Nawigacja głównaNawigacja kategoriiTreść główna

Wegański sernik na spodzie z granoli

Drogeria dm

27.03.2023

Wegański sernik na spodzie z granoli

Gotowe w 110 min.

Czas przygotowania: 30 min.

Czas pieczenia/gotowania: 80 min.

Deser

Wege

Ciasto

Składniki

  • 280 g granoli dmBio 

  • 120 g margaryny (roślinnej)

  • 4 ziarna kardamonu

  • 800 g wegańskiego substytutu twarogu, np. z soi

  • 200 ml kremu sojowego do gotowania dmBio

  • 2 łyżki startej skórki z cytryny

  • 150 g cukru trzcinowego dmBio

  • 2 porcje wegańskiego substytutu jajka, przygotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu

  • owoce sezonowe, np. jagody, truskawki, porzeczki

Przygotowanie

  1. Krok

    Umieść granolę w szczelnej torebce do zamrażania i rozdrobnij, używając np. wałka do ciasta.

  2. Krok

    Na patelni powoli rozpuść margarynę, a następnie dodaj ziarna kardamonu i rozdrobnioną granolę. Praż mieszaninę przez ok. 3 min, ciągle mieszając. Zdejmij patelnię z kuchenki.

  3. Krok

    Wyłóż formę papierem do pieczenia. Wyłóż granolę do formy, pozostawiając 4 łyżki stołowe na dekorację. Rozprowadź równomiernie i dociśnij rękami.

  4. Krok

    Rozgrzej piekarnik do 180°C (bez termoobiegu!).

  5. Krok

    Wymieszaj twaróg sojowy, krem sojowy, skórkę z cytryny, cukier, skrobię i wegański substytut jajek, tworząc kremową masę. Następnie powoli przełóż ją do formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na środkowy ruszt. Piecz przez 60 min.

  6. Krok

    Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw ciasto w piekarniku na ok. 20 min.

  7. Krok

    Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika ostrożnie wyjmij je z formy, udekoruj owocami i pozostałą granolą.