Nawigacja głównaNawigacja kategoriiTreść główna

Sałatka pad thai

Drogeria dm

4.07.2023

Sałatka pad thai

Gotowe w 35 min.

Czas przygotowania: 15 min.

Czas pieczenia/gotowania: 20 min.

wegetariańskie

danie główne

przygotowanie posiłku

lunch box

tajskie

Składniki

dla 2 porcje/porcji

Sałatka pad thai

  • 1 czerwona papryczka chili

  • 1 łyżka soku z imbiru dmBio

  • 2 łyżki musu z orzechów nerkowca dmBio

  • 4 łyżki sosu sojowego Shoyu dmBio

  • 1 łyżka sosu słodko-kwaśnego

  • 1 łyżeczka syropu z agawy dmBio

  • 1 łyżka soku z limonki

  • 250 g makaronu ryżowego wstążki

  • 100 g orzechów nerkowca dmBio

  • 1 marchewka

  • 1 czerwona papryka

  • 50 g groszku cukrowego

  • 2 cebulki dymki

  • 1 pęczek tajskiej bazylii

  • sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie

Sałatka pad thai

  1. Krok

    Umyj chili, połowę papryki posiekaj na drobno, a resztę pokrój w krążki. Zmiksuj posiekane chili, sok z imbiru, orzechy nerkowca, sos słodko-kwaśny, sos sojowy, syrop z agawy i sok z limonki na kremową masę. Odłóż do schłodzenia.

  2. Krok

    Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i przykryj pokrywką. Odstaw na 15 minut lub do momentu, aż będzie miękki.

  3. Krok

    Na patelni bez tłuszczu upraż nerkowce. Po zdjęciu z ognia zalej je 2 łyżkami sosu sojowego i krótko wymieszaj.

  4. Krok

    Marchewkę obierz i pokrój w cienkie talarki. Umyj paprykę, groszek cukrowy i cebulkę dymkę, a następnie pokrój w cienkie paski lub pierścienie. Umyj liście bazylii.

  5. Krok

    Wymieszaj odcedzony makaron, warzywa i bazylię z sosem. Dopraw solą i pieprzem, posyp chili i orzechami nerkowca.