Jabłkowe blondies
Z Bianca Zapatka
27.04.2023

Gotowe w 55 min.
Deser
•
Ciasto
•
Wegańskie
Składniki
dla 8 porcje/porcji
Ciasto
2 średnie jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
1–2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego dmBio
półtorej łyżeczki cynamonu cejlońskiego dmBio
200 g oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia dmBio
250 g mąki pszennej dmBio, typ 405
półtorej łyżeczki proszku do pieczenia dmBio z kamieniem winnym
pół łyżeczki soli
ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
250 g cukru trzcinowego dmBio
120 g musu jabłkowego dmBio
1 i 1/4 opakowania mielonej wanilii bourbon dmBio
Dekoracja
orzechy włoskie dmBio
wegański sos karmelowy
Przygotowanie
jabłkowych blondies
Krok
Jabłka zmieszać z cukrem i cynamonem (pokrojone w kosteczkę jabłko można wcześniej poddusić przez 3–5 minut w 2–3 łyżkach wody).
Krok
Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę do pieczenia o wymiarach 28 × 18 cm (lub podobną) nasmarować olejem kokosowym i wyłożyć papierem do pieczenia tak, by wystawał nieco ponad krawędź.
Krok
Resztę oleju kokosowego powoli roztopić na patelni lub w garnku, co jakiś czas mieszając. Zostawić do wystygnięcia.
Krok
W misce trzepaczką do jajek zmieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier. Dodać roztopiony olej kokosowy, mus jabłkowy oraz wanilię. Mieszać do uzyskania gęstego, lepiącego się ciasta, następnie dodać mieszankę cukru, cynamonu i jabłek.
Krok
Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy i równomiernie rozprowadzić. Piec przez ok. 35 minut lub do momentu, gdy wierzch ciasta nabierze złotobrązowego koloru.
Krok
Ciasto w formie wyjąć z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Następnie wyciągnąć je z formy, trzymając za wystające brzegi papieru do pieczenia.
Krok
Wierzch ciasta udekorować posiekanymi orzechami włoskimi oraz odrobiną sosu karmelowego.