Pikantny serek z orzechów nerkowca

Drogeria dm
16.10.2023

Gotowe w 8 godz. 10 min.
Czas przygotowania: 10 min.
154 kcal / porcja
Pikantny serek z orzechów z nerkowca
•
wegański serek
•
wegańska pasta do smarowania
•
orzechy nerkowca
•
wegański przepis
•
przepis na śniadanie
•
wege śniadanie
•
dmbio
•
dm bio
•
smarowidło do chleba
Składniki
dla 12 porcje/porcji (miseczka 300 ml)
Pikantny serek z orzechów nerkowca
250 g orzechów nerkowca dmBio
ząbek czosnku
30 g płatków drożdżowych
1–2 łyżki soku z cytryny dmBio
łyżeczka średnio ostrej musztardy dmBio
1/2 łyżeczki kurkumy mielonej dmBio
1/2 łyżeczki słodkiej papryki dmBio
pieprz czarny mielony
sól
świeży chleb (do podania)
pęczek szczypiorku (do podania)
Przygotowanie
Pikantny serek z orzechów nerkowca
Krok
Namocz orzechy nerkowca przez noc w dużej ilości zimnej wody. Następnego dnia odsącz przez sito, dokładnie opłucz i pozostaw do wysuszenia.
Krok
Orzechy nerkowca, obrany ząbek czosnek, płatki drożdżowe, sok z cytryny, musztardę, kurkumę i ok. 100 ml wody zmiksuj w blenderze o dużej mocy, aż powstanie gładka, kremowa masa. Dopraw papryką, solą i pieprzem. Wlej do szklanki i odstaw do lodówki pod przykryciem (najlepiej na noc).
Krok
Rozsmaruj kremowy serek na chlebie. Na wierzch dodaj szczypiorek, paprykę i pieprz.