Pumpkin Spice Latte

Drogeria dm
20.09.2024

Gotowe w 10 min.
Składniki
dla 1 porcja
na Pumpkin Spice Latte
250 ml napoju owsianego Barista dmBio
1 łyżka stołowa purée z dyni (marki dmBio lub domowej roboty)
1 łyżeczka mieszanki przypraw Pumpkin Spice dmBio
1 łyżka stołowa syropu klonowego dmBio, klasa C
1 shot kawy Espresso z Peru dmBio
Przygotowanie
Pumpkin Spice Latte
krok
Napój owsiany podgrzać i spienić.
krok
Do wysokiej szklanki przełożyć purée z dyni, dodać przyprawę, syrop klonowy oraz napój owsiany i dokładnie wymieszać, aż purée się rozpuści. Na koniec ostrożnie dodać espresso, aby stworzyć warstwy typowe dla latte macchiato.
krok
Piankę z mleka posypać odrobiną przyprawy Pumpkin Spice.
Wskazówka: Purée lub mus dyniowy można kupić gotowy, np. od października z dmBio. Alternatywnie można wykorzystać dynię ze słoiczka dla niemowląt dmBio!
Purée można również zrobić szybko samodzielnie: wystarczy pokroić dynię na drobne kawałki, ugotować je w garnku na miękko i zmiksować. W ten sposób można wykorzystać resztki dyni, a purée użyć na wiele sposobów (np. do zupy, wypieków itp.).


