Nawigacja głównaNawigacja kategoriiTreść główna

Onigiri z wegańskim łososiem

dm-drogeriemarkt

Drogeria dm

2.01.2024

Onigiri z wegańskim łososiem

Gotowe w 3 godz.

Czas pieczenia/gotowania: 60 min.

588 kcal / porcja

wegańskie

danie główne

bez laktozy

przygotowanie posiłku

lunch box

azjatyckie

Składniki

dla 4 porcje/porcji

Onigiri z wegańskim łososiem

  • 300 g ryżu krótkoziarnistego dmBio

  • 3 łyżki octu ryżowego

  • 3 łyżeczki cukru trzcinowego dmBio

  • 135 g wegańskiego kremowego serka z nerkowców

  • 1 łyżka oleju z prażonego sezamu

  • 4 łyżki japońskiego sosu sojowego Shoyu dmBio

  • 3 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia dmBio

  • 3 łyżki sezamu dmBio

  • sól

  • 2 łyżki płatków nori

  • 100 g szpinaku baby

  • 3 cebule dymki

  • 1 łyżka czarnego sezamu

  • 1 opakowanie wegańskiego łososia z marchewki

  • 1 limonka pokrojona w ćwiartki

  • opcjonalnie posypka: orzeszki ziemne dmBio

  • opcjonalnie nadzienie: kimchi, wędzone tofu dmBio

Przygotowanie

Onigiri z wegańskim łososiem

  1. Krok

    Przepłucz ryż krótkoziarnisty w durszlaku pod zimną wodą i odsącz. Gotuj w 360 ml wody pod przykryciem przez 15–20 minut. Pamiętaj, aby nie mieszać ryżu podczas gotowania!

  2. Krok

    Wyjmij ryż z garnka i pozostaw na 10 minut do napęcznienia. W międzyczasie wymieszaj 2 łyżki octu ryżowego z 2 łyżeczkami cukru i 1/2 łyżeczki soli. Następnie ostrożnie przełóż ryż do miski. Równomiernie rozprowadź na nim płynną mieszankę przypraw i dodaj płatki nori. Pozostaw do ostygnięcia, przykrywając wilgotną ściereczką.

  3. Krok

    Umyj szpinak i odsącz z wody. Następnie na krótko wrzuć na patelnię z odrobiną oleju sezamowego, dopraw łyżką sosu sojowego i odstaw do ostygnięcia.

  4. Krok

    Dip: wymieszaj w misce 3 łyżki sosu sojowego, łyżkę octu ryżowego, łyżkę cukru trzcinowego i łyżkę oleju sezamowego. Oczyść cebulkę dymkę i pokrój ją w cienkie krążki. Następnie dodaj łyżkę cebulki do dipu.

  5. Krok

    W oddzielnej misce wymieszaj nasiona sezamu niełuskanego i czarnego.

  6. Krok

    Umieść czubatą łyżkę ryżu na kawałku folii spożywczej i spłaszcz w okrąg. Na środku rozsmaruj serek śmietankowy, na wierzchu ułóż szpinak, cebulkę dymkę i łososia. Następnie przykryj kolejną łyżką ryżu i posyp sezamem. Za pomocą folii uformuj zwartą kulkę. Lekko spłaszcz, ostrożnie wyjmij z folii i ułóż na talerzu. Kontynuuj w ten sposób, aż cały ryż i nadzienie zostaną zużyte.

  7. Krok

    Smaż onigiri na nieprzywierającej patelni z niewielką ilością oleju do smażenia, aż będą chrupiące z obu stron. Posyp pozostałymi nasionami sezamu.

  8. Krok

    Podawaj na ciepło lub zimno z dipem, limonką i odrobiną kolendry. Jako nadzienie polecamy wypróbować: kimchi, wędzone tofu dmBio, ogórka lub awokado.

Produkty wykorzystane w tym przepisie

Marka: dmBio; Nazwa produktu: Ryż krótkoziarnisty, 500 g; Cena: 8,45 zł; Cena bazowa: 0,5 kg (16,90 zł za 1 kg); Produkt marki dm; 5 z 5 gwiazdek przy 1 ocenach; Dostępność: Status zielony Dostawa dostępna, Status szary Wybierz sklep dmRyż krótkoziarnisty dmBio
Produkt marki dm
8,45 zł
0,5 kg (16,90 zł za 1 kg)
Dostawa dostępna
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Cukier trzcinowy nierafinowany, 1 000 g; Cena: 10,95 zł; Cena bazowa: 1 kg (10,95 zł za 1 kg); Produkt marki dm; 4,888 z 5 gwiazdek przy 143 ocenach; Dostępność: Status zielony Dostawa dostępna, Status szary Wybierz sklep dmCukier trzcinowy nierafinowany dmBio
Produkt marki dm
10,95 zł
1 kg (10,95 zł za 1 kg)
Dostawa dostępna
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Olej słonecznikowy do smażenia, 750 ml; Cena: 12,65 zł; Cena bazowa: 0,75 l (16,87 zł za 1 l); Produkt marki dm; 5 z 5 gwiazdek przy 1 ocenach; Dostępność: Status czerwony Dostawa niedostępna, Status szary Wybierz sklep dmOlej słonecznikowy do smażenia dmBio
Produkt marki dm
12,65 zł
0,75 l (16,87 zł za 1 l)
Dostawa niedostępna
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Sezam, 500 g; Cena: 15,95 zł; Cena bazowa: 0,5 kg (31,90 zł za 1 kg); Produkt marki dm; 4,593 z 5 gwiazdek przy 118 ocenach; Dostępność: Status zielony Dostawa dostępna, Status szary Wybierz sklep dmSezam dmBio
Produkt marki dm
15,95 zł
0,5 kg (31,90 zł za 1 kg)
dmBioSezam, 500 g
(119)
Dostawa dostępna
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Tofu wędzone, 200 g; Cena: 6,75 zł; Cena bazowa: 200 g (3,38 zł za 100 g); Produkt marki dm; 3,571 z 5 gwiazdek przy 154 ocenach; Dostępność: Status zielony Dostawa dostępna, Status szary Wybierz sklep dmTofu wędzone dmBio
Produkt marki dm
6,75 zł
200 g (3,38 zł za 100 g)
Dostawa dostępna