Wegańska zapiekanka pasterska
Drogeria dm
3.11.2023
Gotowe w 45 min.
kuchnia wegańska
•
danie główne
•
zapiekanka pasterska
Składniki
dla 4 porcje/porcji
na zapiekankę pasterską
600 g ziemniaków (mączystych)
600 ziemniaków (słodkich)
sól
2 marchewki
1 cebula
500 g pieczarek (brązowych)
60 g suszonych pomidorów marki dmBio
6 łodyg natki pietruszki liściowej
1 łyżeczka bulionu warzywnego marki dmBio
2 łyżki oleju do smażenia dmBio
2 ząbki czosnku
1 puszka brązowej soczewicy marki dmBio
1 szklanka ciecierzycy marki dmBio
pieprz czarny dmBio (świeżo mielony)
2 łyżki octu balsamicznego z Modeny marki dmBio
20 g margaryny roślinnej
4 łodygi tymianku
30 g bułki tartej (grubo mielonej)
1 paczka wegańskiej posypki do makaronu marki dmBio
2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia marki dmBio
Przygotowanie
zapiekanka pasterska
Krok
Rozgrzej piekarnik do 200°C, tryb góra-dół. Oba rodzaje ziemniaków obierz, pokrój w grubą kostkę i ugotuj w mocno osolonej wodzie. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 15 minut, aż staną się miękkie.
Krok
Obierz marchewki, odkrój końcówki i pokrój na kawałki o długości ok. 2 cm. Cebulę przekrój na pół i pokrój w dużą kostkę. Pieczarki umyj, odkrój końcówki nóżek i pokrój w ćwiartki. Suszone pomidory pokrój na drobne kawałki. Poobrywaj liście pietruszki i drobno posiekaj. Bulion warzywny zmieszaj z 200 ml wody.
Krok
Na patelni rozgrzej olej do smażenia i na średnim ogniu podsmaż marchew na jasnobrązowy kolor. Dodaj pieczarki oraz cebulę i podsmaż. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
Krok
Soczewicę i ciecierzycę przemyj w sitku i wrzuć wraz z suszonymi pomidorami na patelnię. Zmiel pieprz. Dopraw solą, pieprzem i octem balsamicznym. Gotuj przez 5 minut, w tym czasie mieszając. Dolej bulionu, zagotuj i wsyp pietruszkę. Przenieś powstałe ragout do formy do pieczenia.
Krok
Osusz ziemniaki, rozgnieć z margaryną i dodaj sól do smaku. Puree rozprowadź gładko po powierzchni ragout.
Krok
W misce wymieszaj liście tymianku, bułkę tartą, wegańską posypkę do makaronu i oliwę z oliwek, a następnie rozprowadź po powierzchni zapiekanki. Piecz przez ok. 15 minut w dobrze nagrzanym piekarniku na środkowej półce.


