Falafel z buraczkowym humusem

Drogeria dm
20.09.2024

Gotowe w 40 min.
Czas przygotowania: 15 min.
•
Czas pieczenia/gotowania: 25 min.
529 kcal / porcja
Składniki
dla 4 porcje/porcji (1)
na falafel z buraczkowym humusem
200 g buraków dmBio
265 g ciecierzycy dmBio
3 czubate łyżki stołowe tahini dmBio
3 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane
10 łyżek stołowych oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dmBio
sól ziołowa dmBio i pieprz czarny dmBio
1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana
1 garść mieszanki orzechów dmBio
1 opakowanie falafeli dmBio
2 łyżeczki sezamu dmBio
świeża rzeżucha do dekoracji
50 ml ciepłej wody
Przygotowanie
falafela z buraczkowym humusem
krok
Odsączyć buraki i ciecierzycę.
krok
Ciecierzycę lekko podgrzać w garnku z wodą i ponownie odsączyć. Następnie zmiksować na drobną masę wraz z burakami, sezamem, czosnkiem, 4 łyżkami oliwy i 50 ml ciepłej wody. Doprawić solą i zmielonym pieprzem.
krok
Wymieszać chilli z pozostałą oliwą. Podprażyć orzechy na patelni bez tłuszczu.
krok
Falafele przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
krok
Hummus z buraków nałożyć na talerz, a obok ułożyć falafele. Na koniec udekorować potrawę orzechami, olejem chili oraz rzeżuchą.


