Wegańska owsianka

Składniki (na 2-3 porcje):
- 50 g migdałów dmBio,
- 2 łyżki stołowe nierafinowanego cukru trzcinowego dmBio,
- 220 ml napoju sojowego dmBio,
- 220 ml wody,
- szczypta soli,
- 100 g drobnych płatków owsianych dmBio,
- 2 łyżki stołowe pasty migdałowej dmBio,
- 100 g malin.
Sposób przygotowania
- Posiekaj grubo migdały i upraż na małej patelni bez tłuszczu. Posyp cukrem i poczekaj aż się skarmelizują. Wtedy natychmiast zdejmij migdały z patelni i pozostaw do ostygnięcia na papierze do pieczenia.
- W małym rondelku zagotuj napój sojowy z wodą i solą. Zmniejsz ogień i dodaj płatki owsiane i pastę migdałową. Nie dopuść do zagotowania. Mieszaj masę regularnie drewnianą łyżką, aż zgęstnieje: zajmie to około 5 minut. Wlej owsiankę do dwóch miseczek śniadaniowych, posyp malinami i kruchymi migdałami.
Wskazówka: Zamiast malin możesz użyć dowolnych owoców. W zimie mogą to być na przykład gruszki lub pomarańcze, a w lecie świeże truskawki lub owoce leśne.