Nawigacja głównaNawigacja kategoriiTreść główna

Wegańska zupa minestrone

Drogeria dm

3.11.2023

Gotowe w 50 min.

488 kcal / porcja

zupa

kuchnia włoska

na ciepło

wegańska

Składniki

dla 4 porcje/porcji

na wegańską zupę minestrone

  • 3 marchewki

  • 3 selery naciowe

  • 2 cukinie

  • 4-5 liści kapusty włoskiej

  • 2 cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 7 łyżek oleju do smażenia dmBio

  • ½ pęczka pietruszki

  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego dmBio

  • 2 łyżki bulionu warzywnego dmBio

  • 1 łyżka ziół włoskich marki dmBio

  • 1 łyżka Passaty Natur marki dmBio

  • 1 puszka białej fasoli marki dmBio

  • Sól

  • pieprz czarny marki dmBio (świeżo mielony)

  • cukier trzcinowy marki dmBio

  • 1 paczka wegańskiej posypki do makaronu marki dmBio

  • 1/2 bagietki

Przygotowanie

wegańskiej zupy minestrone

  1. Krok

    Obierz marchew, cebulę i czosnek. Umyj seler, kapustę i cukinię. Wszystkie warzywa pokrój na średniej wielkości kawałki lub w kostkę.

  2. Krok

    W garnku rozgrzej 4 łyżki oleju i podsmaż na nim warzywa (poza kapustą). Następnie wyjmij je z garnka. Umyj natkę pietruszki, łodygi drobno posiekaj. W garnku podsmaż pietruszkę i koncentrat pomidorowy, dodaj 600 ml wrzątku, bulion warzywny, zioła włoskie i passatę pomidorową, a następnie gotuj na małym ogniu.

  3. Krok

    Dodaj warzywa i gotuj przez 15 minut. Po 10 minutach dodaj liście kapusty.

  4. Krok

    Fasolę wsyp do sitka, umyj i dokładnie osusz. Dodaj ją do zupy i gotuj przez 5 minut. Zupę przypraw solą, pieprzem i cukrem.

  5. Krok

    Grubo posiekaj liście pietruszki. Bagietkę pokrój po skosie na grube kromki i posmaruj pozostałym olejem. Kromki ułóż na blasze i zgrilluj w piekarniku na brązowo-złoty kolor.

  6. Krok

    Nalej zupę do misek i dodaj posypkę do makaronu oraz posiekaną pietruszkę.