Curry z soczewicy
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Składniki na 2 porcje
Delikatny ryż basmati, ciepłe curry i uprażone na chrupko nerkowce – to może być Twoje kolejne popisowe danie.
Składniki
- 125 g białego ryżu basmati dmBio,
- 250 ml wody,
- 1 łyżka soli,
- 80 g czerwonej soczewicy dmBio,
- 3 średnie marchewki,
- 1 czerwona papryka,
- 1,5 łyżki oleju kokosowego dmBio,
- 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu,
- 1/2 łyżeczki kolendry w proszku,
- 1 mała czerwona cebula, obrana i posiekana,
- 1 łyżka świeżo posiekanego imbiru,
- 1 ząbek czosnku, obrany i posiekany,
- 1−2 suszone papryczki chili, rozgniecione,
- 400 ml mleka kokosowego dmBio,
- 100 ml soku pomarańczowego dmBio,
- ¾ łyżeczki kurkumy mielonej dmBio,
- szczypta mielonego czarnego pieprzu dmBio,
- 100 g nerkowców dmBio,
- 2 łyżki posiekanych liści mięty.
Sposób przygotowania
- Wypłucz na sicie ryż basmati, wsyp do garnka z odpowiednią pokrywką, dodaj wodę i ¼ łyżeczki soli. Doprowadź wodę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień do minimum i gotuj ryż pod przykryciem ok. 15 minut. Przykryty garnek umieść w ciepłym miejscu.
- Soczewicę przełóż na sito i dokładnie umyj. Marchewkę i paprykę umyj i pokrój w kostkę.
- Na głębokiej patelni lub w garnku roztop 1 łyżkę oleju kokosowego. Dodaj sproszkowany kardamon i kolendrę, cebulę, imbir i czosnek, a następnie krótko podsmaż.
- Na patelnię dorzuć paprykę, marchew i soczewicę. Smaż przez około 2 minuty, ciągle mieszając.
- Dodaj suszone chili, mleko kokosowe i sok pomarańczowy. Gotuj na średnim ogniu przez około 20 minut, aż warzywa i soczewica będą miękkie. Jeśli curry stanie się zbyt gęste, możesz dolać więcej soku pomarańczowego lub wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Na koniec dopraw danie solą, kurkumą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
- Orzechy nerkowca praż przez 2−3 minuty na rozgrzanej patelni, aż lekko się zarumienią.
- Ryż z curry przełóż do miseczek. Podawaj posypany prażonymi nerkowcami i miętą.
Punkt kontrolny jakości ekologicznej ÖKO: DE-ÖKO-007
Produkty do przepisu
7 produktów
Sortuj: