Czyszczenie piekarnika

Drogeria dm
Czas czytania 5 min.
•
7.03.2024

Czyszczenie zabrudzonego piekarnika to jedno z największych wyzwań, jeżeli chodzi o sprzątanie kuchni. Podczas pieczenia w piekarniku często sporo się dzieje: tu coś pryśnie, tam buchnie para, tu znowu coś wykipi. Rezultat? Zapieczone plamy, które z czasem pokrywają całą szybę brązową warstwą, a także twarde, spieczone skorupy na ścianach piekarnika.
Przygotowaliśmy kilka najpopularniejszych metod i domowych sposobów na skuteczne czyszczenie piekarnika.
Najszybszy sposób: pyroliza
Samoczyszczenie przy pomocy pyrolizy to najszybszy sposób na pozbycie się zapieczonych plam z piekarnika. Piekarnik nagrzewa się do bardzo wysokiej temperatury i spala wszystkie resztki i brud. Na koniec wystarczy tylko pozbyć się popiołu.
W zależności od rodzaju i stopnia zabrudzenia proces ten może trwać od 2 do 3 godzin. Czyszczenie pyrolityczne nie wymaga używania środków czyszczących, ponieważ piekarnik wszystko robi sam. Sprawdź, czy Twój piekarnik jest wyposażony w takie rozwiązanie.
Czyszczenie piekarnika bez chemikaliów
Ocet i kwasek cytrynowy
Świeże plamy z tłuszczu, które jeszcze się nie zapiekły, najskuteczniej usuniesz przy pomocy octu lub kwasku cytrynowego. Nasącz nim ściereczkę z mikrofibry i połóż na plamę. Specyfik rozpuści tłuszcz, dzięki czemu bez problemu zetrzesz zabrudzenie.
Uwaga: kwasy mogą podrażniać skórę, dlatego radzimy czyścić piekarnik w gumowych rękawiczkach.
Proszek do pieczenia
Torebkę proszku do pieczenia wymieszaj z trzema łyżkami wody (mineralnej). Następnie nałóż powstałą mieszankę na zabrudzenia i pozwól jej działać przez ok. 30 minut. Po upływie tego czasu po prostu usuń plamy wilgotną ściereczką.
Soda oczyszczona
Aby wyczyścić piekarnik sodą oczyszczoną, zmieszaj ją z wodą w proporcjach 1:1, nałóż mieszankę na brud i pozwól jej działać przez ok. 30 minut. Po wyschnięciu wystarczy wytrzeć powierzchnię mokrą ścierką.
Soda oczyszczona świetnie nadaje się też do czyszczenia płyty kuchennej.
Więcej domowych sposobów na czyszczenie piekarnika
Jeżeli podczas pieczenia coś się rozlało, najlepszym rozwiązaniem będzie sól. Wystarczy zwilżyć powierzchnię piekarnika wodą, posypać brudne miejsca solą i nagrzać piekarnik do 50°C, a kiedy sól zrobi się brązowa, wytrzeć ją razem z brudem.
A może spodoba Ci się czyszczenie piekarnika cytryną? Do naczynia żaroodpornego wlej mieszankę wody z sokiem z cytryny i wstaw do piekarnika nagrzanego do 120°C. Woda zacznie parować, a zawarty w parze kwasek cytrynowy rozpuści zabrudzenia, które następnie łatwo zetrzesz mokrą ścierką. Dodatkowo piekarnik będzie miał cytrusowy zapach.
Jest jeszcze jeden domowy sposób, dzięki któremu skutecznie wyczyścisz piekarnik: soda oczyszczona w proszku. W dm znajdziesz ją np. pod nazwą soda kalcynowana. Ruszt i ściany piekarnika skutecznie wyczyścisz, jeśli spryskasz je sodą. W tym celu zmieszaj trochę sody z wodą w butelce ze spryskiwaczem, dobrze potrząśnij, a następnie spryskaj zabrudzenia. Mieszanina od razu zacznie działać, a po kilku minutach wszelkie pozostałości zabrudzeń dadzą się łatwo zetrzeć ściereczką. W przypadku bardzo grubych warstw tłuszczu konieczne może być kilkukrotne spryskanie.
Naturalne produkty do czyszczenia piekarnika
Koniec listy
Środki bezpieczeństwa
Podczas mycia piekarnika warto mieć na uwadze kilka kwestii związanych z bezpieczeństwem. Załóż rękawiczki ochronne, aby uniknąć podrażnień skóry w wyniku kontaktu z potencjalnie żrącymi środkami czyszczącymi. Pamiętaj o tym, by wietrzyć pomieszczenie i nie wdychać żadnych oparów! Zanim przystąpisz do czyszczenia, upewnij się, że piekarnik jest całkowicie zimny, aby się nie poparzyć.
Czyszczenie szyby piekarnika – to proste!
Szybę piekarnika najlepiej czyścić przy użyciu proszku do pieczenia. Wymieszaj proszek do pieczenia z gorącą wodą do otrzymania łatwej w rozprowadzaniu konsystencji. Następnie zwilż szybę gorącą wodą i nałóż na nią mieszaninę pędzlem kuchennym. Pamiętaj, żeby pokryć nią całą powierzchnię szyby. Następnie pozwól mieszaninie działać przez ok. 30 minut. Nie włączaj w tym czasie piekarnika – w przeciwnym razie szyba wyschnie za szybko i nie będzie czysta. Jeżeli pasta wyschnie za szybko, możesz ją lekko zwilżyć gorącą wodą, na przykład kładąc na szybę wilgotny ręcznik.
W zależności od stopnia zabrudzenia, konieczne może okazać się też przetarcie powierzchni delikatną gąbką. Po takim zabiegu szyba powinna wyglądać jak nowa.
Czyszczenie ścian piekarnika
Najskuteczniejszym rozwiązaniem jest w tym przypadku parowanie. W tym celu należy skorzystać z soku z cytryny lub sody kalcynowanej.
W przypadku soku z cytryny: w naczyniu żaroodpornym wymieszaj ok. 100 ml z taką samą ilością wody i wstaw je do piekarnika. Nagrzej go do 120°C i poczekaj, aż sok wyparuje.
Sodę kalcynowaną wymieszaj z wodą i spryskaj nią porządnie wnętrze zimnego piekarnika. Poczekaj 2 godziny, a następnie przetrzyj zabrudzone miejsca. Gotowe!
Powyższe sposoby sprawdzą się również w przypadku trudno dostępnych miejsc, takich jak grzałki czy prowadnice.
Zapobieganie brudzeniu się piekarnika. Jak utrzymać piekarnik w czystości?
Oto kilka wskazówek dotyczących zapobiegania powstawaniu zapieczonych plam w piekarniku oraz utrzymania go w czystości. Używaj blach, rusztów i przykrywek, które ochronią piekarnik przed zabrudzeniami. Można je łatwo wyczyścić lub wymienić na nowe. Regularnie przecieraj piekarnik po każdym użyciu, żeby zapobiec gromadzeniu się trudnych do usunięcia zabrudzeń.
Natychmiast usuwaj niepotrzebne resztki, żeby nie zdążyły się zapiec. Podłóż pod danie papier do pieczenia lub matę silikonową, aby zapobiec powstawaniu spieczonych plam.
Te produkty pomogą Ci utrzymać czystość w piekarniku:
Koniec listy


