Wegańska zupa minestrone
Drogeria dm
3.11.2023
Gotowe w 50 min.
488 kcal / porcja
zupa
•
kuchnia włoska
•
na ciepło
•
wegańska
Składniki
dla 4 porcje/porcji
na wegańską zupę minestrone
3 marchewki
3 selery naciowe
2 cukinie
4-5 liści kapusty włoskiej
2 cebule
2 ząbki czosnku
7 łyżek oleju do smażenia dmBio
½ pęczka pietruszki
1 łyżka koncentratu pomidorowego dmBio
2 łyżki bulionu warzywnego dmBio
1 łyżka ziół włoskich marki dmBio
1 łyżka Passaty Natur marki dmBio
1 puszka białej fasoli marki dmBio
Sól
pieprz czarny marki dmBio (świeżo mielony)
cukier trzcinowy marki dmBio
1 paczka wegańskiej posypki do makaronu marki dmBio
1/2 bagietki
Przygotowanie
wegańskiej zupy minestrone
Krok
Obierz marchew, cebulę i czosnek. Umyj seler, kapustę i cukinię. Wszystkie warzywa pokrój na średniej wielkości kawałki lub w kostkę.
Krok
W garnku rozgrzej 4 łyżki oleju i podsmaż na nim warzywa (poza kapustą). Następnie wyjmij je z garnka. Umyj natkę pietruszki, łodygi drobno posiekaj. W garnku podsmaż pietruszkę i koncentrat pomidorowy, dodaj 600 ml wrzątku, bulion warzywny, zioła włoskie i passatę pomidorową, a następnie gotuj na małym ogniu.
Krok
Dodaj warzywa i gotuj przez 15 minut. Po 10 minutach dodaj liście kapusty.
Krok
Fasolę wsyp do sitka, umyj i dokładnie osusz. Dodaj ją do zupy i gotuj przez 5 minut. Zupę przypraw solą, pieprzem i cukrem.
Krok
Grubo posiekaj liście pietruszki. Bagietkę pokrój po skosie na grube kromki i posmaruj pozostałym olejem. Kromki ułóż na blasze i zgrilluj w piekarniku na brązowo-złoty kolor.
Krok
Nalej zupę do misek i dodaj posypkę do makaronu oraz posiekaną pietruszkę.


