Nawigacja głównaNawigacja kategoriiTreść główna
Dżakfrut, jackfruit, wegetariański zamiennik mięsa, wegański

Poznajcie jackfruit, owoc i substytut mięsa, o którym zrobiło się ostatnio głośno. Dżakfrut pochodzi z południowo-wschodniej Azji i może ważyć nawet 20 kg − nazywany jest największym owocem na świecie. Co jeszcze go wyróżnia?

Kilka faktów o jackfruit

Dżakfrut (lub jackfruit) rośnie bezpośrednio na pniu drzewa, które rodzi rocznie średnio 25 owoców. Po około 80 dniach można już zbierać niedojrzałe owoce, ale w tym momencie nie są one jeszcze słodkie.

Naturalny jackfruit dmBio pochodzi z uprawy ekologicznej i jest zbierany, kiedy jest jeszcze zielony. Następnie usuwana jest skórka, a miąższ jest myty i krojony na małe kawałki. Miąższ ma włóknistą, mięsopodobną konsystencję – przypomina trochę gotowaną wołowinę. Dżakfrut jest niskokaloryczny, bogaty w minerały i błonnik oraz bezglutenowy.  

Oto jak wygląda dżakfrut od środka

Jak rozpoznać jackfruit?

Ze względu na swój wygląd jackfruit jest często mylony z durianem. Skąd mieć pewność, który z nich trzyma się w ręku? Durian pachnie jak ser i od zewnątrz pokryty jest kłującą skórą. Z kolei jackfruit ma grubą, twardą skorupę i nie ma brzydkiego zapachu.

Jak smakuje jackfruit?

Smak młodego jackfruit jest neutralny – dlatego tak dobrze nadaje się do wykorzystania jako zamiennik mięsa. Dojrzały jackfruit w smaku przypomina mieszankę ananasa i banana. Wykorzystywany jest szczególnie w kuchni azjatyckiej. 

Sposoby przygotowywania

Ten substytut mięsa jest mdły w smaku, dlatego zaleca się doprawianie lub marynowanie miąższu. Marynaty do przyprawiania (np. sos BBQ) wnikają głęboko w włóknisty miąższ, nadając mu pożądany smak. 

Wegetarianie lub weganie lubią wykorzystywać dżakfruta do wegetariańskiego curry lub potraw, gdzie owoc jest zamiennikiem szarpanej wołowiny. Mamy dla Ciebie dwa wspaniałe przepisy, na wegetariańskie bolognese i pyszny gulasz z dżakfruta. W drugim przepisie, „roślinnym mięsem” zastępujemy inne popularne składniki, np. seitan, tofu, czy kurczaka. 

Bolognese z jackfruit

Składniki | Sposób przygotowania

Bolognese z dżakfruta

Składniki:

  • 200 g jackfruit naturalnego dmBio,
  • 2 świeże pomidory,
  • 1 marchewka,
  • 1 mały seler,
  • 2 łyżki stołowe oleju rzepakowego dmBio,
  • 75 ml naturalnie mętnego soku winogronowego dmBio,
  • 75 ml wody,
  • 1 puszka (400 g) pomidorów naturalnych w kawałkach dmBio,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 300 g makaronu spaghetti dmBio.

Koniec listy

Sposób przygotowania:

  1. Świeże pomidory pokrój na osiem części, a marchewkę i seler w kostkę o wielkości ok. 5 mm. Pokrój dżakfruta na mniejsze kawałki. Na patelni lub w rondlu rozgrzej olej rzepakowy, dodaj dżakfruta i smaż. 
  2. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę i seler. 
  3. Po ok. 5 minutach dodaj pokrojone świeże pomidory, a następnie wymieszaj. Wszystko razem podsmaż, zalej sokiem z winogron i wodą. 
  4. Dodaj kawałki pomidorów z puszki i rozmaryn. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 2 godziny. 
  5. Na koniec dodaj sól i pieprz. 
  6. Podawaj z ugotowanym al dente makaronem spaghetti.

Wegetariański gulasz z dżakfruta

Składniki | Sposób przygotowania

Informacje o dżakfrucie i przepisy

Składniki:

  • 200 g jackfruit naturalnego dmBio,
  • 250 g cebuli,
  • 2 łyżki oleju do smażenia dmBio,
  • szczypta soli i pieprzu,
  • 2 łyżki papryki w proszku,
  • 3 łyżki stołowe koncentratu pomidorowego dmBio,
  • 1 łyżka stołowa syropu z agawy dmBio,
  • 100 ml naturalnie mętnego soku winogronowego dmBio,
  • 600 ml wywaru warzywnego dmBio,
  • 300 g ziemniaków.

Koniec listy

Sposób przygotowania:

  1. Obierz cebulę i pokrój w piórka.  
  2. W rondlu rozgrzej olej i podsmaż na nim kawałki dżakfruta. Dopraw solą i pieprzem. Następnie dodaj cebulę, krótko podsmaż, a następnie zmniejsz ogień, przykryj rondel pokrywką i gotuj wszystko razem przez 5 minut. 
  3. Dodaj paprykę w proszku i koncentrat pomidorowy i smaż przez kolejne 5 minut. 
  4. Dodaj syrop z agawy, sok z winogron i wywar warzywny, a następnie gotuj wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 1,5 godziny. 
  5. Podawaj z gotowanymi ziemniakami.