Zapobieganie molom spożywczym i zwalczanie ich

Drogeria dm
Czas czytania 5 min.
•
24.05.2023

Jeśli w mące albo płatkach owsianych dostrzegasz pełzające i latające żyjątka, to znak, że mole spożywcze opanowały Twoją kuchnię. Zwykle te szkodniki zauważa się dopiero wtedy, gdy dorosłe osobniki zaczynają wędrować w poszukiwaniu miejsca do złożenia jaj. Nocą latają po mieszkaniu, a za dnia trzymają się ścian. Tutaj dowiesz się, jak rozpoznać mole spożywcze i jak skutecznie się ich pozbyć.
Czym są mole spożywcze?
Mole spożywcze to zmora wielu gospodarstw domowych, często można je zauważyć w płatkach śniadaniowych i innych produktach zbożowych.
Mole bez problemu przegryzają się przez papierowe opakowania, ale także opakowania z tworzywa sztucznego nie są dla nich skuteczną barierą. Jeśli w opakowaniu zewnętrznym znajdują się już dziury, ryzyko pojawienia się moli jest większe. Jeśli mole już zasiedliły Twoją szafkę z zapasami, pozostaje tylko jedno rozwiązanie – musisz pozbyć się produktów spożywczych.
W Twoich zapasach mogą osiedlić się dwa rodzaje moli:
- omacnica spichrzanka,
- mklik mączny.
Szkodniki te najbardziej lubią żerować na suchych produktach spożywczych. Poza mąką i płatkami mogą one osiedlić się także w suszonych owocach, ciastkach, orzechach albo makaronie. Nie stronią nawet od słodyczy.
Omacnica spichrzanka osiąga rozpiętość skrzydeł od 12 do 20 milimetrów, a jej długość wynosi od 5 do 10 milimetrów. Jej skrzydła są dwukolorowe – szaro-czerwone. Czas życia omacnicy wynosi około dwa tygodnie. Wtedy składa ona około 300 jaj, które ciągu trzech do pięciu dni przekształcają się w gąsienice o różnych kolorach. Te z kolei przepoczwarzają się w produktach spożywczych, a czas trwania tej fazy jest różny w zależności od panującej temperatury. Przy około 30°C z wynosi maksymalnie 4,5 tygodnia, z kolei przy 20°C może trwać nawet 2,5 miesiąca – zwykle przez ten czas gąsienice pozostają niezauważone.
Mklik mączny jest wyraźnie większy. Jego skrzydła osiągają rozpiętość rzędu 25 milimetrów, a cały owad mierzy 14 milimetrów długości. Poprzeczne niejednolite linie są niewidoczne na szarych skrzydłach. Larwy tego gatunku są bardzo małe i słabo widoczne. Zaraz po wykluciu mierzą około milimetra. Już następnego dnia mkliki mączne mogą składać jaja. Z tego względu bardzo szybko się rozprzestrzeniają. Właściwymi szkodnikami są gąsienice, które najbardziej lubią rozwijać się w mące i innych produktach zbożowych, takich jak makaron, chleb czy kukurydza.
Jak rozpoznać pojawienie się moli spożywczych?
Ciemne ubarwienie moli dość wyraźnie kontrastuje z jasnymi ścianami w kuchni i innych pomieszczeniach. Jednak rozpoznanie szkodników nie jest takie proste. W ciągu dnia przebywają one na ścianach ze złożonymi skrzydełkami, tworząc czarną, wąską kreskę. Przemieszczają się krótkimi, niemal przypominającymi skoki lotami albo wędrują po ścianach. Jeśli zauważysz kilka moli, zalecamy dokładne sprawdzenie zapasów. Wyraźne oznaki pojawienia się szkodników to:
- sklejone ziarna zbóż,
- włókniste pajęczyny,
- klejące fragmenty opakowania.
Po wykluciu gąsienice i przepoczwarzone formy przez pewien czas pozostają w opakowaniach, zanim wyruszą na poszukiwania odpowiedniego miejsca na złożenie jaj. Można więc zauważyć je także w takiej formie.
Czy mole spożywcze są groźne?
Mkliki mączne i omacnice spichrzanki z pewnością nie należą do mile widzianych lokatorów. Jednak same w sobie nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Nie przenoszą bakterii ani innych zarazków. Zarobaczone produkty spożywcze mogą wywoływać alergie albo dolegliwości żołądkowe. W przypadku podejrzenia zalęgnięcia się moli spożywczych trzeba pozbyć się produktów.
Zwalczanie moli spożywczych
Chcesz błyskawicznie pozbyć się szkodników ze swoich szafek? Zrób tak:
- Opróżnij wszystkie szafki kuchenne i szafki z zapasami oraz skontroluj wszystkie produkty spożywcze pod kątem obecności moli.
- Wyczyść szafki i całą zawartość wodą z dodatkiem octu. Szczeliny i inne trudno dostępne miejsca podgrzej suszarką do włosów wyregulowaną na najwyższą temperaturę. Larwy i jaja moli nie znoszą wysokich temperatur, a pod ich wpływem obumierają.
- Na koniec dokładnie odkurz szafki i całą kuchnię. Natychmiast wyrzuć worek albo opróżnij pojemnik.
Nie ryzykuj i wybierz naturalne środki bez chemii. Mole spożywcze mają naturalnych wrogów, gąsienicznikowate. Składają one swoje jaja w molach. Umieść pułapkę z owadami gąsienicznikowatymi w pobliżu swoich suchych zapasów spożywczych.
Zapobieganie molom spożywczym
Aby skutecznie zapobiegać molom:
- Przechowuj produkty spożywcze w szczelnie zamkniętych pojemnikach wykonanych ze szkła, tworzywa sztucznego albo metalu.
- Unikaj opakowań wykonanych z cienkich materiałów, takich jak lekkie kartony, folie z tworzywa sztucznego czy papierowe woreczki.
- Regularnie kontroluj zapasy pod kątem obecności niepożądanych lokatorów.
Stosuj pułapki feromonowe, które działają profilaktycznie − odstraszają mole. Możesz także wywiesić w szafkach woreczki zapachowe z lawendą, rozmarynem albo z jałowcem.


