Wegetariańskie curry z soczewicy
4.07.2023

Gotowe w 35 min.
danie główne
•
wegetariańskie
•
szybko i prosto
•
indyjskie
Składniki
dla 4 porcje/porcji
Wegetariańskie curry z soczewicy
1 cebula pokrojona w kostkę
1 łyżka masła klarowanego ghee dmBio
100 g ugotowanej i zmiksowanej soczewicy beluga dmBio
200 g żółtej soczewicy dmBio
200 ml naturalnego napoju kokosowego
2 łyżeczki przyprawy curry łagodne dmBio
2 marchewki pokrojone w kostkę
1 cukinia pokrojona w kostkę
1/2 brokuła, różyczki
sok z limonki, do smaku
sól, pieprz i chili
200 g naturalnego jackfriuta dmBio
2 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia dmBio
1/2 pęczka posiekanej cebuli dymki
1/2 pęczka posiekanej kolendry
Przygotowanie
Wegetariańskie curry z soczewicy
Krok
Podgrzej masło ghee w dużym garnku na średnim ogniu. Dodaj cebulę i smaż do miękkości. Dodaj żółtą soczewicę i tyle wody, aby ją przykryć. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu, aż soczewica się ugotuje. Dodaj curry w proszku, pastę z soczewicy i napój kokosowy.
Krok
Dodaj marchewkę, cukinię i różyczki brokuła. Gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Krok
W międzyczasie usmaż jackfruita zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Możesz dodać je do curry lub ułożyć na wierzchu.
Krok
Dopraw curry sokiem z limonki, solą i pieprzem oraz odrobiną chili.
Krok
Curry podawaj w miseczkach, posypane posiekaną cebulką dymką i kolendrą.