Nietolerancja fruktozy u dzieci: kiedy fruktoza powoduje ból brzucha
Nietolerancja fruktozy może prowadzić do bólu brzucha, wzdęć, a nawet biegunki: dzieci zmagające się z tą przypadłością nie tolerują fruktozy nawet w małych ilościach. Z reguły mogą one spożywać jedynie niewiele owoców i warzyw. Należy ograniczać także inne produkty, takie jak cukier, miód oraz zawierające je artykuły spożywcze.
Fruktoza to cukier prosty, który jest wchłaniany w jelicie, a następnie ulega metabolizmowi. Do trawienia fruktozy w jelicie niezbędne jest białko transportowe GLUT-5. Mechanizm transportu fruktozy jest ograniczony u wszystkich ludzi. To sprawia, że nawet u zdrowych osób mogą wystąpić problemy trawienne, takie jak wzdęcia, nieregularne stolce, biegunka czy zaparcia, jeśli spożywają zbyt dużo fruktozy na raz.

Owoce i warzywa zawierają ważne składniki odżywcze, ale także fruktozę, której dzieci dotknięte jej nietolerancją muszą całkowicie lub częściowo unikać.
W jakich produktach występuje fruktoza?
- Fruktoza występuje w różnych stężeniach, głównie w owocach. Owoce o dużej zawartości fruktozy to jabłka, gruszki, mango, winogrona oraz suszone owoce. Dojrzałe owoce mają więcej tego cukru prostego niż niedojrzałe. Z kolei mandarynki, morele i papaje zawierają mniej fruktozy. Wyjątkowo mało znajduje się jej w awokado, zielonych warzywach liściastych, cukinii i ziemniakach.
- Miód zwykle zawiera więcej fruktozy niż glukozy. Im dłużej miód przechowywany jest w formie płynnej, tym wyższa jest w nim zawartość fruktozy.
- Błonnik inulina, który występuje w roślinach i jest dodawany do wielu produktów, również zawiera fruktozę.
- W cukrze spożywczym znajduje się nie tylko glukoza, ale także fruktoza.
- Słodycze oprócz innych rodzajów cukru mogą zawierać również fruktozę.
Wiele różnych gotowych produktów, takich jak ciasta, herbatniki, ketchup, ogórki kiszone czy napoje, także ma w składzie fruktozę.
Produkty bez dodatku syropu glukozowo-fruktozowego
Wrodzona nietolerancja fruktozy
Nietolerancja fruktozy może być wrodzona. U dzieci z wrodzoną nietolerancją fruktozy objawy występują po przestawieniu na pokarmy uzupełniające. W przypadku tej choroby dziedzicznej fruktoza nie jest w ogóle tolerowana. Z powodu defektu enzymatycznego organizm nie jest w stanie w pełni rozłożyć fruktozy. Dlatego też fruktozę należy całkowicie wyeliminować z diety, w przeciwnym razie może ona zagrażać życiu. Szczególnie niebezpieczne jest uszkodzenie narządów, zwłaszcza wątroby. U niemowląt prowadzi to do zaburzeń rozwojowych, którym można w miarę możliwości zapobiec poprzez wczesną diagnozę postawioną przez pediatrę.
Nabyta nietolerancja fruktozy
Nabyta nietolerancja fruktozy, która występuje znacznie częściej niż dziedziczna, jest zaburzeniem wchłaniania, co oznacza, że fruktoza jest słabo przyswajana. Nie jest to więc zaburzenie metaboliczne, jak w przypadku wrodzonej nietolerancji fruktozy. Nabyta nietolerancja fruktozy może pojawić się nawet w okresie dojrzewania lub dorosłości. Tolerowana ilość fruktozy różni się w zależności od osoby. Ta forma nietolerancji fruktozy również nie powinna być lekceważona, ponieważ powoduje uszkodzenie błony śluzowej jelit, a w najgorszym przypadku może prowadzić do innych nietolerancji, takich jak nietolerancja laktozy.
Porady żywieniowe w przypadku nabytej nietolerancji fruktozy
- W tabeli produktów spożywczych sprawdzisz zawartość fruktozy w określonych produktach. Wybieraj owoce, warzywa oraz inne produkty o niskiej zawartości fruktozy.
- Pamiętaj, że leki również mogą zawierać fruktozę. W razie wątpliwości zapytaj farmaceutę.
- Unikaj syropu kukurydzianego oraz syropu z agawy.
- Nie spożywaj substytutów cukru, takich jak sorbitol i ksylitol. Ograniczają one wchłanianie fruktozy w jelitach.
- Maltoza, czyli cukier słodowy, oraz substancje słodzące, takie jak te znajdujące się w produktach zero i light, są dozwolone.
- Glukoza, czyli cukier gronowy, bywa pomocna, ponieważ osoby z nietolerancją fruktozy czasami lepiej ją tolerują.
- Jeśli do produktów z fruktozą spożywasz tłuszcz i/lub białko, będą one łatwiejsze do strawienia.
- Na deser podawaj owoce w połączeniu z twarogiem. Warzywa możesz przygotowywać z niewielką ilością oleju roślinnego.
- Rodzice, zwłaszcza w przypadku małych dzieci, muszą zawsze uważać na to, co jedzą one poza domem. Warto, aby dzieci od najmłodszych lat wiedziały, co powoduje ból brzucha, a co nie.
Diagnoza nietolerancji fruktozy
Jeśli podejrzewasz u siebie lub swojego dziecka nietolerancję niektórych produktów, możesz założyć dzienniczek żywieniowy, aby dokumentować posiłki i samopoczucie dziecka. Jednakże wiarygodną diagnozę może postawić wyłącznie pediatra lub, w przypadku osób dorosłych, lekarz rodzinny za pomocą testu oddechowego. Polega on na wypiciu szklanki wody z dodatkiem fruktozy. Następnie mierzy się zawartość wodoru podczas wydechu. Jeśli lekarz zdiagnozuje nietolerancję, przedstawi plan żywieniowy lub wystawi skierowanie do dietetyka.


