Włoska sałatka makaronowa
Drogeria dm
4.07.2023
Gotowe w 35 min.
danie główne
•
wegańskie
•
przygotowanie posiłku
•
lunch box
•
dodatek
•
włoskie
Składniki
dla 5 porcje/porcji
Włoska sałatka makaronowa
500 g makaronu spaghetti z pszenicy durum dmBio
100 ml oliwy z oliwek extra virgin dmBio
2 opakowania wędzonego tofu dmBio
pieprz czarny dmBio
1 słoik pesto basilico z bazylią i orzeszkami piniowymi dmBio
180 g oliwek Kalamon bez pestek dmBio
1 słoik pomidorów suszonych w oleju dmBio
30 ml octu Condimento Bianco
1 łyżka syropu z agawy dmBio
80 g kawałków orzechów nerkowca dmBio
sól
100 g rukoli
Przygotowanie
Włoska sałatka makaronowa
Krok
Makaron spaghetti ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź na durszlaku i krótko opłucz w zimnej wodzie. Odsącz i wymieszaj z odrobiną oliwy z oliwek.
Krok
Tofu pokrój w kostkę i smaż na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, aż będzie chrupiące. Dopraw solą i pieprzem, dodaj 1–2 łyżki pesto i wymieszaj dokładnie. Pozostaw do ostygnięcia.
Krok
Odsącz oliwki i przekrój je na pół. Wyjmij pomidory z oleju i pokrój w paski. Kawałki orzechów nerkowca upraż na patelni bez tłuszczu, przełóż na talerz i odstaw do ostygnięcia. Umytą rukolę włóż do miski. Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki (z wyjątkiem orzechów nerkowca) w dużej misce.
Krok
Dressing: wymieszaj pozostałe pesto z octem Condimento Bianco, syropem z agawy i oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem.
Krok
Wymieszaj dressing z sałatką i podawaj posypaną orzechami nerkowca.