Orzechowe trójkąty

Składniki na 25 sztuk:
- 320 g mąki orkiszowej typ 630 dmBio
- 1 opakowanie cukru z wanilią bourbon dmBio
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia dmBio
- 210 g cukru trzcinowego dmBio
- 7 łyżek dżemu morelowego
- 50 g orzechów włoskich dmBio
- 200 g mielonych migdałów dmBio
- 200 g mielonych orzechów laskowych dmBio
- 200 g dmBio kuwertury czekoladowej gorzka czekolada
- 5-7 łyżek wody
- 2 jajka ekologiczne
- 340 g margaryny ekologicznej
Sposób przygotowania
- Wymieszaj mąkę orkiszową, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy, cukier waniliowy, jajka oraz 140 g margaryny i ugniataj do uzyskania gładkiej masy.
- Posmaruj naczynie żaroodporne margaryną i oprósz mąką. Następnie ostrożnie wlej masę do formy, równomiernie ją rozprowadź i rozsmaruj na niej dżem morelowy.
- Przygotuj masę orzechową: w rondelku rozpuść 200 g margaryny z wodą, cukrem trzcinowym i cukrem waniliowym. Poczekaj aż cukier całkowicie się rozpuści. Posiekaj orzechy włoskie i wymieszaj je ze zmielonymi orzechami laskowymi i zmielonymi migdałami. Połącz mieszankę orzechów z masą z margaryny i cukru, a następnie równomiernie rozprowadź na cieście z dżemem morelowym.
- Piecz w temperaturze 175°C przez ok. 30‒40 minut, aż warstwa orzechowa będzie złotobrązowa i chrupiąca.
- Wyjmij ciasto z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia, a następnie pokrój w trójkąty.
- Na koniec udekoruj orzechowe trójkąty roztopioną w kąpieli wodnej kuwerturą czekoladową i rozkoszuj się pysznymi ciasteczkami.
Produkty do przepisu
Koniec listy