Nawigacja głównaNawigacja kategoriiTreść główna

Wegańska zapiekanka pasterska

Drogeria dm

3.11.2023

Gotowe w 45 min.

kuchnia wegańska

danie główne

zapiekanka pasterska

Składniki

dla 4 porcje/porcji

na zapiekankę pasterską

  • 600 g ziemniaków (mączystych)

  • 600 ziemniaków (słodkich)

  • sól

  • 2 marchewki

  • 1 cebula

  • 500 g pieczarek (brązowych)

  • 60 g suszonych pomidorów marki dmBio

  • 6 łodyg natki pietruszki liściowej

  • 1 łyżeczka bulionu warzywnego marki dmBio

  • 2 łyżki oleju do smażenia dmBio

  • 2 ząbki czosnku

  • 1 puszka brązowej soczewicy marki dmBio

  • 1 szklanka ciecierzycy marki dmBio

  • pieprz czarny dmBio (świeżo mielony)

  • 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny marki dmBio

  • 20 g margaryny roślinnej

  • 4 łodygi tymianku

  • 30 g bułki tartej (grubo mielonej)

  • 1 paczka wegańskiej posypki do makaronu marki dmBio

  • 2 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia marki dmBio

Przygotowanie

zapiekanka pasterska

  1. Krok

    Rozgrzej piekarnik do 200°C, tryb góra-dół. Oba rodzaje ziemniaków obierz, pokrój w grubą kostkę i ugotuj w mocno osolonej wodzie. Gotuj na średnim ogniu przez ok. 15 minut, aż staną się miękkie.

  2. Krok

    Obierz marchewki, odkrój końcówki i pokrój na kawałki o długości ok. 2 cm. Cebulę przekrój na pół i pokrój w dużą kostkę. Pieczarki umyj, odkrój końcówki nóżek i pokrój w ćwiartki. Suszone pomidory pokrój na drobne kawałki. Poobrywaj liście pietruszki i drobno posiekaj. Bulion warzywny zmieszaj z 200 ml wody.

  3. Krok

    Na patelni rozgrzej olej do smażenia i na średnim ogniu podsmaż marchew na jasnobrązowy kolor. Dodaj pieczarki oraz cebulę i podsmaż. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.

  4. Krok

    Soczewicę i ciecierzycę przemyj w sitku i wrzuć wraz z suszonymi pomidorami na patelnię. Zmiel pieprz. Dopraw solą, pieprzem i octem balsamicznym. Gotuj przez 5 minut, w tym czasie mieszając. Dolej bulionu, zagotuj i wsyp pietruszkę. Przenieś powstałe ragout do formy do pieczenia.

  5. Krok

    Osusz ziemniaki, rozgnieć z margaryną i dodaj sól do smaku. Puree rozprowadź gładko po powierzchni ragout.

  6. Krok

    W misce wymieszaj liście tymianku, bułkę tartą, wegańską posypkę do makaronu i oliwę z oliwek, a następnie rozprowadź po powierzchni zapiekanki. Piecz przez ok. 15 minut w dobrze nagrzanym piekarniku na środkowej półce.

Produkty wykorzystane w przepisie

Marka: dmBio; Nazwa produktu: Olej słonecznikowy do smażenia, 750 ml; Cena: 12,65 zł; Cena bazowa: 0,75 l (16,87 zł za 1 l); Produkt marki dm; 5 z 5 gwiazdek przy 1 ocenach; Dostępność: Status zielony Dostawa dostępna, Status szary Wybierz sklep dmOlej słonecznikowy do smażenia dmBio
Produkt marki dm
12,65 zł
0,75 l (16,87 zł za 1 l)
Dostawa dostępna
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Ciecierzyca w zalewie, masa netto 350 g, masa po odcieku, 220 g; Cena: 2,85 zł; Cena bazowa: 220 g (1,30 zł za 100 g); Produkt marki dm; 4,839 z 5 gwiazdek przy 137 ocenach; Dostępność: Status zielony Dostawa dostępna, Status szary Wybierz sklep dmCiecierzyca w zalewie, masa netto 350 g, masa po odcieku dmBio
Produkt marki dm
2,85 zł
220 g (1,30 zł za 100 g)
Dostawa dostępna
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Pieprz czarny, 70 g; Cena: 7,95 zł; Cena bazowa: 70 g (11,36 zł za 100 g); Produkt marki dm; 0 z 5 gwiazdek przy 0 ocenach; Dostępność: Status zielony Dostawa dostępna, Status szary Wybierz sklep dmPieprz czarny dmBio
Produkt marki dm
7,95 zł
70 g (11,36 zł za 100 g)
Dostawa dostępna
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Oliwa z oliwek extra virgin, 750 ml; Cena: 44,95 zł; Cena bazowa: 0,75 l (59,93 zł za 1 l); Produkt marki dm; 3,375 z 5 gwiazdek przy 8 ocenach; Dostępność: Status zielony Dostawa dostępna, Status szary Wybierz sklep dmOliwa z oliwek extra virgin dmBio
Produkt marki dm
44,95 zł
0,75 l (59,93 zł za 1 l)
Dostawa dostępna