Nawigacja głównaNawigacja kategoriiTreść główna

Falafel z buraczkowym humusem

Drogeria dm

20.09.2024

Gotowe w 40 min.

Czas przygotowania: 15 min.

Czas pieczenia/gotowania: 25 min.

529 kcal / porcja

Składniki

dla 4 porcje/porcji (1)

na falafel z buraczkowym humusem

  • 200 g buraków dmBio

  • 265 g ciecierzycy dmBio

  • 3 czubate łyżki stołowe tahini dmBio

  • 3 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane

  • 10 łyżek stołowych oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia dmBio

  • sól ziołowa dmBio i pieprz czarny dmBio

  • 1 czerwona papryczka chili, drobno posiekana

  • 1 garść mieszanki orzechów dmBio

  • 1 opakowanie falafeli dmBio

  • 2 łyżeczki sezamu dmBio

  • świeża rzeżucha do dekoracji

  • 50 ml ciepłej wody

Przygotowanie

falafela z buraczkowym humusem

  1. krok

    Odsączyć buraki i ciecierzycę.

  2. krok

    Ciecierzycę lekko podgrzać w garnku z wodą i ponownie odsączyć. Następnie zmiksować na drobną masę wraz z burakami, sezamem, czosnkiem, 4 łyżkami oliwy i 50 ml ciepłej wody. Doprawić solą i zmielonym pieprzem.

  3. krok

    Wymieszać chilli z pozostałą oliwą. Podprażyć orzechy na patelni bez tłuszczu.

  4. krok

    Falafele przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

  5. krok

    Hummus z buraków nałożyć na talerz, a obok ułożyć falafele. Na koniec udekorować potrawę orzechami, olejem chili oraz rzeżuchą.