Czekoladowe lizaki Cake Pops z kolorowymi cukrowymi perełkami
Składniki na ok. 32 czekoladowe lizaki z 16-centymetrowej formy do Cake Popsów
Cake Pops to niewielkie porcje ciasta na patyczkach zanurzone w czekoladzie i ozdobione kolorowymi perełkami. Pyszne i śliczne.

Składniki
- 50 g masła,
- 60 g białego cukru,
- 1 jajko (rozmiar M),
- 55 g mąki,
- niecałe 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- 2 łyżki bitej śmietany,
- 3/4 łyżki stołowej kakao (pomiń, wykonując jasne cake popsy),
- 250−300 g kuwertury czekoladowej,
- perełki cukrowe do dekoracji.
Sposób przygotowania
- Rozgrzej piekarnik do 180°C. Umieść foremkę do cake popsów na blasze do pieczenia.
- Masło i cukier ubijaj za pomocą miksera, aż do rozpuszczenia się cukru i uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj jajko, a następnie ubijaj przez co najmniej 3 minuty. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, kakao w proszku (opcjonalnie) i sól. Cały czas mieszając, dodaj bitą śmietanę.
- Aby ułatwić porcjowanie, wlej ciasto do rękawa cukierniczego. Napełnij ciastem formę do cake popsów do połowy wysokości i przykryj wierzch. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 17−20 minut.
- Wyciągnij formę z piekarnika, zdejmij górną część i wyjmij porcje ciasta. Ewentualne nierówności na cieście możesz z łatwością wygładzić.
- Umyj i wysusz formę.
- Upiecz pozostałą część ciasta.
- W międzyczasie drobno posiekaj kuwerturę i powoli roztop ją w metalowej misce w gorącej kąpieli wodnej, cały czas mieszając. Każdy patyczek zanurz na kilka milimetrów w czekoladzie, a następnie wetknij w środek kulki z ciasta. Możesz wstawić przygotowane cake popsy na chwilę do lodówki lub zamrażarki, dzięki temu kulki nie będą tak łatwo zsuwały się z patyczków przy oblewaniu ich czekoladą.
- Bokiem zanurz każdego lizaka w czekoladzie i delikatnie obróć. Unieś patyczek i zaczekaj aż nadmiar czekolady spłynie. Następnie zanurz lizak w cukrowych perełkach. Pozostaw do wyschnięcia patyczkiem do góry na desce lub na stojąco w silikonowej foremce. Deser nadaje się do spożycia przez kilka dni po przygotowaniu.
Wskazówka: Wykonanie idealnej polewy czekoladowej wymaga trochę cierpliwości. Jeśli zbyt dużo czekolady pozostanie na cieście, przy zastyganiu będzie się na niej skraplać woda.
Produkty do przepisu
5 produktów
Sortuj:
Marka: Profissimo; Nazwa produktu: Słoiki na przetwory 230 ml, 3 szt.; Cena: 7,95 zł; Cena bazowa: 3 szt. (2,65 zł za 1 szt.); Produkt dostępny tylko online, Produkt marki dm; 4,802 z 5 gwiazdek przy 86 ocenach; Dostępność: Status czerwony Dostawa niedostępna, Status szary Wybierz sklep dm


7,95 zł
3 szt. (2,65 zł za 1 szt.)
Dostawa niedostępna