Wegańskie brownie

Drogeria dm
27.03.2023

Gotowe w 45 min.
Deser
•
Wege
Składniki
Ciasto
80 g suszonych śliwek kalifornijskich dmBio
60 g suszonych daktyli dmBio
1 mały batat
100 g drobnych płatków orkiszowych dmBio
250 g fasoli dmBio
30 g migdałów dmBio
150 ml naturalnego napoju migdałowego dmBio
1 dojrzały banan
2 łyżki pełnoziarnistej mąki orkiszowej dmBio
20 g lekko odtłuszczonego kakao dmBio
Dekoracja
jagody goji dmBio
wiórki kokosowe dmBio
Przygotowanie
Ciasto
Krok
Namocz śliwki i daktyle (20–30 min w ciepłej wodzie). Rozgrzej piekarnik do 180°C.
Krok
Obierz batata i pokrój go na kawałki. Gotuj go w niesolonej wodzie przez ok. 15 min.
Krok
Płatki orkiszowe możesz zmielić w blenderze, jeśli chcesz, aby były drobniejsze. Jeśli chcesz, aby ciasto było twardsze, pozostaw płatki w całości. Wysyp fasolę z puszki na sitko, dobrze wypłucz i odsącz. Migdały z grubsza posiekaj.
Krok
Namoczone śliwki i daktyle zmiksuj w blenderze razem z napojem migdałowym, ugotowanym batatem, bananem i fasolą.
Krok
Wymieszaj mąkę z niewielką ilością wody i dodaj do pozostałych składników. Na koniec dodaj kakao, płatki orkiszowe i zmielone migdały.
Krok
Rozłóż ciasto równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 25–30 min.
Dekoracja
Krok
Po ostygnięciu pokrój na 12 równych kwadratów i posyp odrobiną jagód goji i wiórków kokosowych.




