Nawigacja głównaNawigacja kategoriiTreść główna

Jabłkowe blondies

Z Bianca Zapatka

27.04.2023

Jabłkowie blondies

Gotowe w 55 min.

Deser

Ciasto

Wegańskie

Składniki

dla 8 porcje/porcji

Ciasto

  • 2 średnie jabłka, obrane i pokrojone w kostkę

  • 1–2 łyżki cukru trzcinowego nierafinowanego dmBio

  • półtorej łyżeczki cynamonu cejlońskiego dmBio

  • 200 g oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia dmBio

  • 250 g mąki pszennej dmBio, typ 405

  • półtorej łyżeczki proszku do pieczenia dmBio z kamieniem winnym

  • pół łyżeczki soli

  • ćwierć łyżeczki gałki muszkatołowej (opcjonalnie)

  • 250 g cukru trzcinowego dmBio

  • 120 g musu jabłkowego dmBio

  • 1 i 1/4 opakowania mielonej wanilii bourbon dmBio

Dekoracja

  • orzechy włoskie dmBio

  • wegański sos karmelowy

Przygotowanie

jabłkowych blondies

  1. Krok

    Jabłka zmieszać z cukrem i cynamonem (pokrojone w kosteczkę jabłko można wcześniej poddusić przez 3–5 minut w 2–3 łyżkach wody).

  2. Krok

    Piekarnik nagrzać do 180°C. Formę do pieczenia o wymiarach 28 × 18 cm (lub podobną) nasmarować olejem kokosowym i wyłożyć papierem do pieczenia tak, by wystawał nieco ponad krawędź.

  3. Krok

    Resztę oleju kokosowego powoli roztopić na patelni lub w garnku, co jakiś czas mieszając. Zostawić do wystygnięcia.

  4. Krok

    W misce trzepaczką do jajek zmieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, gałkę muszkatołową i cukier. Dodać roztopiony olej kokosowy, mus jabłkowy oraz wanilię. Mieszać do uzyskania gęstego, lepiącego się ciasta, następnie dodać mieszankę cukru, cynamonu i jabłek.

  5. Krok

    Ciasto przelać do wyłożonej papierem formy i równomiernie rozprowadzić. Piec przez ok. 35 minut lub do momentu, gdy wierzch ciasta nabierze złotobrązowego koloru.

  6. Krok

    Ciasto w formie wyjąć z piekarnika i zostawić do wystygnięcia. Następnie wyciągnąć je z formy, trzymając za wystające brzegi papieru do pieczenia.

  7. Krok

    Wierzch ciasta udekorować posiekanymi orzechami włoskimi oraz odrobiną sosu karmelowego.