Nawigacja głównaNawigacja kategoriiTreść główna

Ciastka korzenne z syropem klonowym

Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia: min 1 godzina | Na 60-80 ciasteczek | 100 g ok. 436 kcal | Stopień trudności: łatwe

Składniki | Sposób przygotowania | Produkty

Gewürzplätzchen mit Ahornsirup

Chrupiące ciasteczka o korzennym smaku są pysznym dodatkiem do herbaty także poza sezonem świątecznym.

Składniki

Mieszanka do pieczenia:

  • 175 g mąki pszennej typu 405
  • 45 g cukru białego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu w proszku
  • 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • 2-3 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 45 g cukru kokosowego

Pozostałe składniki:

  • 100 g zimnego masła
  • 2,5 łyżki syropu klonowego
  • 1 żółtko

Sposób przygotowania

Mieszanka do pieczenia:

Mąkę, biały cukier, przyprawy i proszek do pieczenia dobrze wymieszaj. W czystym słoiku układaj na przemian warstwę mieszanki i cukru kokosowego. Zamknij słoik i udekoruj według upodobań.

Ciasteczka:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Dwie blachy wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij mieszankę do pieczenia ze słoika, przełóż ją do miski i dobrze wymieszaj.

  2. Dodaj zimne masło i zagniataj masę do momentu, gdy nie będzie już widać kawałków masła. Dodaj syrop klonowy i żółtko.Wymieszaj masę widelcem, a następnie szybko zagnieć rękami, aby powstało jednolite ciasto.

  3. Uformuj ciasto w kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na co najmniej godzinę (jeśli ciasto będzie zbyt ciepłe, ciasteczka nie uzyskają odpowiedniej konsystencji).

  4. Wyjmij ciasto na posypaną mąką stolnicę, podziel na dwie porcje i rozwałkuj na grubość ok. 3 mm.

  5. Za pomocą foremek wytnij ciasteczka i ułóż je na blachach.

  6. Włóż jedną blachę na środkowy poziom piekarnika i piecz ciastka przez 7‒9 minut, aż do uzyskania złotego koloru.

  7. Po wyjęciu ciastek z piekarnika pozostaw je do całkowitego ostygnięcia. W ten sam sposób upiecz drugą porcję.

Wskazówka: Ciastka najlepiej przechowywać w szczelnym pojemniku. Mają tak delikatny korzenny aromat, że nie ma potrzeby dekorowania ich.

Produkty do przepisu

Marka: dmBio; Nazwa produktu: BIO mąka pszenna typ 405, 1 000 g; Cena: 4,55 zł; Cena bazowa: 1 kg (4,55 zł za 1 kg); Produkt marki dm; 4,518 z 5 gwiazdek przy 110 ocenach; Dostępność: Status zielony Dostawa dostępna, Status szary Wybierz sklep dmBIO mąka pszenna typ 405 dmBio
Produkt marki dm
4,55 zł
1 kg (4,55 zł za 1 kg)
Dostawa dostępna
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Cukier trzcinowy nierafinowany, 1 000 g; Cena: 10,95 zł; Cena bazowa: 1 kg (10,95 zł za 1 kg); Produkt marki dm; 4,888 z 5 gwiazdek przy 143 ocenach; Dostępność: Status zielony Dostawa dostępna, Status szary Wybierz sklep dmCukier trzcinowy nierafinowany dmBio
Produkt marki dm
10,95 zł
1 kg (10,95 zł za 1 kg)
Dostawa dostępna
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Proszek do pieczenia z kamieniem winnym, 68 g; Cena: 4,95 zł; Cena bazowa: 68 g (7,28 zł za 100 g); Produkt marki dm; 5 z 5 gwiazdek przy 3 ocenach; Dostępność: Status zielony Dostawa dostępna, Status szary Wybierz sklep dmProszek do pieczenia z kamieniem winnym dmBio
Produkt marki dm
4,95 zł
68 g (7,28 zł za 100 g)
Dostawa dostępna
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Cynamon cejloński, 50 g; Cena: 6,85 zł; Cena bazowa: 50 g (13,70 zł za 100 g); Produkt marki dm; 4,152 z 5 gwiazdek przy 118 ocenach; Dostępność: Status zielony Dostawa dostępna, Status szary Wybierz sklep dmCynamon cejloński dmBio
Produkt marki dm
6,85 zł
50 g (13,70 zł za 100 g)
Dostawa dostępna