Nietolerancja glutenu u dzieci
Na nietolerancję glutenu cierpi coraz więcej osób. Przeczytaj, jak rozpoznać tę chorobę i co powinni wiedzieć rodzice dzieci z nietolerancją glutenu.
Nudności, biegunka, wzdęcia i skurcze brzucha – to objawy nietolerancji glutenu lub celiakii. W wyniku spożycia produktów z glutenem, nazywanym też białkiem glutenowym, w jelicie cienkim pojawia się przewlekły stan zapalny. Gluten występuje w zbożach takich jak pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz i zielony orkisz. Nietolerancja glutenu jest nie tylko bolesna. Prowadzi również do niedoborów i utraty wagi, ponieważ jelito cienkie nie jest już w stanie wchłaniać składników odżywczych, witamin i pierwiastków śladowych, takich jak wapń, żelazo, witamina B12 i kwas foliowy.
Wyzwanie dla rodziców i dzieci: konsekwentna dieta bezglutenowa w przypadku zarówno celiakii, jak i nietolerancji glutenu.
Jak objawia się nietolerancja glutenu u dzieci?
Objawami nietolerancji glutenu u dzieci jest wzdęty brzuch lub brak przyrostu masy ciała przy jednoczesnej utracie wagi. Zwykle występuje u małych dzieci po przejściu na produkty zawierające gluten, takie jak kasza manna czy płatki owsiane. W przypadku podejrzenia nietolerancji pokarmowej pediatra najpierw bada krew na obecność przeciwciał, a następnie wykonuje biopsję jelita cienkiego. Ważne jest, aby jednoznacznie zdiagnozować nietolerancję glutenu i wykluczyć inne choroby przewodu pokarmowego.
Konsekwentne stosowanie diety bezglutenowej przy nietolerancji glutenu i celiakii
Jedynym sposobem leczenia jest dieta bezglutenowa przez całe życie. Nie jest to łatwe, szczególnie w przypadku dzieci. Po postawieniu diagnozy często przygotowanie nawet małej przekąski między posiłkami staje się dużym wyzwaniem. Białko glutenowe znajduje się bowiem nie tylko w chlebie, pizzy i słodkich bułeczkach. Gluten występuje także w wielu produktach spożywczych, w których trudno się go spodziewać: można go znaleźć między innymi w czekoladzie, sosie sojowym, kiełbasach czy daniach gotowych. Nawet niektóre pasty do zębów zawierają gluten.
Jakie zboża są dozwolone przy nietolerancji glutenu?
Producenci żywności mają obowiązek deklarowania zawartości glutenu. Wystarczy spojrzeć na opakowanie, aby dowiedzieć się, czy Ty lub Twoje dziecko możecie jeść dany produkt, czy nie. Dzieci i dorośli nie muszą jednak rezygnować ze zróżnicowanej diety. Kukurydza, gryka, proso i ryż nie zawierają glutenu. Przemysł spożywczy oferuje szeroki asortyment produktów bezglutenowych. Artykuły te oznaczone są znakiem „(produkt) bezglutenowy”. Można go znaleźć na przykład na opakowaniach płatków śniadaniowych, chleba, makaronów, herbatników i ciastek.