Onigiri z wegańskim łososiem

Drogeria dm
2.01.2024

Gotowe w 3 godz.
Czas pieczenia/gotowania: 60 min.
588 kcal / porcja
wegańskie
•
danie główne
•
bez laktozy
•
przygotowanie posiłku
•
lunch box
•
azjatyckie
Składniki
dla 4 porcje/porcji
Onigiri z wegańskim łososiem
300 g ryżu krótkoziarnistego dmBio
3 łyżki octu ryżowego
3 łyżeczki cukru trzcinowego dmBio
135 g wegańskiego kremowego serka z nerkowców
1 łyżka oleju z prażonego sezamu
4 łyżki japońskiego sosu sojowego Shoyu dmBio
3 łyżki oleju słonecznikowego do smażenia dmBio
3 łyżki sezamu dmBio
sól
2 łyżki płatków nori
100 g szpinaku baby
3 cebule dymki
1 łyżka czarnego sezamu
1 opakowanie wegańskiego łososia z marchewki
1 limonka pokrojona w ćwiartki
opcjonalnie posypka: orzeszki ziemne dmBio
opcjonalnie nadzienie: kimchi, wędzone tofu dmBio
Przygotowanie
Onigiri z wegańskim łososiem
Krok
Przepłucz ryż krótkoziarnisty w durszlaku pod zimną wodą i odsącz. Gotuj w 360 ml wody pod przykryciem przez 15–20 minut. Pamiętaj, aby nie mieszać ryżu podczas gotowania!
Krok
Wyjmij ryż z garnka i pozostaw na 10 minut do napęcznienia. W międzyczasie wymieszaj 2 łyżki octu ryżowego z 2 łyżeczkami cukru i 1/2 łyżeczki soli. Następnie ostrożnie przełóż ryż do miski. Równomiernie rozprowadź na nim płynną mieszankę przypraw i dodaj płatki nori. Pozostaw do ostygnięcia, przykrywając wilgotną ściereczką.
Krok
Umyj szpinak i odsącz z wody. Następnie na krótko wrzuć na patelnię z odrobiną oleju sezamowego, dopraw łyżką sosu sojowego i odstaw do ostygnięcia.
Krok
Dip: wymieszaj w misce 3 łyżki sosu sojowego, łyżkę octu ryżowego, łyżkę cukru trzcinowego i łyżkę oleju sezamowego. Oczyść cebulkę dymkę i pokrój ją w cienkie krążki. Następnie dodaj łyżkę cebulki do dipu.
Krok
W oddzielnej misce wymieszaj nasiona sezamu niełuskanego i czarnego.
Krok
Umieść czubatą łyżkę ryżu na kawałku folii spożywczej i spłaszcz w okrąg. Na środku rozsmaruj serek śmietankowy, na wierzchu ułóż szpinak, cebulkę dymkę i łososia. Następnie przykryj kolejną łyżką ryżu i posyp sezamem. Za pomocą folii uformuj zwartą kulkę. Lekko spłaszcz, ostrożnie wyjmij z folii i ułóż na talerzu. Kontynuuj w ten sposób, aż cały ryż i nadzienie zostaną zużyte.
Krok
Smaż onigiri na nieprzywierającej patelni z niewielką ilością oleju do smażenia, aż będą chrupiące z obu stron. Posyp pozostałymi nasionami sezamu.
Krok
Podawaj na ciepło lub zimno z dipem, limonką i odrobiną kolendry. Jako nadzienie polecamy wypróbować: kimchi, wędzone tofu dmBio, ogórka lub awokado.