Nawigacja głównaNawigacja kategoriiTreść główna

Włoska sałatka makaronowa

dm-drogeriemarkt

Drogeria dm

4.07.2023

Włoska sałatka makaronowa

Gotowe w 35 min.

danie główne

wegańskie

przygotowanie posiłku

lunch box

dodatek

włoskie

Składniki

dla 5 porcje/porcji

Włoska sałatka makaronowa

  • 500 g makaronu spaghetti z pszenicy durum dmBio

  • 100 ml oliwy z oliwek extra virgin dmBio

  • 2 opakowania wędzonego tofu dmBio

  • pieprz czarny dmBio

  • 1 słoik pesto basilico z bazylią i orzeszkami piniowymi dmBio

  • 180 g oliwek Kalamon bez pestek dmBio

  • 1 słoik pomidorów suszonych w oleju dmBio

  • 30 ml octu Condimento Bianco

  • 1 łyżka syropu z agawy dmBio

  • 80 g kawałków orzechów nerkowca dmBio

  • sól

  • 100 g rukoli

Przygotowanie

Włoska sałatka makaronowa

  1. Krok

    Makaron spaghetti ugotuj al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Następnie odcedź na durszlaku i krótko opłucz w zimnej wodzie. Odsącz i wymieszaj z odrobiną oliwy z oliwek.

  2. Krok

    Tofu pokrój w kostkę i smaż na patelni z odrobiną oliwy z oliwek, aż będzie chrupiące. Dopraw solą i pieprzem, dodaj 1–2 łyżki pesto i wymieszaj dokładnie. Pozostaw do ostygnięcia.

  3. Krok

    Odsącz oliwki i przekrój je na pół. Wyjmij pomidory z oleju i pokrój w paski. Kawałki orzechów nerkowca upraż na patelni bez tłuszczu, przełóż na talerz i odstaw do ostygnięcia. Umytą rukolę włóż do miski. Wymieszaj wszystkie przygotowane składniki (z wyjątkiem orzechów nerkowca) w dużej misce.

  4. Krok

    Dressing: wymieszaj pozostałe pesto z octem Condimento Bianco, syropem z agawy i oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem.

  5. Krok

    Wymieszaj dressing z sałatką i podawaj posypaną orzechami nerkowca.