Równowaga kwasowo-zasadowa

Drogeria dm
Czas czytania 2 min.
•
5.06.2023

Czym jest równowaga kwasowo-zasadowa?
Równowaga kwasowo-zasadowa jest niezbędna do prawidłowej przemiany materii w organizmie. Jest ona kluczowa dla struktury i funkcji białek, przepuszczalności błon, dystrybucji elektrolitów i funkcji tkanki łącznej.
Kwasowy czy zasadowy?
Odczyn pH, który jest warunkiem prawidłowego funkcjonowania organizmu, zmierzony we krwi, powinien wynosić ok. 7,4. Wartość pH krwi poniżej 7 oznacza odczyn kwasowy. Wartość pH krwi od 7 do 14 oznacza odczyn zasadowy.
Co warto wiedzieć o równowadze kwasowo-zasadowej?
Czasem w organizmie może dojść do nadmiernego nagromadzenia kwasów. Tzw. zakwaszenie pojawia się z powodu przewlekłej fermentacji jelitowej lub dolegliwości, do których należą:
- choroby metaboliczne (cukrzyca, marskość wątroby),
- przewlekła niewydolność nerek,
- niewydolność serca,
- zatrucie,
- duży wysiłek fizyczny,
- zaburzenia krążenia w mózgu i kończynach dolnych.
Dieta zasadowa
Dieta zasadowa składa się głównie z pokarmów, które mają działanie alkalizujące i w ten sposób zapobiegają zakwaszeniu organizmu. Celem jest osiągnięcie zrównoważonego stosunku kwasowo-zasadowego. Aby było to możliwe, około 70−80% żywności powinno mieć charakter zasadotwórczy. Do tej pory nie ustalono bezpośredniego pozytywnego efektu takiego sposobu odżywiania i nie zbadano, czy stale stosowana dieta zasadowa jest korzystna dla zdrowia.
Do pokarmów zasadotwórczych należą owoce i warzywa, zboża (np. proso), suszone owoce i ciemne sałaty liściaste. Powinny być one jak najczęściej spożywane surowe. Dobrze sprawdzają się w sałatkach owocowych lub smoothie. Produkty te będą doskonałymi dodatkami do Twoich dań.


