Nawigacja głównaNawigacja kategoriiTreść główna

Równowaga kwasowo-zasadowa

dm-drogeriemarkt

Drogeria dm

Czas czytania 2 min.

5.06.2023

Równowaga kwasowo-zasadowa

Czym jest równowaga kwasowo-zasadowa?

Równowaga kwasowo-zasadowa jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii w organizmie. Jest ona kluczowa dla struktury i funkcji białek, przepuszczalności błon, dystrybucji elektrolitów i funkcji tkanki łącznej.

Kwasowy czy zasadowy?

Odczyn pH, który jest warunkiem prawidłowego funkcjonowania organizmu, zmierzony we krwi, powinien wynosić ok. 7,4. Wartość pH krwi poniżej 7 oznacza odczyn kwasowy. Wartość pH krwi od 7 do 14 oznacza odczyn zasadowy.

Co warto wiedzieć o równowadze kwasowo-zasadowej?

Czasem w organizmie może dojść do nadmiernego nagromadzenia kwasów. Tzw. zakwaszenie pojawia się z powodu przewlekłej fermentacji jelitowej lub dolegliwości, do których należą: 

  • choroby metaboliczne (cukrzyca, marskość wątroby), 
  • przewlekła niewydolność nerek, 
  • niewydolność serca, 
  • zatrucie, 
  • duży wysiłek fizyczny, 
  • zaburzenia krążenia w mózgu i kończynach dolnych.

Dieta zasadowa

Dieta zasadowa składa się głównie z pokarmów, które mają działanie alkalizujące i w ten sposób zapobiegają zakwaszeniu organizmu. Celem jest osiągnięcie zrównoważonego stosunku kwasowo-zasadowego. Aby było to możliwe, około 70−80% żywności powinno mieć charakter zasadotwórczy. Do tej pory nie ustalono bezpośredniego pozytywnego efektu takiego sposobu odżywiania i nie zbadano, czy stale stosowana dieta zasadowa jest korzystna dla zdrowia.

Do pokarmów zasadotwórczych należą owoce i warzywa, zboża (np. proso), suszone owoce i ciemne sałaty liściaste. Powinny być one jak najczęściej spożywane surowe. Dobrze sprawdzają się w sałatkach owocowych lub smoothie. Produkty te będą doskonałymi dodatkami do Twoich dań.