Czarno-białe ciasteczka imbirowe
Czas przygotowania: 45 minut | Na 40 ciastek | Stopień trudności: łatwe
Składniki | Sposób przygotowania | Produkty
Składniki
Ciasto:
- 250 g mąki orkiszowej typu 1050
- 80 g cukru trzcinowego
- startej skórki z 1 cytryny
- 3/4 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka mielonego imbiru
- 120 g roztopionego oleju kokosowego
- 50 g musu jabłkowego
- 50 g grubo posiekanego kandyzowanego imbiru w kostkach
Dekoracje:
- 50 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady
- 50 g grubo posiekanej białej czekolady
Sposób przygotowania:
- Rozgrzej piekarnik do 180°C.
- Wymieszaj w misce mąkę orkiszową, cukier trzcinowy, startą skórkę z cytryny, sól, mielony imbir, roztopiony olej kokosowy, mus jabłkowy i kandyzowany imbir, aż do uzyskania gładkiej masy.
- Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
- Nabieraj porcje ciasta wielkości łyżeczki. W dłoniach uformuj z nich kulki, połóż je na blasze i spłaszcz. Piecz przez 8‒10 minut, aż ciasteczka będą lekko zarumienione na krawędziach.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.


