Ciasteczka śniadaniowe
Czas przygotowania: ok. 15 minut + 30 minut chłodzenia i 15 minut pieczenia
Składniki na ok. 10 ciasteczek

Przepis dmBio
Jeśli lubisz słodkie śniadania, koniecznie wypróbuj nasz przepis na ciasteczka z ciemną czekoladą, płatkami owsianymi i żurawiną. Ten przepis szczególnie trafi w gusta miłośników czekolady.
Składniki
- 125 g posiekanej na małe kawałki ciemnej czekolady dmBio z 70% zawartością kakao,
- 110 g oleju kokosowego dmBio,
- 100 g płatków owsianych dmBio,
- 100 g cukru trzcinowego dmBio,
- 70 g mąki gryczanej razowej dmBio,
- 70 g mąki kokosowej dmBio,
- 60 g grubo posiekanej żurawiny dmBio,
- ¾ łyżeczki proszku do pieczenia dmBio,
- 1 łyżeczka wanilii bourbon dmBio,
- 1 jajko ekologiczne,
- ¼ łyżeczki grubej soli morskiej.
6 produktów
Sortuj:
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Płatki owsiane bezglutenowe, drobne, 500 g; Cena: 11,15 zł; Cena bazowa: 0,5 kg (22,30 zł za 1 kg); Produkt marki dm; 0 z 5 gwiazdek przy 0 ocenach; Dostępność: Status czerwony Dostawa niedostępna, Status szary Wybierz sklep dm

11,15 zł
0,5 kg (22,30 zł za 1 kg)
Dostawa niedostępna
Sposób przygotowania
- W dużej misce dokładnie wymieszaj płatki owsiane z mąką gryczaną, mąką kokosową, solą morską i proszkiem do pieczenia.
- W drugiej misce wymieszaj olej kokosowy z cukrem. Dodaj jajko i wanilię bourbon, a następnie ubijaj do uzyskania jasnego kremu.
- Masę dodaj do miski z suchymi składnikami i przez chwilę zagniataj. Pod koniec dorzuć posiekaną czekoladę i żurawinę.
- Masę odstaw na 30 minut do lodówki.
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Następnie podziel ciasto na 10 równych kawałków i ułóż je w odstępach na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.
- Piecz w piekarniku przez około 15 minut, aż do uzyskania złotego koloru.
- Wyjmij blachę z miękkimi jeszcze ciastkami i pozostaw do ostygnięcia. Ciasteczka doskonale pasują do cappuccino lub herbaty.