Gnocchi w sosie pomidorowo-paprykowym
24.09.2024

Gotowe w 15 min.
Czas przygotowania: 5 min.
•
Czas pieczenia/gotowania: 10 min.
600 kcal / porcja
Składniki
dla 2 porcje/porcji (1)
na gnocchi w sosie pomidorowo-paprykowym
1 łyżka stołowa oleju słonecznikowego z pierwszego tłoczenia dmBio
1 cebula pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, obrane i posiekane
1 papryka pokrojona w kostkę
1 łyżka stołowa koncentratu pomidorowego dmBio
350 g passaty dmBio
100 ml kremu sojowego dmBio
1½ łyżeczki ziół włoskich dmBio
szczypta soli ziołowej dmBio
szczypta pieprzu czarnego dmBio
2 łyżeczki syropu z agawy dmBio
400 g gnocchi dmBio
Do dekoracji
orzeszki piniowe dmBio
wegańska posypka do makaronu dmBio
bazylia
Przygotowanie
gnocchi w sosie pomidorowo-paprykowym
krok
Na dużej patelni podgrzać olej, dusić cebulę pokrojoną w kostkę przez 2–3 minuty, aż do zeszklenia. Dodać czosnek i paprykę i smażyć przez kolejne 1–2 minuty.
krok
Dodać koncentrat pomidorowy, passatę oraz krem sojowy. Doprawić ziołami włoskimi, solą, zmielonym pieprzem i syropem z agawy.
krok
Dodać gnocchi i gotować na wolnym ogniu ok. 2–3 minut.
krok
W tym czasie podprażyć orzechy cedrowe na małej patelni bez oleju.
krok
Gnocchi w sosie pomidorowo-paprykowym podawać na talerzach i według uznania udekorować prażonymi orzechami cedrowymi, bazylią i posypką do makaronu.