Wegańska tarta cytrynowa

Drogeria dm
27.03.2023

Gotowe w 35 min.
Deser
•
Wege
•
Tarta
Składniki
dla 12 porcje/porcji
Chrupiący migdałowy spód
100 g migdałów dmBio
100 g orzechów włoskich dmBio
90 g płatków owsianych dmBio
100 g daktyli dmBio
1 łyżka syropu ryżowego dmBio
2 łyżki oleju kokosowego z pierwszego tłoczenia dmBio
Nadzienie cytrynowe
480 ml mleczka kokosowego dmBio
120 ml soku z cytryny dmBio
starta skórka z 1 cytryny bio
75 g syropu ryżowego dmBio
½ łyżeczki agaru 100%
3 łyżki budyniu waniliowego dmBio
3 łyżki napoju roślinnego dmBio
½ łyżeczki mielonej kurkumy dmBio
Dekoracja
owoce – dowolne, w zależności od sezonu i upodobania
Przygotowanie
Chrupiący spód migdałowy
Krok
Rozgrzej piekarnik do 180°C (górna i dolna grzałka). Wysmaruj niewielką ilością tłuszczu formę do tarty lub formę do ciasta ze zdejmowanym dnem (o średnicy 24 cm).
Krok
Zmiel migdały, orzechy włoskie i płatki owsiane w blenderze (lub robocie kuchennym) na gruboziarnistą mąkę. Dodaj daktyle, syrop ryżowy i olej kokosowy i wyrabiaj, aż mieszanina zacznie się kleić (w razie potrzeby dodaj niewielką ilość wody lub napoju roślinnego).
Krok
Włóż masę do przygotowanej formy. Dociśnij mocno do dna i uformuj równą, wysoką krawędź. Piecz przez 15 min.
Krok
Pozostaw do ostygnięcia na zewnątrz.
Nadzienie cytrynowe
Krok
Wymieszaj wszystkie składniki w garnku, aż agar i budyń w proszku całkowicie się rozpuszczą. Doprowadź do wrzenia, ciągle mieszając, następnie zmniejsz ogień/temperaturę i gotuj przez kolejne 1–2 min, aż mieszanina lekko zgęstnieje.
Krok
Rozłóż mieszaninę na spodzie migdałowym i pozostaw do ostygnięcia w temperaturze pokojowej na mniej więcej godzinę. Następnie wstaw do lodówki na kolejne 3 godziny (lub na noc), żeby nadzienie stężało.
Dekoracja
Krok
Udekoruj owocami sezonowymi według uznania.