Nawigacja głównaNawigacja kategoriiTreść główna

Zimowe ciasto czekoladowe

Składniki | Produkty | Sposób przygotowania

Schokokuchen

Składniki na 2 małe ciasta:

  • 100 g gorzkiej czekolady (min. 50% kakao)
  • 30 g kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka kardamonu
  • 40 g zmielonych orzechów (migdałów lub orzechów laskowych)
  • 150 g mąki
  • 1 czubata łyżka proszku do pieczenia
  • 120 g masła o temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 150 ml mleka
  • 2-3 łyżki posypki czekoladowej

Produkty do przepisu

Marka: dmBio; Nazwa produktu: Czekolada gorzka 70% cocao, 100 g; Cena: 9,95 zł; Cena bazowa: 100 g (9,95 zł za 100 g); Produkt marki dm; 0 z 5 gwiazdek przy 0 ocenach; Dostępność: Status czerwony Dostawa niedostępna, Status szary Wybierz sklep dmCzekolada gorzka 70% cocao dmBio
Produkt marki dm
9,95 zł
100 g (9,95 zł za 100 g)
Dostawa niedostępna
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Kakao w proszku lekko odtłuszczone, 125 g; Cena: 10,75 zł; Cena bazowa: 125 g (8,60 zł za 100 g); Produkt marki dm; 4,643 z 5 gwiazdek przy 143 ocenach; Dostępność: Status zielony Dostawa dostępna, Status szary Wybierz sklep dmKakao w proszku lekko odtłuszczone dmBio
Produkt marki dm
10,75 zł
125 g (8,60 zł za 100 g)
Dostawa dostępna
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Cynamon cejloński, 50 g; Cena: 6,85 zł; Cena bazowa: 50 g (13,70 zł za 100 g); Produkt marki dm; 4,172 z 5 gwiazdek przy 116 ocenach; Dostępność: Status czerwony Dostawa niedostępna, Status szary Wybierz sklep dmCynamon cejloński dmBio
Produkt marki dm
6,85 zł
50 g (13,70 zł za 100 g)
Dostawa niedostępna
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Migdały całe, niełuskane, 200 g; Cena: 14,95 zł; Cena bazowa: 200 g (7,48 zł za 100 g); Produkt marki dm; 3,126 z 5 gwiazdek przy 317 ocenach; Dostępność: Status zielony Dostawa dostępna, Status szary Wybierz sklep dmMigdały całe, niełuskane dmBio
Produkt marki dm
14,95 zł
200 g (7,48 zł za 100 g)
Dostawa dostępna
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Orzechy laskowe, 200 g; Cena: 14,95 zł; Cena bazowa: 200 g (7,48 zł za 100 g); Produkt marki dm; 0 z 5 gwiazdek przy 0 ocenach; Dostępność: Status czerwony Dostawa niedostępna, Status szary Wybierz sklep dmOrzechy laskowe dmBio
Produkt marki dm
14,95 zł
200 g (7,48 zł za 100 g)
Dostawa niedostępna
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Mąka pszenna typ 550, 1 000 g; Cena: 4,55 zł; Cena bazowa: 1 kg (4,55 zł za 1 kg); Produkt marki dm; 4,25 z 5 gwiazdek przy 4 ocenach; Dostępność: Status zielony Dostawa dostępna, Status szary Wybierz sklep dmMąka pszenna typ 550 dmBio
Produkt marki dm
4,55 zł
1 kg (4,55 zł za 1 kg)
Dostawa dostępna
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Proszek do pieczenia z kamieniem winnym, 68 g; Cena: 4,95 zł; Cena bazowa: 68 g (7,28 zł za 100 g); Produkt marki dm; 5 z 5 gwiazdek przy 3 ocenach; Dostępność: Status zielony Dostawa dostępna, Status szary Wybierz sklep dmProszek do pieczenia z kamieniem winnym dmBio
Produkt marki dm
4,95 zł
68 g (7,28 zł za 100 g)
Dostawa dostępna
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Mleko alpejskie UHT 3,5%, 1 l; Cena: 4,95 zł; Cena bazowa: 1 l (4,95 zł za 1 l); Produkt marki dm; 5 z 5 gwiazdek przy 8 ocenach; Dostępność: Status czerwony Dostawa niedostępna, Status szary Wybierz sklep dmMleko alpejskie UHT 3,5% dmBio
Produkt marki dm
4,95 zł
1 l (4,95 zł za 1 l)
Dostawa niedostępna
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Cukier trzcinowy nierafinowany, 1 000 g; Cena: 10,95 zł; Cena bazowa: 1 kg (10,95 zł za 1 kg); Produkt marki dm; 4,886 z 5 gwiazdek przy 140 ocenach; Dostępność: Status zielony Dostawa dostępna, Status szary Wybierz sklep dmCukier trzcinowy nierafinowany dmBio
Produkt marki dm
10,95 zł
1 kg (10,95 zł za 1 kg)
Dostawa dostępna

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Przygotuj blachę do pieczenia i umieść na niej dwie foremki.
  2. Posiekaj ciemną czekoladę (niezbyt grubo) i odłóż 40 g na ciasto, a 60 g na polewę. W misce wymieszaj kakao, cynamon, kardamon, orzechy, mąkę i proszek do pieczenia.
  3. Ubij masło i cukier za pomocą miksera ręcznego, aż cukier się rozpuści a masa nabierze kremowej konsystencji. Następnie dodaj jajka i ubijaj całość przez co najmniej 3 minuty. Na przemian dosypuj mieszankę mąki i orzechów i dolewaj mleko, ciągle mieszając.
  4. Na koniec dodaj posiekaną czekoladą i delikatnie wymieszaj całość. Przelej ciasto do dwóch foremek. Piecz na środkowej części piekarnika przez 35‒40 minut. Pod koniec pieczenia sprawdź, czy ciasto jest już gotowe. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw je do całkowitego ostygnięcia.