Nawigacja głównaNawigacja kategoriiTreść główna

Domowe pesto bazyliowe

Drogeria dm

7.07.2025

Domowe pesto bazyliowe

Gotowe w 15 min.

Czas przygotowania: 15 min.

450 kcal / porcja

Składniki

dla 4 porcje/porcji (1)

Domowe pesto bazyliowe

  • 3 pęczki bazylii

  • 25 g orzeszków piniowych lub cedrowych

  • 2 ząbki czosnku

  • 80 g parmezanu (lub wegańskiego zamiennika parmezanu)

  • 125 ml oliwy z oliwek

Przygotowanie

Domowe pesto bazyliowe

  1. Upraż orzeszki piniowe

    Na patelni bez tłuszczu upraż (do zrumienienia) orzeszki piniowe lub cedrowe. Pozostaw do ostygnięcia.

  2. Przygotuj czosnek

    Obierz i czosnek i grubo go posiekaj.

  3. Przygotuj bazylię

    Umyj bazylię i dokładnie ją osusz (ściereczką lub ręcznikiem papierowym). Możesz użyć też łodyg, ale usuń ich końce.

  4. Zetrzyj parmezan

    Zetrzyj parmezan.

  5. Wszystko zmieszaj

    W moździerzu lub blenderze rozdrobnij orzechy, czosnek, bazylię i olej, aby uzyskać gładką pastę. Uwaga! Nie mieszaj zbyt długo, bo pesto może stać się gorzkie.

  6. Dodaj trochę parmezanu

    Dodaj trochę parmezanu (nie trzeba już mieszać).

  7. Dopraw

    Dopraw solą i pieprzem.

  8. Przechowywanie pesto

    Użyj od razu lub umieść w słoiku i zalej oliwą z oliwek, aby pasta nie zbrązowiała.

Produkty do przepisu:

Marka: dmBio; Nazwa produktu: Oliwa z oliwek extra virgin, 750 ml; Cena: 44,95 zł; Cena bazowa: 0,75 l (59,93 zł za 1 l); Produkt marki dm; 3,375 z 5 gwiazdek przy 8 ocenach; Dostępność: Status zielony Dostawa dostępna, Status szary Wybierz sklep dmOliwa z oliwek extra virgin dmBio
Produkt marki dm
44,95 zł
0,75 l (59,93 zł za 1 l)
Dostawa dostępna
Marka: dmBio; Nazwa produktu: Pieprz czarny, 70 g; Cena: 7,95 zł; Cena bazowa: 70 g (11,36 zł za 100 g); Produkt marki dm; 0 z 5 gwiazdek przy 0 ocenach; Dostępność: Status zielony Dostawa dostępna, Status szary Wybierz sklep dmPieprz czarny dmBio
Produkt marki dm
7,95 zł
70 g (11,36 zł za 100 g)
Dostawa dostępna

Jak długo domowe pesto bazyliowe jest przydatne do spożycia?

Domowe pesto bazyliowe można przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku przez około miesiąc. Po otwarciu należy je spożyć w ciągu kilku dni, ponieważ może łatwo spleśnieć. Jeśli podczas gotowania pominiesz parmezan i czosnek, okres przydatności pesto się wydłuża. 
Jeśli zamrozisz pesto, możesz je użyć nawet po kilku miesiącach. Zachowaj ostrożność podczas rozmrażania: najlepiej pozostawić pesto do powolnego rozmrożenia przez kilka godzin w temperaturze pokojowej i nie rozmrażać w kuchence mikrofalowej, ponieważ domowe pesto bazyliowe nie toleruje wysokiej temperatury. 

Jak sprawić, by domowe pesto bazyliowe było dłużej przydatne do spożycia?

Istnieje kilka metod przedłużenia przydatności do spożycia pesto. Jeśli zalejesz pesto w pojemniku oliwą, będzie ono dłużej przydatne do spożycia i nie zbrązowieje tak szybko. Możesz też zamrozić domowe pesto bazyliowe lub zawekować je. W tym celu wystarczy przełożyć pesto do wysterylizowanego słoika i wstawić do garnka z wrzącą wodą na około pół godziny. Słoik nie powinien być całkowicie wypełniony, ponieważ zawartość rozszerza się w gorącej wodzie. Następnie na chwilę należy odwrócić słoiki i pozostawić do ostygnięcia.

Do czego użyć domowego pesto bazyliowego?

Oczywiście włoskie klasyki najlepiej komponują się z długimi cienkimi makaronami, takimi jak spaghetti lub linguini. Domowe pesto bazyliowe świetnie pasuje również do gnocchi i kanapek. Pesto może też być doskonałym dodatkiem do sałatek. Zwłaszcza w przypadku caprese, czyli klasycznej sałatki z mozzarelli i pomidorów, jest ono niemal obowiązkowe. Domowe pesto bazyliowe może dodać pikantnej nuty sałatkom z makaronem lub sosom.

Sprawdź odpowiedzi na pozostałe pytania:

Jak przedłużyć trwałość domowego sosu pesto?

Trzy proste sposoby, aby przedłużyć trwałość domowego pesto bazyliowego: pesto w pojemniku zalej oliwą z oliwek, zamroź partiami lub zawekuj w słoiczku.

Czy można użyć łodyg bazylii do zrobienia pesto?

 Łodygi można wykorzystać do zrobienia domowego pesto bazyliowego, ale końce łodyg należy odciąć, ponieważ często są wysuszone. 

Dlaczego pesto bazyliowe staje się gorzkie?

Może być tak dlatego, że użyty olej nie był całkowicie świeży albo dlatego, że domowe pesto bazyliowe było zbyt długo mieszane. 

Kiedy pesto nie nadaje się do spożycia?

Gdy pesto bazyliowe zacznie pachnieć kwaśno, gorzko smakować albo zacznie pleśnieć, wyrzuć je. 

Na co należy zwrócić uwagę przy używaniu świeżej bazylii?

Frisches Basilikum sollte nicht erhitzt werden, da es sonst seinen Geschmack und die intensive Farbe verliert. Deshalb solltest Du beim selber gemachten Basilikumpesto darauf achten, dass die gerösteten Pinienkerne oder Nüsse gut abgekühlt sind, bevor sie mit dem Basilikum vermischt werden.