkofeinowe, z których kofeina została usunięta w specjalnym procesie. Inną alternatywą są kawy zbożowe lub słodowe, które są dostępne w postaci rozpuszczalnego proszku.

Organiczne ziarna kawy

Świadomość ekologiczna nie jest już pustym frazesem dla fanów kawy. Kawa z certyfikatem jakości Naturland, logo ekologicznym UE lub niemieckim certyfikatem ekologicznym Bio charakteryzuje się plonami, które zostały zebrane zgodnie z surowymi wytycznymi dotyczącymi pochodzenia, uprawy i metod produkcji. W szczegółach obejmują one:

  • Uprawy mieszane, na przykład z bananowcami lub palmami kokosowymi, poprawiają glebę i zapewniają wystarczającą ilość cienia dla roślin kawy, co pozwala zaoszczędzić cenną wodę do nawadniania.
  • Unika się monokultur, ponieważ ubogi gatunkowo krajobraz uprawny jest szkodliwy dla lokalnej flory i fauny.
  • Ręczna praca podczas zbiorów chroni rośliny i zapewnia lepszą jakość już na etapie zbioru, ponieważ w przeciwieństwie do metod mechanicznych, zbierane są tylko dojrzałe owoce.
  • Brak chemikaliów - stosowanie regulatorów wzrostu, syntetycznych pestycydów i nawozów chemicznych jest zabronione w gospodarstwach ekologicznych.

Ile kofeiny jest dozwolone - Arabica, Robusta i inne rodzaje kawy w jakości BIO

Oprócz klimatu w regionie uprawy i warunków glebowych, palenie i stopień zmielenia w znacznym stopniu przyczyniają się do idealnego smaku kawy. Czy wiesz, że szczególnie czarne palone ziarna są bardzo łagodne dla żołądka?

Dzieje się tak, ponieważ wszystkie substancje garbnikowe są spalane podczas palenia. Mniej znany jest również fakt, że zawartość kofeiny różni się w zależności od rodzaju ziaren. Zasada jest taka: im więcej ziaren Robusty, tym więcej kofeiny. Nawet w przypadku kawy organicznej, najpopularniejsze mieszanki zwykle zawierają wysoki odsetek ziaren Arabiki, sięgający nawet 100%. Z kolei niewielki procent ziaren Robusty zapewnia mocny, ziemisty smak i piękną cremę.

Kawa organiczna i kawa organiczna z certyfikatem Fairtrade: jaka jest różnica?

Tak zwana kawa bio z certyfikatem Fairtrade umożliwia połączenie przyjemności picia kawy z odpowiedzialnością społeczną. W ramach projektów Fairtrade właściciele drobnych gospodarstw rolnych zrzeszają się w demokratycznie zarządzane spółdzielnie, aby móc negocjować lepsze ceny z handlowcami. Bezpieczeństwo finansowe zasadniczo poprawia lokalne warunki życia bez znaczącego wpływu na ostateczną cenę detaliczną.

Kawa organiczna nie jest automatycznie kawą Fairtrade. Jednak projekty ekologiczne i organizacje Fairtrade są często spotykanym połączeniem. Wynika to z faktu, że wymagania dotyczące ochrony środowiska są często częścią przepisów odpowiednich organizacji. W tym kraju najbardziej znana jest organizacja parasolowa Fairtrade Labelling Organizations International z czarną, zieloną i niebieską pieczęcią.