
Drogeria dm
Czas czytania 3 min.
•
24.05.2023

Czym są płatki drożdżowe?
Drożdże piwne (piwowarskie) należą do grzybów drożdżowych, które inicjują i podtrzymują fermentację alkoholową. Czyste drożdże hodowlane, uzyskane w procesie warzenia piwa, mogą być przetworzone na charakterystycznie pachnący proszek w taki sposób, który pozwala na zachowanie witamin. Tak powstałe płatki drożdżowe są uważane za produkt naturalny o wysokiej zawartości witamin z grupy B.
Zastosowanie płatków drożdżowych:
- jako suplement diety w stanach ogólnego wyczerpania, w czasie wiosennego przesilenia i w zaburzeniach trawienia,
- w pielęgnacji skóry zanieczyszczonej i z trądzikiem,
- jako uzupełnienie przy zwiększonym zapotrzebowaniu na witaminy z grupy B w okresie ciąży i laktacji lub na diecie wegańskiej,
- jako suplement dla osób uprawiających sport,
- jako suplement dla osób w starszym wieku.
Działanie drożdży piwnych:
Witaminy z grupy B odgrywają kluczową rolę w metabolizmie tłuszczów, węglowodanów i białek oraz są niezbędne do zapewnienia energii i budowy komórek w organizmie.
- Witamina B1 i witamina B6 przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
- Witamina B9 wspiera proces hemopoezy (tworzenia krwi).
- Witamina B12 wspiera proces prawidłowego tworzenia czerwonych krwinek.
- Witamina B5 przyczynia się do prawidłowej syntezy i metabolizmu hormonów steroidowych, witaminy D i niektórych neuroprzekaźników.
Substancje aktywne w płatkach drożdżowych:
Kompleks witamin B, w tym:
- tiamina (witamina B1),
- ryboflawina (witamina B2),
- pirydoksyna (witamina B6),
- kwas foliowy (witamina B9),
- kobalamina (witamina B12),
- białko.
Działania niepożądane występują rzadko, mogą to być wzdęcia, swędzenie lub migreny.
Przepisy z płatkami drożdżowymi
Przygotuj pyszne smoothie ze świeżych owoców i warzyw. Możesz dodać do niego naturalne, zdrowe składniki, które lubisz, np. nasiona chia, jagody goji lub płatki drożdżowe. Przechowywane w lodówce smoothie nadaje się do spożycia przez 3 dni. Wszystko, czego potrzebujesz, to składniki i blender lub mikser ręczny.
Smoothie z awokado i banana
Składniki (na ok. 500 ml napoju):
- 300 ml mleka migdałowego,
- 1 banan,
- ½ awokado,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1 łyżka płatków drożdżowych PRIMÄR,
- syrop z agawy do posłodzenia.
Smoothie z banana i ogórka
Składniki (na ok. 500 ml napoju):
- 1 banan,
- ½ nieobranego ogórka,
- 20 g suszonych czerwonych owoców, np. żurawiny lub rodzynek,
- 300 ml napoju kokosowego,
- 2 łyżeczki płatków drożdżowych PRIMÄR.
Nuggetsy tofu
Te chrupiące, pikantne kąski świetnie smakują jako dodatek do sałatek, ale także w połączeniu z egzotycznymi sosami curry czy w daniach warzywnych.
Składniki (na ok. 2 porcje):
- 200 g tofu,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- ½ łyżki płatków drożdży piwnych PRIMÄR,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka sproszkowanego curry,
- sól i pieprz,
- 50 ml wody,
- bułka tarta lub płatki kukurydziane,
- 1–2 łyżki oliwy z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Pokrój tofu w kostkę wielkości ok. 1 cm i zamarynuj w sosie sojowym.
- W misce wymieszaj mąkę pszenną, płatki drożdżowe Biolabor, sproszkowaną paprykę i curry oraz sól i pieprz. Dodaj tyle wody, by uzyskać kremową masę.
- Na talerz wysyp bułkę tartą i/lub płatki kukurydziane (wcześniej pokrusz je w woreczku foliowym).
- Obtocz kostki tofu w mieszance z przypraw i mąki, a następnie w bułce tartej.
- Smaż kostki na patelni, na rozgrzanym oleju, aż do uzyskania złotobrązowego koloru.
Koniec listy