Alkohol w czasie ciąży

Każdy łyk alkoholu w czasie ciąży może stanowić zagrożenie dla zdrowego rozwoju nienarodzonego dziecka. Wyjaśniamy kwestie dotyczące spożywania alkoholu w czasie ciąży i możliwych konsekwencji – alkoholowego zespołu płodowego (FAS).
Czy nawet mały kieliszek szampana stanowi zagrożenie dla dziecka? Tutaj dowiesz się, jak niebezpieczne jest spożywanie alkoholu w czasie ciąży dla nienarodzonego dziecka. dm wspiera kampanię, która zaleca kobietom w ciąży całkowite unikanie spożywania napojów alkoholowych i trzeźwość podczas karmienia piersią. Każdy łyk alkoholu zagraża bowiem rozwojowi dziecka.
Alkohol w czasie ciąży: wyjaśniamy
Według danych każdego roku w Europie przychodzą na świat tysiące dzieci z wadami wywołanymi alkoholem. Wiele z nich cierpi na typowy alkoholowy zespół płodowy (FAS). Na skutek spożywania alkoholu przez kobiety w ciąży dzieci przez całe życie borykają się z upośledzeniem umysłowym i funkcji fizycznych. FAS jest chorobą nieuleczalną, ale wrodzonym wadom rozwojowym ciała i mózgu spowodowanym przez alkohol można zapobiegać.
Kiedy alkohol jest szczególnie niebezpieczny w czasie ciąży?
Nikt nie jest w stanie dokładnie wskazać, na którym etapie rozwoju alkohol ma szczególnie szkodliwy wpływ na ciążę.
Matthias Kleinschmidt, specjalista położnictwa w Helios Klinikum Pirna, wyjaśnia: „Na wczesnym etapie ciąży plemnik i komórka jajowa spotykają się i nie są początkowo połączone z organizmem matki. Dlatego też kobiety, które piły w momencie poczęcia, nie muszą obawiać się uszkodzeń spowodowanych alkoholem. W pierwszych dwóch tygodniach ciąży następuje długa faza, podczas której komórki dzielą się przed implantacją komórki jajowej. Jeśli dojdzie do uszkodzenia, implantacja nie nastąpi lub organizm przerwie ciążę we wczesnym stadium”. Od tego momentu każdy łyk alkoholu jest już ryzykowny dla nienarodzonego dziecka.
Matthias Kleinschmidt, specjalista ginekologii i położnictwa: „Jeśli kobieta spożywała alkohol w czasie ciąży, a wada rozwojowa dziecka jest w pełni wykształcona, zwykle możemy zauważyć objawy FAS już przy narodzinach. Takie dzieci mają niedowagę i są małe – w szczególności główka dziecka jest bardzo mała, ponieważ jego mózg jest mniejszy niż u zdrowych noworodków”.
Dlaczego alkohol w czasie ciąży szkodzi dziecku?
Choć alkohol spożywany w umiarkowanych ilościach może być dla dorosłych używką, dla dzieci w łonie matki jest poważną cytotoksyną. Dzieje się tak, ponieważ alkohol przenika przez organizm matki do organizmu nienarodzonego dziecka już od chwili zagnieżdżenia się komórki jajowej w macicy. Niemniej jednak potomstwu brakuje enzymów wątrobowych, które u dorosłych rozkładają alkohol. Toksyna zakłóca podział komórek i rozwój wszystkich układów narządów. Ponieważ mózg rozwija się przez cały okres ciąży, jest on szczególnie narażony na uszkodzenia spowodowane przez alkohol.
Typowe zaburzenia rozwojowe wywołane alkoholem są następujące:
- Alkohol zakłóca podział komórek i rozwój nerwów. U dzieci z FAS całe obszary mózgu funkcjonują zatem tylko w ograniczonym zakresie, co skutkuje nieprawidłowościami w zachowaniu i problemami natury psychicznej.
- Spowolniony podział komórek prowadzi do przedwczesnego zahamowania rozwoju narządów. Dzieci z FAS są mniejsze, ich serce nie rośnie wystarczająco lub nie zachodzą ważne etapy rozwoju, takie jak zamknięcie przegrody serca lub niezstąpienie jąder do moszny (wnętrostwo).
- Ponadto spożywanie alkoholu w czasie ciąży powoduje wolniejszy niż normalnie wzrost środkowej części czaszki. Nie tylko prowadzi to do nieprawidłowości w rysach twarzy, ale również wywołuje zaburzenia wtórne, takie jak ciągłe stany zapalne w okolicy uszu, nosa i gardła.
Jaka ilość alkoholu jest bezpieczna dla mojego dziecka?
Odpowiedź jest prosta: nie ma bezpiecznej dawki alkoholu w czasie ciąży. Matthias Kleinschmidt wyjaśnia: „Nie możemy stwierdzić, w którym momencie rozwinie się wada u nienarodzonego dziecka. FAS to zjawisko występujące u kobiet w ciąży, które nadużywają alkoholu, ale może być także konsekwencją jego niewielkiej ilości w niewłaściwym czasie. Jest to bardzo zróżnicowane”.
Organizm nienarodzonego dziecka jest poddawany działaniu alkoholu znacznie dłużej niż organizm matki. Jeśli stężenie alkoholu we krwi matki wynosi 0,8 promila, jej organizm potrzebuje około 10 godzin, aby całkowicie go rozłożyć. Z kolei dziecko w łonie matki pozostaje pod wpływem alkoholu przez trzy dni. Może wydawać się, że 0,8 promila to dużo, ale 25-letnia kobieta o wzroście 170 cm i wadze 65 kg osiąga ten poziom po wypiciu zaledwie dwóch kieliszków prosecco.
Wskazówka
Jeśli planujesz ciążę, najlepiej zrezygnuj z alkoholu. Wówczas nie będziesz musiała się martwić, gdy pierwsze oznaki ciąży skłonią Cię do wykonania testu.
Zaburzenia neurologiczne spowodowane spożywaniem alkoholu w czasie ciąży
Zaburzenia neurologiczne spowodowane spożywaniem alkoholu w czasie ciąży
U dzieci, które były regularnie lub nieregularnie narażone na działanie alkoholu w łonie matki, obserwuje się m.in. następujące objawy:
- poważne zaburzenia zachowania
- obniżona inteligencja
- znaczne trudności z koncentracją
- problemy z orientacją przestrzenną
- brak poczucia czasu
- zaburzenia percepcji
- obniżone zdolności logicznego myślenia
- brak kompetencji do rozwiązywania złożonych problemów.
Problemy w szkole, a co za tym idzie trudności w odnalezieniu swojego miejsca w życiu, są dla takich dzieci nieuniknione. W ciężkich przypadkach są one uzależnione od pomocy i opieki do końca życia.
Ponadto dziecko z FAS funkcjonuje jak suchy alkoholik i jest szczególnie podatne na wszelkiego rodzaju uzależnienia (alkohol, nikotyna, narkotyki, leki, hazard).
Nasza rada
Partnerzy, przyjaciele i rodzina powinni ułatwiać życie kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią i powstrzymywać się od picia alkoholu w ich otoczeniu. Takie postępowanie znacznie ułatwia ochronę dziecka.
Czy produkty bezalkoholowe stanowią alternatywę?
Czy produkty bezalkoholowe stanowią alternatywę?
Wiele kwestii należy wziąć pod uwagę, jeśli chodzi o zdrowe odżywianie w czasie ciąży. Mimo że spożywanie alkoholu nie jest zalecane w okresie ciąży i karmienia piersią, wiele kobiet w ciąży i ich rodzin zadaje sobie pytanie, czy produkty bezalkoholowe mogą być alternatywą. Odpowiedź brzmi: warianty bezalkoholowe nie są zalecane, ale w niewielkich ilościach z reguły nie szkodzą.
- Bezalkoholowe alternatywy produktów alkoholowych nadal zawierają resztkową ilość alkoholu – mniejszą niż 0,05% objętości. Całkowite wyeliminowanie alkoholu nie jest technicznie możliwe.
- Niemniej jednak przepisy zezwalają na etykietowanie 0,00% objętotości, o ile przestrzegana jest wartość graniczna. Odnosi się to do bezalkoholowych wariantów piwa, win musujących, win i alkoholi wysokoprocentowych, takich jak martini.
- Owoce i soki owocowe również zawierają niewielkie ilości alkoholu, np. banany zawierają 0,06% objętości alkoholu. W umiarkowanych ilościach te produkty spożywcze nie stanowią problemu.
Eksperci zalecają całkowite unikanie spożywania alkoholu w czasie ciąży. Jeśli koniecznie chcesz „napić się z kimś” podczas specjalnej okazji, to z rozwagą wybieraj warianty bezalkoholowe i spożywaj maksymalnie jeden kieliszek. Zawartość alkoholu, nawet jeśli jest minimalna, sumuje się z ilością.