Odżywianie w czasie ciąży

Drogeria dm
Czas czytania 9 min.
•
4.01.2024
Niektóre kobiety w ciąży mają różne zachcianki. Można tutaj wymienić ogórki kiszone ze śmietaną czy kanapki z serem i kremem czekoladowym. To znak, że ciało przyszłej mamy się zmienia i potrzebuje różnych składników. Ale nie wszystko, co się chce, jest zdrowe. Dlatego warto zadbać o zbilansowaną dietę, która da Ci i Twojemu dziecku wszystko, co potrzebne. Nie musisz rezygnować ze słodkiego, tłustego, kwaśnego lub słonego, ale jedz to z umiarem i uzupełniaj o świeże warzywa, owoce, pełne ziarna i białko. To najlepszy sposób na zdrową ciążę.

Podczas ciąży zdrowa i zrównoważona dieta jest szczególnie ważna. © hobo_018, shutterstock/nd3000
Nie więcej, a lepiej – porady żywieniowe dla kobiet w ciąży
To, co jesz w trakcie ciąży, ma wpływ nie tylko na Ciebie, ale również na Twoje nienarodzone dziecko. Przez łożysko i pępowinę do dziecka docierają wszystkie składniki odżywcze, jakie pozyskujesz ze spożywanego pokarmu. Właśnie dlatego w trakcie ciąży tak ważna jest zdrowa i zbilansowana dieta. Najważniejszą zasadą przy układaniu planów żywieniowych jest więc jakość ponad ilość.
Ciąża a wahania masy ciała
Ciąża to czas, kiedy musisz dbać nie tylko o siebie, ale i o swoje maleństwo. Nie oznacza to jednak, że musisz jeść za dwóch. Ważne jest, aby dostarczać organizmowi odpowiednią ilość kalorii i składników odżywczych, które są niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka. Nie martw się, jeśli przybierzesz na wadze podczas ciąży. To naturalne i zdrowe zjawisko. Jednak staraj się, aby przyrost masy ciała był zgodny z Twoją wagą sprzed ciąży i nie przekraczał zalecanych norm. Średnio kobieta powinna przytyć od 10 do 16 kg w ciągu całej ciąży. Nie musisz więc jeść więcej, tylko lepiej. Wybieraj świeże i naturalne produkty, unikaj przetworzonej żywności i słodyczy. Pamiętaj też o regularnym spożywaniu posiłków i picia wody.
Zdrowe odżywianie w ciąży: wyższe zapotrzebowanie na kalorie dopiero po czwartym miesiącu
W pierwszym trymestrze ciąży nie potrzebujesz dodatkowych kalorii. Dopiero po czwartym miesiącu możesz zwiększyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne o około 250 kcal dziennie. To tyle, co mała przekąska lub zdrowy deser. Nie głodź się, ale też nie przejadaj. Dbaj o siebie i swoje dziecko i ciesz się tym wyjątkowym czasem.
Więcej witamin i minerałów – co jeść?
Organizm kobiety potrzebuje podczas ciąży więcej witamin i minerałów, ale ich ilość można zwiększyć, nie zwiększając jednocześnie kaloryczności posiłków. W tym celu przestrzegaj poniższych wskazówek na temat zdrowego żywienia w ciąży:
- Owoce i warzywa to podstawa. Nie ważne, czy świeże, gotowane, w zupie czy soku - jedz je codziennie i dużo.
- Pełnoziarniste produkty to źródło magnezu. Nie zapominaj o nich przy każdym posiłku. Pieczywo, ryż, makaron, kuskus - wybieraj co lubisz.
- Mleko i nabiał to skarbnica wapnia i białka. Pij mleko lub jogurt trzy razy dziennie. Najlepiej odtłuszczone, żeby nie dostawać za dużo tłuszczu.
- Unikaj słodkich i kalorycznych napojów. Cola i lemoniada nie nawodnią cię tak dobrze jak woda lub herbata. Możesz też spróbować specjalnych herbat i soków dla ciężarnych. Są łagodne i bogate w witaminy.
Więcej porad na temat żywienia w ciąży możesz otrzymać od dietetyka. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej prowadzi porady online. Konsultacje są bezpłatne i może z nich skorzystać każda przyszła mama. Wystarczy zapisać się na spotkanie z dietetykiem na stronie ncez.pzh.gov.pl/poradnia.
Jakie nawyki żywieniowe posłużą matce i dziecku?
Jedz często
Jedz często
Napoje:
- pij 1-2 szklanki płynu do każdego posiłku, aby nawodnić organizm i wspomóc trawienie
- staraj się pić dużo płynów między posiłkami – unikniesz głodu i podjadania
- spożywaj napoje niezawierające kalorii lub niskokaloryczne – najlepiej wodę, a także niesłodzone herbaty ziołowe i owocowe, mocno rozcieńczone soki owocowe.
Warzywa i owoce:
- jedz codziennie 5 porcje
Produkty zbożowe i ziemniaki:
- do każdego głównego posiłku dodaj produkty zbożowe, najlepiej pełnoziarniste. Możesz też wykorzystać w tym celu ziemniaki – najlepiej bez tłuszczu
Jedz z umiarem
Jedz z umiarem
Mleko i nabiał:
- spożywaj codziennie co najmniej 3 porcje – najlepiej mleko i produkty odtłuszczone.
Mięso i ryby:
- jedz 3–4 porcje chudego mięsa w tygodniu
- jedz 2 porcje ryby w tygodniu – przynajmniej raz rybę tłustą (śledzia, makrelę czy łososia).
Jedz rzadko
Jedz rzadko
Oleje i tłuszcze:
- spożywaj co najmniej 2 łyżki oleju roślinnego dziennie (np. tłuszcze do przygotowywania potraw)
- spożywaj 1–2 łyżki tłuszczów stałych dziennie (np. smarowidła do pieczywa).
Słodycze i przekąski:
- tylko okazjonalnie – wystarczy 1 mała porcja dziennie.
Zdrowe odżywianie podczas ciąży zgodnie z upodobaniami
Może się zdarzyć, że w ciąży masz ochotę na coś innego niż zwykle. Niektóre kobiety lubią jeść owoce, inne wolą kwaśne lub ostre potrawy. To normalne, że Twoje preferencje kulinarne się zmieniają, bo Ty też się zmieniasz. Nie musisz się tym przejmować, bo Twoje dziecko też poznaje różne smaki przez wodę płodową. Jednak nie zapominaj o zdrowym odżywianiu i unikaj nadmiaru cukru i tłuszczu. Niektóre ostre przyprawy mogą też powodować zgagę lub ból brzucha, więc uważaj na to, co jesz. Pamiętaj, że to Ty decydujesz o tym, co jest dobre dla Ciebie i Twojego maluszka.
Zdrowe i zbilansowane żywienie w ciąży: więcej składników odżywczych dla mamy i dziecka
Kobiety w ciąży potrzebują niektórych składników odżywczych w zwiększonej ilości. Niestety nawet świadome i zróżnicowane odżywianie nie jest w stanie zaspokoić zapotrzebowania na wszystkie z nich. Z tego powodu lekarze zalecają przyjmowanie suplementów zawierających kwas foliowy oraz jod. Żelazo należy suplementować jedynie w przypadku, gdy lekarz stwierdzi jego niedobór.
Niedobór kwasu foliowego zwiększa ryzyko rozszczepu kręgosłupa
Jeśli chcesz być zdrowa i mieć zdrowe dziecko, musisz dbać o kwas foliowy. Możesz go znaleźć w różnych produktach, np. w sałacie, chlebie, ryżu, owsiance, fasolce, winogronach, truskawkach i orzechach. Musisz jednak uważać, bo kwas foliowy łatwo się niszczy pod wpływem ciepła i światła. Jego brak może spowodować u dziecka rozszczep kręgosłupa. To poważna wada, która zaburza rozwój cewy nerwowej. Dlatego lekarze radzą kobietom, które chcą zajść w ciążę lub już są w ciąży, żeby brały dodatkowo tabletki z folianami. To sztuczna forma kwasu foliowego, która lepiej się wchłania. Powinnaś brać 400 µg dziennie, jeśli starasz się o dziecko i 550 µg dziennie, jeśli jesteś w pierwszym trymestrze ciąży.
Produkty spożywcze z dużą zawartością kwasu foliowego:
- Winogrona
- Płatki owsiane
- Groch
- Nasiona słonecznika
- Jarmuż
- Brokuł
- Orzeszki ziemne
- Pieczywo pełnoziarniste
- Szpinak
- Ciecierzyca
Jod dla prawidłowego rozwoju Twojego dziecka
Jod to kolejny składnik odżywczy, który podczas ciąży potrzebny jest w zwiększonej ilości. Zapotrzebowanie na niego rośnie o 15% – z 200 do 230 mikrogramów. Ten mikroelement jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania tarczycy i produkcji hormonów wytwarzanych przez ten organ. Nawet niewielki niedobór tego pierwiastka może mieć konsekwencje dla Twojego dziecka. Należą do nich zaburzenia rozwoju i późniejsza niedoczynność tarczycy. Objawy niedoboru jodu podczas ciąży to na przykład zmęczenie, apatia i blada cera.
Potrawy bogate w jod i suplementacja
Zaleca się przygotowywanie potraw zawierających sól jodowaną. Dodatkowo mikroelement ten znajdziemy również w rybach morskich (plamiak, łosoś, gładzica), pieczarkach, brokułach, orzeszkach ziemnych i nabiale. Zalecana dawka spożycia to: od 100 do 150 mikrogramów jodu w postaci suplementów diety.
Produkty spożywcze z dużą zawartością jodu
- Sól spożywcza (jodowana)
- Dorsz, łosoś
- Pestki dyni
- Pieczarki
- Orzeszki ziemne
- Szpinak
- Brokuł
- Mleko krowie
Istnieją również suplementy zawierające jod i kwas foliowy, stworzone specjalnie dla kobiet w ciąży. Uważaj jednak, żeby inne przyjmowane przez Ciebie suplementy nie zawierały już jodu. Kobiety z dolegliwościami tarczycy powinny skonsultować tę kwestię ze swoim lekarzem prowadzącym.
Żelazo pomaga w zapobieganiu anemii u mamy i dziecka
Podczas ciąży potrzebujesz więcej żelaza niż zwykle – nie 15 mg dziennie, ale 30 mg. Jeśli nie dostarczysz wystarczającej ilości żelaza, możesz mieć niedokrwistość. To oznacza, że masz za mało hemoglobiny we krwi. Niedokrwistość może powodować zmęczenie i osłabienie odporności u ciebie. Może też zwiększyć ryzyko porodu przedwczesnego i niskiej wagi u twojego dziecka.
Twoje zapotrzebowanie na żelazo podczas ciąży
W ciąży żelazo jest niezbędne dla prawidłowego rozwoju dziecka i zapobiegania anemii u matki. W pierwszym trymestrze wystarczy zwykle zbilansowana dieta, ale w kolejnych miesiącach zapotrzebowanie na ten pierwiastek wzrasta. Aby zapewnić odpowiedni poziom żelaza, warto spożywać produkty takie jak chude mięso, warzywa liściaste, rośliny strączkowe czy suszone owoce. Ponadto, picie soków bogatych w witaminę C, na przykład z pomarańczy, poprawia wchłanianie żelaza z pokarmu.
Produkty spożywcze z dużą zawartością żelaza:
- Buraki czerwone
- Płatki owsiane
- Groch
- Sezam
- Jarmuż
- Suszone śliwki
- Truskawki
- Biała fasola
- Brązowy ryż
- Szpinak
- Mięso
Suplementacja diety przy zdiagnozowanym niedoborze żelaza
Około 20% kobiet podczas ciąży cierpi na niedobór żelaza. Ryzyko jest większe przede wszystkim w przypadku kobiet, które są w ciąży z więcej niż jednym dzieckiem lub zaszły w ciążę niedługo po urodzeniu poprzedniego dziecka. Pamiętaj jednak, że żelazo należy suplementować jedynie w przypadku zdiagnozowanego przez lekarza niedoboru tego pierwiastka. W przeciwnym razie suplementacja grozi nadmiarem. Do jego nieprzyjemnych konsekwencji zalicza się bóle brzucha i zatwardzenie – z którymi kobiety w ciąży już i tak mają dużo problemów.
Poza kwasem foliowym, jodem i żelazem są jeszcze inne minerały, składniki odżywcze i witaminy, które mają szczególne znaczenie dla kobiet w ciąży. W przypadku kobiet, które w trakcie ciąży zdecydowały się na dietę wegańską, ważne będą suplementy zawierające witaminę B12, która w normalnych warunkach występuje jedynie w produktach odzwierzęcych.
Więcej pytań na temat odżywiania w czasie ciąży
Jak mogę chronić się przed zatruciem pokarmowym?
Jak mogę chronić się przed zatruciem pokarmowym?
Odpowiednie odżywianie chroni przed zatruciem pokarmowym
Używki takie jak alkohol i nikotyna nie są dozwolone w trakcie ciąży, wie to każda z nas. Ale to samo dotyczy również szeregu innych produktów spożywczych. Niektóre produkty mogą nawet zagrażać zdrowiu matki i dziecka. Ponieważ układ odpornościowy ciężarnej jest osłabiony, jest ona bardziej narażona na infekcje bakteryjne i wirusowe. Dlatego kobiety w ciąży powinny unikać produktów spożywczych, z którymi wiąże się ryzyko przenoszenia takich drobnoustrojów jak listeria, toksoplazma czy salmonella.
Produkty, z których zrezygnować powinny kobiety w ciąży:
- surowe, wędzone lub marynowane ryby, a także owoce morza
- surowe mięso, podroby i wątróbka, a także surowe wyroby masarskie
- sery i inne produkty z niepasteryzowanego mleka
- surowe jaja, a także potrawy, które je zawierają
- gotowe sałatki w paczkach, owoce w kawałkach i surowe kiełki
- produkty zawierające lukrecję – w tym herbaty.
Więcej informacji na temat produktów, z których należy zrezygnować, oraz ryzyka zarażenia się listeriozą lub toksoplazmozą znajdziecie w tym artykule.
Zapobieganie alergiom u dziecka – czy dieta matki ma znaczenie?
Zapobieganie alergiom u dziecka – czy dieta matki ma znaczenie?
Niektóre osoby są podatne na alergie już od urodzenia, inne nabywają je w trakcie życia. Kobiety w ciąży często zastanawiają się, jak wpłynąć na zdrowie swojego dziecka i zapobiec alergiom. Niektórzy lekarze zalecają unikanie alergenów w ciąży i karmieniu piersią, inni twierdzą, że to nie ma znaczenia. Nie ma jednoznacznych dowodów na to, że dieta matki ma wpływ na ryzyko alergii u dziecka. Niektóre badania sugerują, że spożywanie jogurtu lub kwasów tłuszczowych omega-3 może być korzystne, ale nie są to pewne informacje. Najlepiej jest konsultować się ze swoim lekarzem i dostosowywać dietę do indywidualnych potrzeb i preferencji.
Są jednak dwie rzeczy, na które należy zwracać uwagę, jeżeli chodzi o kwestię alergii:
- Zbilansowana dieta – sprzyja rozwojowi dziecka.
- Czynne palenie jest absolutnie zabronione, a także należy unikać palenia biernego
Zgaga podczas ciąży – czy odżywiasz się prawidłowo?
Zgaga podczas ciąży – czy odżywiasz się prawidłowo?
Jeżeli zaliczasz się do grupy kobiet cierpiących z powodu zgagi, jest kilka sposobów, by sobie z nią radzić:
- jedz mniejsze posiłki, ale z większą częstotliwością
- płatki owsiane chronią przed nadmiernym zakwaszeniem żołądka – wystarczy długo i dokładnie przeżuć jedną łyżeczkę płatków, a następnie połknąć
- leżenie na lewym boku pomaga zamknąć się przełykowi.
Jakie pokarmy pomagają w przypadku porannych nudności?
Jakie pokarmy pomagają w przypadku porannych nudności?
Odpowiednie odżywianie potrafi pomóc również w przypadku nudności. Te 5 porad pomoże Ci radzić sobie z nudnościami i wymiotami:
- imbir – ma właściwości przeciwwymiotne, ale może też być szkodliwy, jeśli przesadzisz. Nie pij więcej niż jedną filiżankę dziennie i tylko w pierwszym trymestrze ciąży
- częstsze posiłki, mniejsze porcje – spożywanie takich posiłków w trakcie dnia pozwala uniknąć spadków poziomu cukru
- witamina B6 i B12 – witamina B6 pomaga w produkcji serotoniny, która poprawia nastrój i łagodzi nudności. Witamina B12 wspomaga układ nerwowy i odporność. Możesz znaleźć te witaminy w produktach takich jak pełnoziarniste pieczywo, soja, mięso, ryby, banany, kapusta, por, papryka, mleko, jogurt, jaja i sery
- suszone owoce i orzechy na przekąskę – to zdrowe i smaczne przekąski, które dostarczą ci energii i minerałów. Morele zawierają potas, który reguluje ciśnienie krwi i równowagę wodną. Orzechy laskowe i migdały mają magnez, który działa uspokajająco i zmniejsza skurcze mięśni
- herbata – niektóre zioła mają właściwości uspokajające i rozkurczowe, które mogą pomóc ci w walce z nudnościami. Spróbuj herbaty z kolendrą, fenkułem, anyżem lub rumiankiem. Unikaj jednak herbaty czarnej i zielonej, bo zawierają kofeinę, która może pobudzać żołądek.
Co kobieta w ciąży powinna wiedzieć o piciu?
Co kobieta w ciąży powinna wiedzieć o piciu?
Podczas ciąży nie wolno wypić ani kropli alkoholu, bo może on zaszkodzić dziecku. Zamiast tego, pij dużo wody i innych zdrowych napojów.
A co z innymi napojami? Oto, co należy pamiętać w tej kwestii:
- im więcej, tym lepiej – zapotrzebowanie na płyny w trakcie ciąży rośnie w podobny sposób, co zapotrzebowanie na energię. Dlatego zaleca się, by podczas ciąży w trakcie dnia pić co najmniej 1,5 litra płynów, a najlepiej nieco więcej
- bezkaloryczne lub niskokaloryczne napoje – takie jak woda mineralna, herbatki ziołowe czy owocowe oraz mocno rozcieńczone soki owocowe
- kofeina – kawę i napoje zawierające kofeinę (czarna, zielona i biała herbata) można pić w ograniczonych ilościach. Dziennie spożywać można maksymalnie trzy filiżanki kawy. Napojów energetycznych lepiej unikać, ponieważ zwykle zawierają one zbyt wiele kofeiny
- napoje z chininą – np. Bitter Lemon czy toniki, mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie dziecka. Dlatego kobiety w ciąży powinny unikać tego typu napojów.
W przypadku ciąż mnogich, ciąż następujących krótko po sobie oraz kobiet cierpiących na niedowagę, przewlekle chorych, uzależnionych od alkoholu lub palących papierosy możliwe jest, że niezbędna będzie dodatkowa suplementacja w trakcie ciąży. Najpierw należy jednak zawsze zasięgnąć porady lekarskiej, by uniknąć przedawkowania.
Zdrowe odżywianie i dobre samopoczucie: Odżywianie w trakcie ciąży to złożona kwestia. Wykorzystaj intensywny czas przed porodem, by wykształcić zdrowe nawyki żywieniowe i dostarczyć swojemu organizmowi bogatych w witaminy i zbilansowanych posiłków. Jeżeli będziesz odżywiać się świadomie i zaspokajać swoje potrzeby dobrej jakości produktami, poprawi się Twoje samopoczucie, a Twoje dziecko będzie miało zagwarantowany najlepszy możliwy start w życie.
Spróbowałaś już?
- Marka: dmBio; Nazwa produktu: Makaron fusilli z czerwonej soczewicy, 300 g; Cena: 8,95 zł; Cena bazowa: 0,3 kg (29,83 zł za 1 kg); Produkt marki dm; 0 z 5 gwiazdek przy 0 ocenach; Dostępność: Status czerwony Dostawa niedostępna, Status szary Wybierz sklep dm8,95 zł0,3 kg (29,83 zł za 1 kg)Dostawa niedostępna
Koniec listy