Zimowe czekoladowe szyszki

Drogeria dm
30.10.2025

Gotowe w 90 min.
Czas przygotowania: 30 min.
•
Czas pieczenia/gotowania: 60 min.
152 kcal / porcja
Składniki
dla 20 porcje/porcji (20 sztuk)
Zimowe czekoladowe szyszki
- 250 g ciastek owsianych dmBio (lub innych ciastek) 
- 230 g serka śmietankowego (może być również wegański) 
- 100 g płatków kukurydzianych 
- 80 g czekolady gorzkiej Sierra Leone (lub mlecznej) dmBio 
- cukier puder dmBio (do posypania) 
Przygotowanie
Zimowe czekoladowe szyszki
- Krok 1. - Rozpocznij od pokruszenia ciastek. Najlepiej zrobić to za pomocą blendera. Alternatywnie możesz również włożyć ciastka do woreczka strunowego i rozgnieść je wałkiem do ciasta. 
- Krok 2. - Wymieszaj pokruszone ciastka z serkiem śmietankowym, aż powstanie jednolita masa. 
- Krok 3. - Z masy uformuj małe stożki – będą bazą szyszek. 
- Krok 4. - Do stożków wbij płatki kukurydziane. Zwróć uwagę, aby płatki kukurydziane były skierowane na zewnątrz i ułożone w okręgach – w ten sposób uzyskasz charakterystyczny kształt szyszki. 
- Krok 5. - Polej stożki roztopioną czekoladą. Odstaw na około godzinę, aby czekolada stężała. 
- Krok 6. - Posyp schłodzone szyszki cukrem pudrem i ułóż je. Twoje czekoladowe szyszki są już gotowe do spożycia! 



