Sałatka pad thai
Drogeria dm
4.07.2023
Gotowe w 35 min.
Czas przygotowania: 15 min.
•
Czas pieczenia/gotowania: 20 min.
wegetariańskie
•
danie główne
•
przygotowanie posiłku
•
lunch box
•
tajskie
Składniki
dla 2 porcje/porcji
Sałatka pad thai
1 czerwona papryczka chili
1 łyżka soku z imbiru dmBio
2 łyżki musu z orzechów nerkowca dmBio
4 łyżki sosu sojowego Shoyu dmBio
1 łyżka sosu słodko-kwaśnego
1 łyżeczka syropu z agawy dmBio
1 łyżka soku z limonki
250 g makaronu ryżowego wstążki
100 g orzechów nerkowca dmBio
1 marchewka
1 czerwona papryka
50 g groszku cukrowego
2 cebulki dymki
1 pęczek tajskiej bazylii
sól i świeżo mielony czarny pieprz
Przygotowanie
Sałatka pad thai
Krok
Umyj chili, połowę papryki posiekaj na drobno, a resztę pokrój w krążki. Zmiksuj posiekane chili, sok z imbiru, orzechy nerkowca, sos słodko-kwaśny, sos sojowy, syrop z agawy i sok z limonki na kremową masę. Odłóż do schłodzenia.
Krok
Makaron ryżowy zalej wrzątkiem i przykryj pokrywką. Odstaw na 15 minut lub do momentu, aż będzie miękki.
Krok
Na patelni bez tłuszczu upraż nerkowce. Po zdjęciu z ognia zalej je 2 łyżkami sosu sojowego i krótko wymieszaj.
Krok
Marchewkę obierz i pokrój w cienkie talarki. Umyj paprykę, groszek cukrowy i cebulkę dymkę, a następnie pokrój w cienkie paski lub pierścienie. Umyj liście bazylii.
Krok
Wymieszaj odcedzony makaron, warzywa i bazylię z sosem. Dopraw solą i pieprzem, posyp chili i orzechami nerkowca.