Ciastka korzenne z syropem klonowym
Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia: min 1 godzina | Na 60-80 ciasteczek | 100 g ok. 436 kcal | Stopień trudności: łatwe

Chrupiące ciasteczka o korzennym smaku są pysznym dodatkiem do herbaty także poza sezonem świątecznym.
Składniki
Mieszanka do pieczenia:
- 175 g mąki pszennej typu 405
- 45 g cukru białego
- 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
- 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
- 2-3 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 45 g cukru kokosowego
Pozostałe składniki:
- 100 g zimnego masła
- 2,5 łyżki syropu klonowego
- 1 żółtko
Sposób przygotowania
Mieszanka do pieczenia:
Mąkę, biały cukier, przyprawy i proszek do pieczenia dobrze wymieszaj. W czystym słoiku układaj na przemian warstwę mieszanki i cukru kokosowego. Zamknij słoik i udekoruj według upodobań.
Ciasteczka:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij mieszankę do pieczenia ze słoika, przełóż ją do miski i dobrze wymieszaj.
Dodaj zimne masło i zagniataj masę do momentu, gdy nie będzie już widać kawałków masła. Dodaj syrop klonowy i żółtko.Wymieszaj masę widelcem, a następnie szybko zagnieć rękami, aby powstało jednolite ciasto.
Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej godzinę (jeśli ciasto będzie zbyt ciepłe, ciasteczka nie uzyskają odpowiedniej konsystencji).
Wyjmij ciasto na posypaną mąką stolnicę, podziel na dwie porcje i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm.
Za pomocą foremek wytnij ciasteczka i ułóż je na blachach.
Włóż jedną blachę na środkowy poziom piekarnika i piecz ciastka przez 7‒9 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
Po wyjęciu ciastek z piekarnika pozostaw je do całkowitego ostygnięcia. W ten sam sposób upiecz drugą porcję.
Wskazówka: Ciastka najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku. Mają tak delikatny korzenny aromat, że nie ma potrzeby dekorowania ich.


