Wegańska focaccia
Drogeria dm
3.11.2023
Gotowe w 100 min.
vegan
•
focaccia
•
kuchnia włoska
Składniki
dla 1 porcja
Na wegańską focaccię
1 paczka suchych drożdży marki dmBio
1 łyżka cukru trzcinowego marki dmBio
300 ml letniej wody
500 g mąki pszennej marki dmBio (typ 1050)
1 łyżeczka soli
2 czerwone cebule (pokrojone w krążki)
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia marki dmBio (plus 2 łyżki do skropienia focaccii)
3 łyżki posiekanego rozmarynu
100 g czarnych oliwek bez pestek (grubo siekanych)
3 łyżki octu balsamicznego marki dmBio
1 łyżka syropu klonowego marki dmBio (klasa A)
100 g tartego parmezanu
1/2 łyżeczki soli
pieprz czarny marki dmBio (świeżo mielony)
Przygotowanie
Jak upiec wegańską focaccię
Krok
W misce wymieszaj ze sobą suche drożdże, cukier i letnią wodę. Odstaw na 5 minut.
Krok
W dużej misce wymieszaj mąkę z solą i zrób na środku wgłębienie. Dodaj w nie mieszankę drożdży i cukru, a następnie przez 5 minut ugniataj na jednolitą masę.
Krok
Uformuj kulę z ciasta, obsyp odrobiną mąki, przykryj ręcznikiem i pozostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 30 minut.
Krok
Nagrzej piekarnik do 220°C.
Krok
Na patelni podsmaż cebulę na oliwie przez 2 minuty. Dodaj rozmaryn i posiekane oliwki, a następnie dolej olej balsamiczny i syrop klonowy. Gotuj przez 2 minuty, a następnie odstaw do ostygnięcia.
Krok
Wyłóż blachę do pieczenia papierem, a następnie rozprowadź na niej ciasto na focaccię. Palcem zrób w cieście dużo małych dziurek. Na powierzchni ciasta rozprowadź mieszankę cebuli, oliwek i rozmarynu, a następnie posyp parmezanem, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Całość skrop 2 łyżkami oliwy z oliwek. Odstaw na 20 minut. Następnie piecz przez 20 minut.