Nawigacja głównaNawigacja kategoriiTreść główna
dm-drogeriemarkt

Drogeria dm

Czas czytania 2 min.

5.06.2023

Cukier mlekowy, zwany również laktozą

Laktoza (cukier mlekowy) jest węglowodanem (cukrem) występującym w mleku. Zaliczana jest do disacharydów, ponieważ powstaje w wyniku kondensacji dwóch monosacharydów – glukozy (cukru gronowego) i galaktozy. Oba są ważnymi dostawcami energii i pełnią w organizmie różne funkcje.

Zastosowanie

Laktoza jest stosowana przy zaburzeniach trawienia, takich jak zaparcia lub wzdęcia, np. jako środek przeczyszczający.

Laktozę stosuje się:

  • do przywrócenia naturalnej flory jelitowej, np. po zażyciu antybiotyków lub po przebytej infekcji jelitowej, 
  • do wspomagania wchłaniania wapnia, szczególnie u dzieci, 
  • do suplementacji w żywieniu niemowląt, 
  • jako źródło energii, dla zapewnienia większej wytrzymałości u osób aktywnych sportowo.

Działanie

Laktoza jest naturalnym środkiem wspomagającym trawienie w przypadku zaparć lub wzdęć. Dociera do dolnych partii jelita, gdzie służy jako pożywka dla pożytecznych bakterii jelitowych. Kwas mlekowy, jeden z produktów rozpadu laktozy, tworzy kwaśne środowisko, które jest ważne dla flory jelitowej. Zdrowa flora jelitowa zwiększa zatrzymywanie wody w treści jelitowej i ułatwia wypróżnienia. Badania udowodniły, że cukier mlekowy może mieć lekkie działanie przeczyszczające.

Funkcja

Laktoza w mleku matki jest pierwszym węglowodanem w diecie niemowlęcia. Cukier mlekowy sprzyja tworzeniu się zdrowej flory jelitowej i wspiera wchłanianie ważnych substancji mineralnych, np. wapnia, magnezu i fosforu, a także niektórych ważnych pierwiastków śladowych.

Przeciwwskazania

Laktozy należy unikać w przypadku wrodzonej lub nabytej nietolerancji laktozy, alergii na białko mleka krowiego oraz galaktozemii.

Specjalne wskazówki

Objawów nietolerancji laktozy można uniknąć, stosując produkty, w których laktoza jest poddawana fermentacji. Należą do nich kefir i produkty z kwaśnego mleka.

Cukier mlekowy – powstawanie i wykorzystanie

Czysty cukier mlekowy jest uzyskiwany z serwatki wytwarzanej podczas produkcji sera. Może być dodawany do niektórych pokarmów i napojów jako środek wspomagający trawienie. Laktoza jest mniej słodka od cukru, ale jest stosowana w żywieniu jako jego alternatywa.

Żywność / środki spożywcze o szczególnie dużej zawartości laktozy:

  • mleko,
  • produkty mleczne,
  • mleko matki.

Chcesz dowiedzieć się, które produkty z laktozą są dostępne w naszym sklepie dm online?

Znajdziesz je, korzystając z paska wyszukiwania lub klikając w zakładkę „Żołądek i trawienie”.