Zimowe czekoladowe szyszki
Drogeria dm
30.10.2025
Gotowe w 90 min.
Czas przygotowania: 30 min.
•
Czas pieczenia/gotowania: 60 min.
152 kcal / porcja
Składniki
dla 20 porcje/porcji (20 sztuk)
Zimowe czekoladowe szyszki
250 g ciastek owsianych dmBio (lub innych ciastek)
230 g serka śmietankowego (może być również wegański)
100 g płatków kukurydzianych
80 g czekolady gorzkiej Sierra Leone (lub mlecznej) dmBio
cukier puder dmBio (do posypania)
Przygotowanie
Zimowe czekoladowe szyszki
Krok 1.
Rozpocznij od pokruszenia ciastek. Najlepiej zrobić to za pomocą blendera. Alternatywnie możesz również włożyć ciastka do woreczka strunowego i rozgnieść je wałkiem do ciasta.
Krok 2.
Wymieszaj pokruszone ciastka z serkiem śmietankowym, aż powstanie jednolita masa.
Krok 3.
Z masy uformuj małe stożki – będą bazą szyszek.
Krok 4.
Do stożków wbij płatki kukurydziane. Zwróć uwagę, aby płatki kukurydziane były skierowane na zewnątrz i ułożone w okręgach – w ten sposób uzyskasz charakterystyczny kształt szyszki.
Krok 5.
Polej stożki roztopioną czekoladą. Odstaw na około godzinę, aby czekolada stężała.
Krok 6.
Posyp schłodzone szyszki cukrem pudrem i ułóż je. Twoje czekoladowe szyszki są już gotowe do spożycia!



