Nawigacja głównaNawigacja kategoriiTreść główna

Wegańskie brownie

Drogeria dm

27.03.2023

Spróbuj wegańskich brownie

Gotowe w 45 min.

Deser

Wege

Składniki

Ciasto

  • 80 g suszonych śliwek kalifornijskich dmBio

  • 60 g suszonych daktyli dmBio

  • 1 mały batat

  • 100 g drobnych płatków orkiszowych dmBio

  • 250 g fasoli dmBio

  • 30 g migdałów dmBio

  • 150 ml naturalnego napoju migdałowego dmBio

  • 1 dojrzały banan

  • 2 łyżki pełnoziarnistej mąki orkiszowej dmBio

  • 20 g lekko odtłuszczonego kakao dmBio

Dekoracja

  • jagody goji dmBio

  • wiórki kokosowe dmBio

Przygotowanie

Ciasto

  1. Krok

    Namocz śliwki i daktyle (20–30 min w ciepłej wodzie). Rozgrzej piekarnik do 180°C.

  2. Krok

    Obierz batata i pokrój go na kawałki. Gotuj go w niesolonej wodzie przez ok. 15 min.

  3. Krok

    Płatki orkiszowe możesz zmielić w blenderze, jeśli chcesz, aby były drobniejsze. Jeśli chcesz, aby ciasto było twardsze, pozostaw płatki w całości. Wysyp fasolę z puszki na sitko, dobrze wypłucz i odsącz. Migdały z grubsza posiekaj.

  4. Krok

    Namoczone śliwki i daktyle zmiksuj w blenderze razem z napojem migdałowym, ugotowanym batatem, bananem i fasolą.

  5. Krok

    Wymieszaj mąkę z niewielką ilością wody i dodaj do pozostałych składników. Na koniec dodaj kakao, płatki orkiszowe i zmielone migdały.

  6. Krok

    Rozłóż ciasto równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 25–30 min.

Dekoracja

  1. Krok

    Po ostygnięciu pokrój na 12 równych kwadratów i posyp odrobiną jagód goji i wiórków kokosowych.