Mycie lodówki
Drogeria dm
Czas czytania 5 min.
•
7.03.2024
Koniec listy
Mycie lodówki: poradnik krok po kroku
1. Opróżnienie i selekcja
Aby umyć lodówkę, należy najpierw zrobić w niej porządek. Odłącz urządzenie od prądu i wyjmij z niej całą zawartość. Dotyczy to nie tylko jedzenia, ale także wszystkich ruchomych elementów, np. szklanych półek, plastikowych wkładek i szuflad na warzywa. Sprawdź wszystkie daty przydatności do spożycia – jeżeli coś jest już przeterminowane, nie wkładaj tego później z powrotem do lodówki. Wyjęte elementy lodówki umyj ręcznie lub włóż je do zmywarki (jeżeli się do tego nadają).
2. Mycie i wycieranie
Teraz przechodzimy do mycia lodówki: porządnie przetrzyj całe wnętrze lodówki od góry do dołu. Kierunek ma tu znaczenie – jeżeli zaczniesz od dołu, brud z góry zacznie ściekać na wyczyszczony dół i trzeba będzie myć jeszcze raz. Dlatego zawsze zaczynaj mycie od góry.
Zaschnięte plamy najlepiej zmiękczyć odrobiną środka czyszczącego.
3. Czyszczenie uszczelek
Jeżeli podczas mycia lodówki zapomnisz o uszczelkach, może to mieć przykre konsekwencje. Niedoczyszczone, dziurawe czy zniekształcone uszczelki mogą sprawiać, że drzwi nie będą się domykać. Rezultat – urządzenie będzie pobierać więcej energii, aby utrzymać odpowiednio niską temperaturę w komorze. Dlatego należy pamiętać o regularnym czyszczeniu uszczelek przy użyciu delikatnego środka. Również i w tym przypadku najlepiej zaczynać od góry.
Brud ukryty w wąskich zagłębieniach usuniesz patyczkiem do uszu lub wykałaczką.
4. Gruntowne suszenie
Aby na nowo nie zaczęły rozwijać się bakterie, dokładnie osusz lodówkę po umyciu – dotyczy to też elementów wyjmowanych i uszczelek. Zostaw urządzenie otwarte na ok. pół godziny, żeby z komory mogły wyparować resztki wilgoci. Dopiero gdy lodówka jest całkowicie sucha, możesz ponownie włożyć do niej wyjęte elementy i jedzenie.
5. Mycie obudowy
Zwieńczeniem dzieła jest umycie lodówki z zewnątrz. Nie zapomnij przy tym umyć uchwytu. Właśnie na nim zbiera się najwięcej bakterii.
O ile nie jest zabudowana, co jakiś czas warto też odsunąć lodówkę od ściany i wyczyścić ją od tyłu.
6. Jak prawidłowo układać jedzenie w lodówce
Dbanie o higienę lodówki to nie tylko jej regularne mycie, ale też prawidłowe układanie i sortowanie jej zawartości. Czy wiesz, że w lodówce znajdują się różne strefy, w których powinny być przechowywane konkretne produkty? Owoce i warzywa powinny być przechowywane na dole, w najchłodniejszym miejscu, tak samo jak mięso i ryby. Wyżej, w nieco cieplejszej strefie, powinny znajdować się produkty mleczne i niedawno przyrządzone potrawy.
Jeszcze jedna rada: lodówka działa najlepiej, kiedy jest zapełniona mniej więcej w dwóch trzecich.
Czym myć lodówkę?
Do czyszczenia lodówki używaj tylko nowej lub świeżo zdezynfekowanej ściereczki! Stare gąbki i szmatki to jedne z największych siedlisk bakterii w całym domu. Poza tym powierzchnie wewnątrz lodówki, a przede wszystkim gumowe uszczelki są zwykle bardzo delikatne. Dlatego używaj jedynie miękkich ściereczek, żeby niczego nie zadrapać i nie uszkodzić. Bakterie i brud najchętniej gromadzą się w zadrapaniach i na szorstkich powierzchniach.
Lodówkę umyj delikatnym zasadowym środkiem i daj mu chwilę poleżeć. Po chwili plama da się już łatwo usunąć ścierką. Do mycia lodówki nadają się płyny do mycia naczyń, uniwersalne środki czyszczące oraz środki przeznaczone do mycia kuchni. Dodatkowo dostępne są środki specjalnie do mycia lodówek, które dbają o czystość i higienę.
Jeszcze jedna rada: drzwi lodówek ze stali nierdzewnej najlepiej czyścić środkiem do tego materiału.
Produkty do sprzątania kuchni
Domowe sposoby na mycie lodówki
Wiele osób używa octu jako uniwersalnego środka. Wprawdzie woda z octem czyści i neutralizuje zapachy, ale ocet może sprawiać, że uszczelki lodówki staną się z czasem porowate. Alternatywą może być mieszanina wody z sokiem z cytryny lub sodą oczyszczoną.
Istnieją również domowe sposoby na pozbycie się nieprzyjemnych zapachów – często sprawdza się włożona do lodówki miseczka wypełniona kawą – mieloną lub w ziarnach. Można też włożyć połówkę cytryny, jabłka lub ziemniaka.
Płyny do mycia
Jak często myć lodówkę?
Zaleca się gruntowne mycie lodówki raz w miesiącu. Możesz też robić to nieco rzadziej. Najważniejsze, żeby produkty w lodówce były przechowywane prawidłowo – wszystko powinno być porządnie zabezpieczone, drobne zabrudzenia należy od razu wycierać, a zepsute owoce i warzywa natychmiast wyrzucać do śmieci.
Mycie lodówki powinno odbywać się regularnie – nie tylko ze względów higienicznych, ale też po to, aby wydłużyć życie urządzenia. Możesz wybrać jeden z domowych sposobów lub sięgnąć po odpowiedni środek czyszczący. Wszystko, czego potrzebujesz do umycia lodówki, znajdziesz w sklepach dm i na dm.pl.