Nawigacja głównaNawigacja kategoriiTreść główna

Kremowy wegański makaron

Kremowy wegański makaron

Orkiszowe spaghetti Naturland w kremowym wegańskim sosie z nerkowców, w połączeniu z drobnymi paskami cukinii, chrupiącą prażoną ciecierzycą i suszonymi pomidorami to jedno z naszych ulubionych dań. Spróbuj i przekonaj się, że jest pyszne.

Składniki

  • 75 g siekanych nerkowców dmBio,
  • 300 g ekologicznych batatów (lub dyni), 
  • 1/2 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 200 ml śmietanki owsianej Cuisine dmBio,
  • 2 szczypty słodkiej papryki dmBio,
  • 350 g spaghetti orkiszowego dmBio,
  • szczypta soli,
  • 1 cukinia,
  • 100 g ciecierzycy dmBio,
  • trochę oleju do smażenia dmBio,
  • szczypta pieprzu czarnego dmBio,
  • 50 g suszonych pomidorów dmBio,
  • Odrobina bazylii do dekoracji.

Sposób przygotowania

  1. Nerkowce przez około 2 godziny mocz w dużej ilości wody. 
  2. Obierz i pokrój bataty na małe kawałki, a następnie ugotuj do miękkości. 
  3. Drobno posiekaj cebulę i czosnek, a następnie podsmaż na patelni na odrobinie oleju, aż do uzyskania złotego koloru. 
  4. Włóż do blendera namoczone i odcedzone nerkowce, ugotowane kawałki batatów, podsmażoną cebulę i podsmażony czosnek. Dolej śmietankę owsianą Cuisine i dodaj szczyptę słodkiej papryki. Miksuj całość przez 3 minuty, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Następnie wlej sos na patelnię i gotuj na średnim ogniu przez około 3 minuty, ciągle mieszając. 
  5. Orkiszowe spaghetti gotuj we wrzącej, osolonej wodzie przez 6−7 minut, od czasu do czasu mieszając. Dodaj odcedzony makaron do sosu. Sos możesz rozcieńczyć odrobiną wody z makaronu, aby uzyskać lepszą konsystencję. 
  6. Umyj cukinię i pokrój w cienkie paski, a następnie dodaj do makaronu. 
  7. Podsmaż ciecierzycę na patelni na odrobinie oleju do smażenia. Dopraw słodką papryką i mielonym czarnym pieprzem. 
  8. Suszone pomidory pokrój w paseczki. 
  9. Makaron przełóż do głębokiego talerza. Posyp danie suszonymi pomidorami i pieczoną ciecierzycą oraz udekoruj bazylią. 

Produkty do przepisu

Sprawdź dostępność w
4 produkty
Sortuj:
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Ciecierzyca w zalewie, masa netto 350 g, masa po odcieku, 220 g; Cena: 4,15 zł; Cena bazowa: 220 g (1,89 zł za 100 g); Produkt marki dm; 4,838 z 5 gwiazdek przy 136 ocenach; Dostępność: Status zielony Dostawa dostępna, Status szary Wybierz sklep dmCiecierzyca w zalewie, masa netto 350 g, masa po odcieku dmBio
Produkt marki dm
4,15 zł
220 g (1,89 zł za 100 g)
Dostawa dostępna
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Pieprz czarny, 70 g; Cena: 7,95 zł; Cena bazowa: 70 g (11,36 zł za 100 g); Produkt marki dm; 0 z 5 gwiazdek przy 0 ocenach; Dostępność: Status zielony Dostawa dostępna, Status szary Wybierz sklep dmPieprz czarny dmBio
Produkt marki dm
7,95 zł
70 g (11,36 zł za 100 g)
Dostawa dostępna
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Olej słonecznikowy do smażenia, 750 ml; Cena: 12,65 zł; Cena bazowa: 0,75 l (16,87 zł za 1 l); Produkt marki dm; 5 z 5 gwiazdek przy 1 ocenach; Dostępność: Status zielony Dostawa dostępna, Status szary Wybierz sklep dmOlej słonecznikowy do smażenia dmBio
Produkt marki dm
12,65 zł
0,75 l (16,87 zł za 1 l)
Dostawa dostępna
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Makaron orkiszowy spaghetti, 500 g; Cena: 6,95 zł; Cena bazowa: 0,5 kg (13,90 zł za 1 kg); Produkt marki dm; 5 z 5 gwiazdek przy 1 ocenach; Dostępność: Status czerwony Dostawa niedostępna, Status szary Wybierz sklep dmMakaron orkiszowy spaghetti dmBio
Produkt marki dm
6,95 zł
0,5 kg (13,90 zł za 1 kg)
Dostawa niedostępna