Wegański sernik na spodzie z granoli
Drogeria dm
27.03.2023
Gotowe w 110 min.
Czas przygotowania: 30 min.
•
Czas pieczenia/gotowania: 80 min.
Deser
•
Wege
•
Ciasto
Składniki
280 g granoli dmBio
120 g margaryny (roślinnej)
4 ziarna kardamonu
800 g wegańskiego substytutu twarogu, np. z soi
200 ml kremu sojowego do gotowania dmBio
2 łyżki startej skórki z cytryny
150 g cukru trzcinowego dmBio
2 porcje wegańskiego substytutu jajka, przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
owoce sezonowe, np. jagody, truskawki, porzeczki
Przygotowanie
Krok
Umieść granolę w szczelnej torebce do zamrażania i rozdrobnij, używając np. wałka do ciasta.
Krok
Na patelni powoli rozpuść margarynę, a następnie dodaj ziarna kardamonu i rozdrobnioną granolę. Praż mieszaninę przez ok. 3 min, ciągle mieszając. Zdejmij patelnię z kuchenki.
Krok
Wyłóż formę papierem do pieczenia. Wyłóż granolę do formy, pozostawiając 4 łyżki stołowe na dekorację. Rozprowadź równomiernie i dociśnij rękami.
Krok
Rozgrzej piekarnik do 180°C (bez termoobiegu!).
Krok
Wymieszaj twaróg sojowy, krem sojowy, skórkę z cytryny, cukier, skrobię i wegański substytut jajek, tworząc kremową masę. Następnie powoli przełóż ją do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na środkowy ruszt. Piecz przez 60 min.
Krok
Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto w piekarniku na ok. 20 min.
Krok
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika ostrożnie wyjmij je z formy, udekoruj owocami i pozostałą granolą.