Nawigacja głównaNawigacja kategoriiTreść główna

Czarno-białe ciasteczka imbirowe

Czas przygotowania: 45 minut | Na 40 ciastek | Stopień trudności: łatwe

Składniki | Sposób przygotowania | Produkty


Ingwercookie Rezept

Składniki

Ciasto:

  • 250 g mąki orkiszowej typu 1050
  • 80 g cukru trzcinowego
  • startej skórki z 1 cytryny
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 120 g roztopionego oleju kokosowego
  • 50 g musu jabłkowego
  • 50 g grubo posiekanego kandyzowanego imbiru w kostkach

Dekoracje:

  • 50 g grubo posiekanej gorzkiej czekolady
  • 50 g grubo posiekanej białej czekolady

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C.
  2. Wymieszaj w misce mąkę orkiszową, cukier trzcinowy, startą skórkę z cytryny, sól, mielony imbir, roztopiony olej kokosowy, mus jabłkowy i kandyzowany imbir, aż do uzyskania gładkiej masy.
  3. Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
  4. Nabieraj porcje ciasta wielkości łyżeczki. W dłoniach uformuj z nich kulki, połóż je na blasze i spłaszcz. Piecz przez 8‒10 minut, aż ciasteczka będą lekko zarumienione na krawędziach.
  5. Wyjmij z piekarnika i pozostaw do całkowitego ostygnięcia.