Wegańska zupa z buraków z kremem chrzanowym

Drogeria dm
3.11.2023

Gotowe w 45 min.
danie wegańskie
•
Danie główne
•
Zupa
Składniki
dla 4 porcje/porcji
na zupę
2 łyżki naturalnie mętnej oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia marki dmBio
1 cebula (obrana i pokrojona w kostkę)
1 ziemniak (obrany i pokrojony w kostkę)
800 ml podgrzanego bulionu warzywnego marki dmBio
500 g ugotowanych czerwonych buraków (z opakowania próżniowego)
200 g kremu sojowego marki dmBio
6 łyżeczek chrzanu ze słoiczka
Sól
pieprz czarny marki dmBio (świeżo mielony)
2 łyżki octu balsamicznego marki dmBio
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
na grzanki
2 łyżki naturalnie mętnej oliwy z pierwszego tłoczenia marki dmBio
2 kromki chleba żytniego pełnoziarnistego marki dmBio (pokrojonego w drobną kostkę)
Przygotowanie
Wegańska zupa z buraków z kremem chrzanowym
Krok
W dużym garnku rozgrzej oliwę, a następnie podsmaż na niej przez 2 minuty cebulę i pokrojonego ziemniaka. Dolej bulionu warzywnego i gotuj na średnim ogniu przez 20 minut.
Krok
Buraki pokrój w drobną kostkę, dodaj do zupy i gotuj przez 5 minut. Zmieszaj ze sobą krem sojowy i chrzan, połowę mieszanki dodaj do zupy. Pozostałą połowę odstaw na bok.
Krok
Zupę zblenduj przy pomocy miksera lub blendera. Dopraw solą, świeżo zmielonym czarnym pieprzem i octem balsamicznym.
Krok
Aby przygotować grzanki, na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej pokrojony w kostkę chleb żytni, aż stanie się chrupki.
Krok
Zupę podawaj na głębokich talerzach. Pozostałą mieszanką kremu sojowego i chrzanu polej porcje zupy kolistym ruchem łyżki, a następnie dodaj grzanki i posiekaną pietruszkę.